Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Ankara'da bir grup gazeteciyle bir araya gelerek deprem felaketinin küçükbaş hayvancılığa etkileri ve deprem bölgesi için geliştirdikleri proje hakkında çeşitli değerlendirmelerde bulundu.
Cevdet Fırat Aydoğmuş – Türkiye Gazetesi - Depremin büyük hasar verdiği 11 ilde tarım ve hayvancılığın yeniden canlanması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, deprem bölgesinde 60 bin civarında küçükbaşın telef olduğunu belirterek, şöyle devam etti: Ekonomik kaybın yaklaşık 200 milyon lira olduğunu tahmin ediyoruz ancak, zararın büyüklüğü, hasar tespit çalışmalarının sonuçlanmasıyla netleşecek.
Enkazdan canlı çıkan hayvanları, Et ve Süt Kurumunun (ESK) satın aldığını ve üreticinin bakamadığı 3 binin üzerindeki kesimlik hayvanı kombinalara gönderdiğini söyleyen Çelik "Genç veya gebe hayvanlar da bakım ve beslenme için Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü işletmelerine sevk edildi. Bölgede işlemler hâlen devam ediyor" dedi
Yetiştiricilere telef olan hayvanları için 'telef olan hayvan sayısı kadar' hayvan verilecek olmasının da mağduriyeti bir nebze de olsa hafifleteceğini ifade eden Çelik, küçükbaş dağıtımının Hatay'dan başladığını söyledi. Çelik, telef olan hayvan kayıplarının bir ay içerisinde telafi edileceğini düşündüğünü de belirtti.
Depremin ardından bir takım fırsatçıların et fiyatlarına yüzde 40 civarında zam yaptığım belirten Çelik "Bu zamların depremle ilgisi olmadığını düşünüyoruz. Şu an kırmızı ette arz sıkıntısı yok. Et sıkıntısı olmayan bir durumda neden zam yapılsın ki... Biz bu zamlan, tedarikçiler ve aracıların fırsatçı yaklaşımla yaptıklarını biliyoruz" dedi.
Bölgede işletmeleri daha iyi duruma getirmek için 5 yıllık bir proje geliştirdiklerini açıklayan Çelik, detayları şöyle anlattı: 250 bin damızlık koyun-keçi ile 10 bin damızlık koç ve tekenin yetiştiricilere dağıtılması sağlanacak. Öncelikle, yetiştiricilerin işletmelerindeki hayvan sayılan 200'e tamamlanacak, işletme kuracaklara da 50 koyun veya keçi ile 2 damızlık koç veya teke verilecek. Yüzde 75 hibe desteği sağlanacak. Söz konusu proje Bakanlığa sunuldu. Onayı halinde depremzedeye verilecek nitelikli koyun ve keçi ırklarıyla et ve süt verimi artacak, ağıllar tam kapasite kullanılacak.
Etiketler : Nihat Çelik