DÜNYA GAZETESİ: ÇELİK, KIRMIZI ET SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ KÜÇÜKBAŞTADIR

DÜNYA GAZETESİ: ÇELİK,  KIRMIZI ET SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ KÜÇÜKBAŞTADIR

Yılbaşından bu yana fiyatı yüzde 70 artan kuzu eti, dana etini yakalamak üzere. Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, "Et sorununun çözümü küçükbaştadır" diyor. Yetiştiricilerimizin kazanç sağlamaları için süt/yem paritesine uygun bir şekilde üretim yapmaları sağlanmalıdır. Süt/yem paritesi 1,5'un altında olduğunda üretici zarar eder. Yani üretici ürettiği 1 kilogram sütünü sattığında eğer karşılığında 1,5 kilogram yem alamıyorsa kazanamıyor demektir. Dolayısıyla öncelikle bu pariteyi sağlayacak şekilde yetiştiriciler desteklenmelidir.

Çelik son dönemde birçok üründe fiyat artışları görülmesine karşın özellikle kırmızı et fiyatlarındaki artışların gündemde çok daha fazla yer aldığını söylüyor. Bunun en önemli nedenlerinden birinin yüksek enflasyon olduğunu ve kırmızı et için ise başta yem olmak üzere diğer girdi fiyatlarındaki yüzde 100 leri aşan artışlar olduğunu ifade eden Çelik, "Enflasyonun düşürülmesi ve dolayısıyla da girdi maliyetlerinin azaltılması et fiyatlarında düşüşü sağlayabilir. Et fiyatlarının yüksek oluşunda ülkemizde görülen şap hastalığı nedeniyle hayvan hareketlerine getirilen kısıtlamalar da etkili oldu. Hayvan hareketlerindeki kısıtlamanın kaldırılmasıyla kırmızı et fiyatlarındaki artışların duracağını düşünüyoruz" diyor.

Genel Başkan Çelik, “Tüketicinin et tercihlerinde küçükbaş hayvancılığın payını artırmanın yolu öncelikle halkın bilinçlendirilmesi ve tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesinden geçmektedir" derken "Büyükbaş hayvancılığı ön planda tutan politikalardan vazgeçilerek ülkemiz coğrafyasına en uygun üretim olan küçükbaş hayvancılık desteklenmelidir. Böylece hem kırmızı et açığı kapatılır hem de tüketicilerin uygun fiyata et tüketmeleri sağlanır. Et sorununun çözümü küçükbaştadır" diyor. 



Etiketler : DÜNYA GAZETESİ: ÇELİK , KIRMIZI ET SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ KÜÇÜKBAŞTADIR