OVP ÖNCESİ TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ELE ALINDI

OVP ÖNCESİ TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ELE ALINDI
Tarım sektörü temsilcileri sulama, arazi parçalanması, mazot desteği ve genç üretici sorunlarını ve taleplerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a iletti.
2023 yılı Tarımsal Üretici Temsilcileri İstişare Toplantısı'na katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin üç yıllık politikasını içerecek Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları kapsamında tarım sektörünün fikir ve önceliklerine büyük önem verdiklerini söyledi.

SU YATIRIMLARININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Arazi parçalanmasının ülkede ciddi bir yapısal sorun olduğunu ifade ettiklerini belirten Bayraktar, arazi toplulaştırılmasının devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Bayraktar, su yatırımlarının önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Su verimliliktir ve 2 milyon hektar arazimizi suyla buluşturamadık. Sulama barajlarımızın bitirilmesi, kapalı sisteme geçilmesi ve verimlilik yani sulama randımanının muhakkak surette artırılması gerektiğini ifade ettik. Şu an kullanılan suyun yüzde 32'si basınçlı sulama olarak kullanılıyor. Basınçlı sulamaya geçilmesi konusundaki görüşlerimizde ifade ettik."
ÇOBAN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İSTENDİ
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik de bu tür toplantıların sektör için olumlu olduğuna dikkati çekerek, toplantıda küçükbaş hayvancılığa özel bir önem verildiğini anlattı.
Küçükbaş hayvancılıkta aile işletmeciliğinin önemine değinildiğini aktaran Çelik, "Aile işletmeciliği bu ülke için çok önemli, üretimin sürdürülebilirliği açıdan değer teşkil ediyor" ifadesini kullandı.
Son 20 yılda sağlanan desteklerle küçükbaş hayvan sayısının yaklaşık iki katına ulaşarak 56 milyonu geçtiğini vurgulayan Çelik, hayvan sayısının artması için artan girdi maliyetleri ve çoban sorununa çözüm bulunması gerektiğini anlattıklarını bildirdi.

MAZOT DESTEĞİ İSTENDİ

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin de tarımın her noktasında arıların olduğunu anlattı.
Şahin, Türkiye'nin balcılıkta dünyadaki konumunu koruması için gençlerin sektöre girmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) Başkanı Ramazan Özkaya da balıkçılarda yetiştiriciliğin avcılığı geçtiğini belirterek, sektörde denetimlerin artırılması gerektiğini ifade ettiklerini kaydetti.

TOHUMCULUK SEKTÖRÜ AR-GE DESTEPİ TALEP ETTİ

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer de sağlıklı ve güvenilir gıda için en stratejik ürünün tohum olduğuna dikkati çekerek, bitkisel ve hayvansal üretimde her şeyin tohumlaştığına işaret etti.


Etiketler : Tarım sektörü temsilcileri sorunlarını ve taleplerini Cum Yar Yılmaza iletti.