TÜDKİYEB GENEL BAŞKANI ÇELİK, ÇİFTÇİ TV’DE GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

TÜDKİYEB GENEL BAŞKANI ÇELİK, ÇİFTÇİ TV’DE GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ
Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik 13 Eylül 2023 tarihinde Çiftçi TV’nin canlı yayın konuğu oldu. Aybüke Taştan’ın sunduğu “Çiftçiden Haber“ Programına görüntülü olarak bağlanan Genel Başkan Çelik gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
Genel Başkan Çelik, Tarım ve Orman Bakanlığının ev sahipliğinde ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Başkanlığında düzenlenen tarımsal üretici temsilcileri istişare toplantısının tarihi bir toplantı olduğunu belirterek “ Toplantı tarihi bir toplantıydı. Çünkü ilk defa Cumhurbaşkanlığı düzeyinde tarımsal üretici temsilcilerinin görüşlerini ifade ettiği bir toplantıydı. Toplantıda sektörümüzün sorunlarıyla birlikte tarımın genelindeki sorunları da dile getirme fırsatını buldum. Ayrıca Merkez Birliğimizce hazırladığımız 5 yıllık eylem planımız ile desteklemelere ilişkin taleplerimizi içeren bir dosyayı toplantı sonrasında Sayın Bakanım İbrahim Yumaklı’ya takdim ettim. Toplantının diğer önemli bir yanı da Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve Sayın Bakınanımızın dile getirdiğim hususları can kulağıyla dinleyerek notlarını almasıydı. Bu toplantının hemen sonrasında ise Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Merkez Birliğimiz yönetim ve denetim Kurulu üyelerinden oluşan heyetimizi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti ve sorunlarımızı daha geniş bir zaman diliminde değerlendirme imkânımız oldu. Heyetimizi kabul ederek sıcak ve samimi yaklaşımlarıyla bize moral ve güç veren Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımıza sektörümüz adına teşekkürlerimizi arz ediyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan orta vadeli program kapsamında tarımla ilgili hususlara dikkat çeken Çelik, “ Ekilebilir ve sulanabilir alanların artırılması, ürün ve tarımsal araziler bazında üretim alanlarının belirlenmesi, gıda fiyatlarının arzı, gıda güvenliği, arazilerin verim kabiliyetlerinin artırılması, stratejik tarım ürünlerin tespiti ve üretim planlamasının yapılması, tarımsal üretimde verimliliğin artırılması, katma değerli ürünlerin desteklenmesi, lojistik maliyetlerini azaltmanın gereği, kent tarımın geliştirilmesi, tarımsal kuraklıkla mücadeleye ve tarımsal faaliyetlerde dijital uygulamalara öncelik verilmesi gibi birçok konunun orta vadeli plan içerisinde yer almasını olumlu buluyoruz. Ancak orta vadeli programda hayvancılık için özel bir bölüm ayrılmamasını da programda noksan bırakılmış bir alan olarak görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sektörümüze hedef gösterdiği nüfus başına bir küçükbaş hedefini yakalamak için orta vadeli planda küçükbaş hayvancılığa özel bir yer verilebilirdi. Ben inanıyorum ki 2024 yılı bütçesi hazırlanırken bu durum dikkate alınacak ve desteklemeler günün şartlarına uygun olarak artırılacaktır. Desteklemelerin artması da küçükbaş hayvan sayımızı artıracak ve böylece hedefe ulaşma yolunda önemli mesafeler alınacaktır” şeklinde konuştu.
Genel Başkan Çelik, programda küçükbaş hayvancılıktaki girdi maliyetlerinden söz ederek maliyetlerin düşürülmesi noktasında adımların atılması ve sonuçta üretici ve tüketicinin memnun olacağı dengenin mutlaka sağlanması gerektiğini ifade etti.
Kent Tarımı Modelinin önemli ve değerli bir proje olduğundan bahseden Çelik bu konuda şunları söyledi; “ Tarım ve Orman Bakanlığı 14 ilde Kent Tarımı Modeli projeleri için 3 yıllık bir eylem planı hazırlamıştır. Bu projelerdeki en önemli hedef kentlerin çevrelerinde atıl kalan tarımsal arazilerin değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması, lojistik maliyetlerin düşürülerek tüketiciye ucuz sebze ve meyvenin ulaştırılması ve özellikle genç çiftçilerin desteklenerek tarımsal faaliyetlere yönelmelerinin sağlanmasıdır. Özellikle büyük şehir yasası ile köylerin mahalle haline getirilmesi başta hayvancılık olmak üzere tarımsal faaliyetlere kısıtlamalar getirmiş ve çiftçilerimizin bir kısmını tarımdan soğutmuştur. Ancak bu olumsuz durum geçtiğimiz yıl büyükşehir yasasında yapılan düzenlemeler ile düzeltilerek büyükşehirlerde kırsal mahalle statüsü getirilmiştir. Yapılan bu değişiklikler ile büyükşehirlerin çevresinde tarımsal faaliyetlere bir rahatlama getirilmiştir. Kent Tarımı Modelinin geliştirilmesiyle tarımsal faaliyetler artacaktır”
Programın son bölümünde çoban sorunundan bahseden Çelik “ Ülkemizde halen çoban sorunu devam etmektedir. Çoban sorununun çözülememesi küçükbaş hayvancılığı en fazla tehdit eden unsurdur. Çobansız sürü düşünülemez. Yerli çoban sayısının artırılması için teşvik ve destekler artırılmalıdır. Afganların sadece çoban olarak çalışabilmesi için gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmalıdır” dedi.


Etiketler : Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik 13 Eylül 2023 tarihinde Çiftçi TV’nin canlı yayın konuğu oldu