- Yeni yol haritası hayvancılığa olumlu yönde ivme kazandıracak.
- Aşılı ve kayıtlı tüm kuzu ve oğlaklara ilk defa destek verilmesi memnuniyet verici.
- Aile işletmelerine verilecek ilave destek hayvancılığın kurtuluş reçetesi olacak.
27.02.2024 – Ankara – Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıkladığı hayvancılığın 5 yıllık yol haritası hakkında çeşitli değerlendirmelere bulundu.
Genel Başkan Çelik, açıklanan yol haritasına göre 5 yıllık dönemde hayvancılığın önemli oranda ivme kazanacağını belirterek “ Sayın Bakanımızın açıklamış olduğu, 2024 ve 2028 yıllarını kapsayan 5 yıllık yol haritası, hayvancılığımızın atağa geçmesini sağlayacak düzeyde olup sahada uygulanabildiği ölçüde hayvancılığa olumlu yönde ivme kazandıracaktır. Hayvancılık politikalarındaki köklü değişikliklerle verime, kaliteye ve sağlıklı üretime dayalı yeni yol haritasının ülkemiz hayvancılığını istenilen düzeye getireceğine inanıyor, Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı ve yol haritasının hazırlanmasında emeği geçen herkese sektörümüz adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.
Yeni yol haritasında hayvancılığın en önemli sorunlarından biri olan kaba yem üretimi ve meralarla ilgili konulara da yer verildiğine dikkat çeken Çelik “ Açıklanan yeni yol haritasında Hayvansal Üretimin Planlanması ve sözleşmeli üretim modelinin yaygınlaştırılması yanında bizim en temel ve en önemli girdilerimizden biri olan kaliteli kaba yem üretim kapasitesinin artırılması ile mera varlığımız ve mera yapılarının dikkate alınarak üretimin gerçekleştirilmesini hayvancılığımızın kurtuluş reçetesi olarak görüyoruz.” dedi.
Genel Başkan Çelik, etkin bir destekleme modeline geçiş yanında aşılı ve kayıtlı kuzu ve oğlaklara da destek verilecek olmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek “ 10 maddede açıklanan yol haritasının her bir maddesi oldukça önemli maddelerdir. Ancak küçükbaş hayvancılık açısından daha önce olmayan ve ilk defa uygulanacak olan aşılı kuzu ve oğlaklara da destek verilecek olmasından sektör olarak son derece memnuniyet duyuyor ve bu anlamda Sayın Bakanımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz. Merkez Birliği olarak desteklemeler hususunda görüşlerimizi açıklarken veya rapor olarak Bakanlığımıza sunarken anaç koyun keçi desteği yanında işletmede bulunan kayıtlı tüm kuzu ve oğlaklara da destek verilmesi taleplerimiz olmuştu. Dolayısıyla mevcut destekleme modelinde her buzağıya verilen desteğin aşısı ve kaydı yapılan her kuzu ve oğlak için de verilecek olması sektörümüzün geleceği açısından oldukça önemli olup taleplerimizin karşılık bulması yönüyle de bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.
Aile işletmelerinin desteklenmesinin tarım ve hayvancılığın sürdürülebilirliği açısından elzem olduğuna dikkat çeken Genel Başkan Çelik, “ Aile işletmelerinin desteklenmesi üretime devam etmenin temel göstergelerinden biridir ve bu hususu da yıllarca, defalarca dile getirdik. Aile işletmeleri yok olursa tarım biter onun için mutlaka desteklenmelidir demiştik. Dolayısıyla yeni yol haritasında aile işletmelerine ilk defa ilave destek verilecek olması çok isabetli ve yüreklerimize su serpen bir yaklaşım olmuştur. Böylece aile işletmeleri temel desteklerle aynı oranda ilave destek alarak, en az iki kat destek almış olacaktır. Diğer taraftan yine ilk defa olmak üzere genç ve kadın üreticilere yüzde 70 ilave destek sağlanması da kayda değer diğer bir önemli destek olacaktır.” dedi.
Koruyucu aşı uygulamaları kapsamında küçükbaş hayvanların ücretsiz aşılanması konusuna da değinen Çelik, “ Büyük oranlardaki kuzu ölümleri sektörümüzü sekteye uğratan en büyük sorunlardan birisiydi. Yeni yol haritasında kuzu ve oğlaklarımızın sağlığını koruyucu tedbirlere ağırlık verilecek olması yanında kuzu ve oğlak kayıplarını azaltmak amacıyla ülke genelindeki tüm küçükbaş hayvanlara bu yıl içinde koyun-keçi çiçek aşısı, yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlara ise koyun-keçi vebası aşısı yapılacak olması ve bu aşıların Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak karşılanması sektörümüzün yükünü bir nebze de olsa hafifletecek daha da önemlisi kuzu ölümleri nedeniyle ekonomik yönden oluşan kayıpların önüne geçilecektir. Bu manada da Bakanlığımıza şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.
Genel Başkan Çelik, TİGEM ve Et Süt Kurumu işbirliğinde hayata geçirecek yeni bir projenin atılacak önemli adımlardan biri olduğuna işaret ederek “ Yerli üreticilerimizi güçlendirmek amacıyla hayata geçirilecek olan yeni proje ile Et ve Süt Kurumunun da desteğiyle TİGEM’in Damızlık Merkezleri olmasını olumlu bulmakla birlikte bu konuda Koyun Keçi Yetiştirici Birliklerimizin de aktif rol almasını Sayın Bakanımızdan talep ediyoruz. Damızlık hayvan yetiştirilmesi konusunda Birliklerimizce hali hazırda 1 milyon 200 bin küçükbaş hayvanda yürütülen Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı projelerinden elde edilen nitelikli ve üstün vasıflı damızlık hayvanların da TİGEM Damızlık Merkezi ile yapılacak işbirliği kapsamında değerlendirilmesinin daha uygun olacağını düşünüyorum. " dedi.
Etiketler : 27.02.2024 – Ankara – Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik , Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıkladığı hayvancılığın 5 yıllık yol haritası hakkında çeşitli değerlendirmelere bulundu.