GENEL BAŞKAN ÇELİK, ÇİFTÇİ TV’DE DÜNYA SÜT GÜNÜ ÖZEL YAYININA KATILDI

GENEL BAŞKAN ÇELİK, ÇİFTÇİ TV’DE DÜNYA SÜT GÜNÜ ÖZEL YAYININA KATILDI

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, Çiftçi TV’de Zümrüt Çalış’ın sunduğu Dünya Süt Günü özel yayınına bağlanarak süt üretiminin artırılması ve değerlendirilmesi konularında sorulan soruları cevaplandırdı.

Genel Başkan Çelik, süt üretimini artırmak için öncelikle hayvan refahının artırılması yanında barınakların durumu ve bakım besleme konularına dikkat çekti.  Süt ve süt ürünlerinin Dünya çapında ticareti yapılan ve tüm insanların beslenmesine katkı sunan en değerli ürünlerden birisi olduğunu söyleyen Çelik,  süt sektörünün dünya çapında yaklaşık 1 milyar insanın geçimini sağladığını ve Dünya nüfusunun %80’inden fazlasının düzenli olarak süt ve süt ürünü tükettiğini kaydetti.

Çelik, Ülkemizde 2022’de 21 milyon 563 bin ton olan çiğ süt üretiminin 2023'te 21 milyon 482 bin tona gerilediğini ve geçen yıl çiğ süt üretiminin yüzde 93 ünü inek ve manda sütü, yüzde 7 sini ise koyun keçi sütünün oluşturduğuna işaret ederek “ Çiğ süt üretimi denilince akla hemen inek sütü gelmektedir. İnek sütünden çok daha değerli olduğu kanıtlanmış olan koyun keçi sütü geri planda kalmaktadır. Aslında kolay sindirilebilir, bağışıklığı güçlendiren, kas gelişimini artıran kolesterolü düşürücü özeliklere sahip olan koyun keçi sütünün protein içeriği de inek sütünden yüzde 3,3 daha fazladır. Bu durum peynir verimini de artırmaktadır. Koyun keçi sütünün yağ içeriği de inek sütüne göre daha yüksektir.  Ayrıca keçi sütünün dondurma sanayinde tercih edilmesi önemini daha da artırmaktadır.” dedi.

Üreticide inek sütünün litresinin 15 lira, keçi sütünün 21 lira ve koyun sütünün de 30 lirayı bulduğunu belirten Çelik,  koyun keçi sütünün üstün özelikleri nedeniyle fiyatının inek sütüne göre daha yüksek olması gerektiğini söyleyerek toplam süt üretimi içerisindeki yüzde 7 paya sahip olan koyun keçi sütü üretiminin artırılmasına yönelik destekleme politikalarının yeniden gözden geçirilmesini önerdi.

Çelik, süt üretiminin artırılması için, yetiştiricilerin üretime devam etmesini sağlayacak bir çiğ süt fiyatı verilmesi ile süt/yem paritesinin 1,5 olması için gerekli tedbirlerin alınmasıyla sütte fiyat istikrarının sağlanmasının önemli önemli olduğunu vurgulayarak “ Aksi takdirde yetiştiricimiz süte verilen düşük tavsiye fiyatı ile yüksek enflasyon nedeniyle başta yem olmak üzere artan girdi fiyatları arasında bocalamakta, bunun sonucu damızlık hayvanını satarak veya kesime göndererek üretimden uzaklaşmaktadır. Bu nedenle özellikle birim maliyetlerin yüzde 60-70’ini oluşturan yemde fiyatların makul seviyede tutulması yanında Ulusal Süt Konseyince yetiştiricileri tatmin edecek bir çiğ süt tavsiye fiyatı verilmesi sağlanmalıdır.” dedi.

Genel Başkan Çelik, sütün doğru değerlendirilmesi konusundaki soruya da cevaben şu ifadeleri kullandı.

 “ Sütü doğru değerlendirmeden önce ne kadar süt tüketiyoruz, ona bakmamız lazım. Ülkemizde süt tüketimi Avrupa’ya göre düşüktür. Dolayısıyla Ülkemizde süt tüketimini artıracak programlarla insanların her yaş grubunda sütün ne kadar gerekli olduğu, sütün faydaları, özellikle çocukluk döneminde gerek vücut gelişiminde, gerekse de büyümesinde sütün ve süt ürünlerinin önemi yıl boyu değişik etkinliklerle anlatılarak süt tüketimini teşvik etmeliyiz.

Süt tüketiminde yeterli seviyeye geldiğimiz noktada doğru bir şekilde değerlendirmenin planlarını yapmalıyız. Sütü doğru değerlendirmek için tüketimin gerek çiğ süt gerekse de süt ürünleri olan peynir, yoğurt, ayran, tereyağı, kaymak gibi ürünlere dönüştürülerek tüketilmesi insanın sağlıklı beslenmesi açısından son derece önemlidir. Bu durum aynı zamanda süte katma değer kazandıracaktır.

Diğer taraftan toplam süt üretiminin yüzde 7’ sini karşılayan ve inek sütünden çok daha değerli olduğu kanıtlanmış olan koyun ve keçi sütünden bahsetmeden geçemeyiz. Aslında kolay sindirilebilir, bağışıklığı güçlendiren, kas gelişimini artıran kolesterolü düşürücü özeliklere sahip olan koyun ve keçi sütünün protein içeriği de inek sütünden yüzde 3,3 daha fazladır. Bu durum peynir verimini de artırmaktadır. Koyun keçi sütünün yağ içeriği de inek sütüne göre daha yüksektir.  Ayrıca keçi sütünün dondurma sanayinde tercih edilmesi önemini daha da artırmaktadır”



Etiketler : Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik , Çiftçi TV’de Zümrüt Çalış’ın sunduğu Dünya Süt Günü özel yayınına bağlanarak süt üretiminin artırılması ve değerlendirilmesi konularında sorulan soruları cevaplandırdı.