ÇELİK: ÇOBAN DEMEK KOYUN, KOYUN DEMEK TARIM DEMEK

ÇELİK: ÇOBAN DEMEK KOYUN, KOYUN DEMEK TARIM DEMEK

CNN TÜRK Televizyon Kanalı 14 Eylül 2024 tarihinde yaptığı haberinde çoban ihtiyacına yer verdi.  Haberde çoban ihtiyacının birçok meslekteki açığı geride bıraktığını ve 150 bin çoban açığı olduğu belirtilerek çoban bulmakta zorlanan işletme sahiplerinin son çaresinin ise yabancı çobanlar olduğu ifade edildi.

CNN TÜRK kanalına konuyla ilgili bir röportaj veren Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ülkede şu an çoban açığının mevcut olduğunu söyleyerek “ Çoban demek koyun demektir. Koyun demek tarım demektir. Çoban olmazsa bu sektör olmaz. Çoban sorunu çözülmezse bu sektör her geçen gün kan kaybedecektir “ dedi.

Haberde; Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının devrede olduğu ve çoban sıkıntısının çözülmesi için istihdam desteği ve eğitim dahil birçok başlıkta uygulamalar bulunduğu kaydedildi. Ayrıca sürü yöneticisi istihdam desteği kapsamında bugüne kadar 71 binden fazla işletmeye 660 milyon lira civarında destekleme ödemesi yapıldığı ve 2021 yılında çoban başına 6 bin lira olan desteğin 2023 yılında 30 bin liraya yükseltildiği belirtilerek Türkiye’de hali hazırda yaklaşık 50 bin çoban çalıştığı ve aktif olarak faaliyet gösteren küçükbaş hayvan işletme sayısının 400 bin civarında olduğu söylendi. Diğer taraftan çoban bulmakta zorlanan işletme sahiplerinin başta Afganlar olmak üzere yabancı çobanlar ile bu açığı gidermeye çalıştıkları ifade edildi.

Genel Başkan Çelik “ Gelecek çobanlar hangi şartlarda, hangi bölgelerde hangi ilde çalışacakları önceden belli bir planlama dahilinde olması gerekiyor” dedi.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, Ulusal TV kanalına verdiği röportajda da "Tarım demek vatan demektir. Tarımı olmayan bir ülkenin geleceği olmaz "şeklinde konuşarak acil olarak 150 bin çobana ihtiyaç olduğunu ve bu sorunun çözümünde yerli çoban bulunamamasının büyük bir eksiklik olduğunu vurguladı.

Çelik ayrıca ithalatın çözüm olmadığını, Türkiye’nin dört mevsimi yaşayan bir ülke olduğunu hatırlatarak, yerli üretime yönelmenin şart olduğunu belirtti. "İthalatla nereye kadar gidebiliriz? Kendi toprağımızı işlememiz, üretime dönmemiz gerekiyor" diyerek, tarıma verilen önemin artırılması gerektiğini savundu.

Yerli çoban bulunamaması durumunda son çare olarak ihtiyacın yurt dışından karşılanacağını belirten Çelik, "Bu konuda izin verilecekse net kurallar çizilmeli ve sadece çobanlık için olmalı" dedi. Yabancı çobanlarla çalışmanın uzun vadede büyük sorunlara yol açabileceğini belirten Çelik, yerli çobanların teşvik edilmesi gerektiğini, sosyal güvenlik haklarının sağlanarak mesleğin cazip hale getirilmesinin önemini vurguladı.

Türkiye'nin çoban ihtiyacının üretimle çözülmesi gerektiğini belirten Çelik son sözlerini “ Biz diyoruz ki; üretim, üretim, üretim “ olarak tamamladı.



Etiketler : ÇELİK: ÇOBAN DEMEK KOYUN , KOYUN DEMEK TARIM DEMEK