66. Hasat Bayramı Polatlı da Yapıldı

66. Hasat Bayramı Polatlı da Yapıldı

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından Polatlı’da düzenlenen 66.Hasat Bayramı 15 Temmuz 2016 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik başta olmak üzere çok sayıda üretici ve davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Hasat Bayramı programı öncesinde Polatlı Ticaret Borsa'sını ziyaret eden Bakan Çelik, laboratuvarı gezerek incelemelerde bulundu. Ardından hasat alanına geçen Bakan Çelik, kullandığı biçerdöver makine ile hasadı başlattı. Biçerdöver makinesini kullanan bir diğer isim ise TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik oldu. Genel Başkan Nihat Çelik, TİGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Halil İbrahim Özbayat başta olmak üzere TİGEM yöneticileri ve HAYGEM Genel Müdürü Mustafa Kayhan ve Bakanlık bürokratlarıyla bir araya gelerek çeşitli değerlendirmelerde bulundu.
Hasat sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Faruk Çelik, Et ve Süt Kurumunun karkas eti 22 liradan piyasa sunmaya başladığını belirtti. Bakan Çelik, "İthalatımız devam ediyor. Bosna'dan da etlerimiz gelmeye başladı" ifadelerini kullandı. Polatlı'nın tahıl ambarı bir ilçe olduğuna dikkati çeken Çelik, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirilen bu kutlamaların son derece anlamlı olduğunu söyledi. Tarımsız, ekmeksiz, buğdaysız olmayacağını dile getiren Çelik, "21. yüzyılın tarım yüzyılı olacağına inanıyoruz. Çiftçinin kıymeti artacak. Dünyanın gidişatı bize bunu net bir şekilde ifade ediyor. Tarımın önemini kavramayan toplumlar bu yüzyılda ciddi problemlerle karşı karşıya kalacaklar. 34 ülkede gıdaya ekmeğe ulaşmakta zorluk çekiliyor. 80 ülke suya ulaşımda ciddi zorluklarla karşı karşıya. Tarımın kıymetini bilmeme anlayışı devam ederse önümüzdeki dönemde dünyada gıda savaşları olacak" diye konuştu.
TBMM’ye yasa gönderdiklerini bildiren Çelik, "Toprağın tapusu sende olur bende olur. 780 bin kilometrekarenin tapusu 78 milyonun. Dolayısıyla 'Ben toprağı ekmiyorum benim buna ihtiyacım yok' dedirtmeyeceğiz. Atıl durumdaki bütün topraklar ekilecek. Sen ekmiyorsun, devlet ektirecek, bankaya da kiranı yatıracak. Ama mutlak bütün topraklarımızın ekilmesi, üretime katılması konusunda çok canla başla bir çalışmayı hem yasal düzenleme olarak hem bakış açısı olarak gerçekleştireceğimizi belirtmek istiyorum" dedi.
Çelik, anız yakıldığında tarlanın tümden öldürüldüğüne dikkati çekerek, "Ekolojik dengeyi bozarsak yalnız tarımı değil insanlığın geleceğini de tehlikeye atmış oluruz" diye konuştu.
Tarıma dayalı endüstriye geçişin de gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "2 milyon hektar arazide doğal afetlerle karşı karşıyayız. Bunlardan biri kuraklık. 64 ilimizde don ve benzeri iklim şartlarından kaynaklanan sorunlar yaşanıyor. Tam 461 bin çiftçimizin bu yaşanan doğal afetlerden dolayı bir mağduriyeti oluşmuş durumda. Bunu Bakanlar Kuruluna arz ettik. Buradaki mağduriyetlerin kısmen de olsa önüne geçme konusunda bakanlık olarak üzerimize düşen gayreti göstereceğimizi bilmenizi istiyorum" dedi.
Programın açılışında konuşan TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan , “Bazı yıl yüzlerin güldüğü bazı yıl ise ümitlerin bir yıl ertelendiği hasat TİGEM için büyük önem arz etmektedir. Çünkü TİGEM de yetişen mahsul tohumluk olarak toprakla yeniden buluşmaktadır. Tarımsal üretimin temel girdilerinden sertifikalı tohum ve damızlık gibi ana materyalleri üretip çiftçilerimizin kullanımına sunmak temel görevimizdir” dedi. Taşan konuşmasında TİGEM’in yaptığı çalışmalara değinerek sertifikalı tohumluğun öneminden bahsetti. Sertifikalı tohumluk miktarının tohumluk kullanımı içinde yüzde 30 oranında yer aldığını belirten Mehmet Taşan kullanımın arttırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise alın terinin karşılığını çiftçinin aldığını belirterek, Hububat Bayramı'nın hayırlara vesile olmasını diledi.
Hububatın dünyada da değerli bir ürün olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Dünyada gelişmiş olan ülkelerin hububat üretiminde de önde olduğunu görüyoruz. Ülkemize baktığımızda da bizim coğrafyamız buğday ve koyun üretimine çok uygun. 115 milyon ton bitkisel üretimimizin yaklaşık 35 milyon tonu buğday. Buğday üretimimizi 5 milyon daha artırmamız gerek, bunun içinde topraklarımızı korumalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, bu sene kuraklıkla karşı karşıya kalındığına işaret ederek, çiftçilerin borçlarına uzun vadeli yapılandırma istediklerini dile getirdi.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik hasat bayramı vesilesiyle bir araya geldiği Bakan Faruk Çelik'le kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Birlikler ve küçükbaş hayvancılığa ilişkin konulardan bahsedildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, birliklerin önemine vurgu yaparak birliklere olan desteğin her zaman süreceğini dile getirdi. TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik ise Bakan Çelik'e Birliklere ve küçükbaş hayvancılık sektörüne verdikleri değer ve samimi yaklaşımları nedeniyle teşekkür etti.

   


Etiketler : 66. Hasat Bayramı , Bakan Çelik in Katılımıyla Polatlı da Yapıldı