Çorumlu küçükbaş hayvan yetiştiricilerine 25.08.2016 tarihinde düzenlenen törenle toplam 172 adet damızlık koç ve teke dağıtıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen törene Vali Yardımcısı Adem Saçan, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Özel İdare Genel Sekreteri Ömer Arslan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, TÜDKİYEB Yönetim Kurulu Üyesi ve Çorum İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, bazı daire amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Çorum Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, Çorumlu küçükbaş hayvan yetiştiricilerine bugüne kadar toplam 13 milyon 383 bin 475 TL’lik teşvik ödemesi yapıldığını açıkladı.
2008-2016 yılları arasındaki çalışmalar hakkında bilgiler veren Avcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün desteğiyle gerçekleştirdikleri projelerden de bahsetti.
Islah programı kapsamında son yıllarda dağıtımını gerçekleştirdikleri damızlık hayvanlar sayesinde Çorum’daki küçükbaş hayvan varlığında önemli gelişmeler yaşandığını belirten Avcı, “Bu yıl dağıtımını gerçekleştirdiğimiz koçların TİGEM’de dahi emsali yok. Uyguladığımız ıslah programı ve elit sürü programı bu durumda etkili oldu. Bu yıl 147 koç ve 25 teke dağıtıyoruz, gelecek yıl ise bu rakamı toplamda 200’e çıkarmayı hedefliyoruz. Dağıttığımız koçların 3 yıl içinde satışı yasak. Vatandaşa maliyeti 500, Birliğimize ise 1500 TL olan koçların amaç dışı değerlendirilmesi halinde 3 bin TL cezası var” diye konuştu.
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, yurt çapında uyguladıkları ıslah projeleri ile yüksek verimli hayvanların yetiştirilmesini hedeflediklerini söyledi.
Çorum’da düzenlenen damızlık koç ve teke dağıtım töreninde konuşan Genel Başkan Nihat Çelik, küçükbaş hayvancılıkta yerli ırkları ıslah ederek verimliliği yükseltmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Damızlık hayvan dağıtım çalışmalarını bu nedenle önemsediklerini anlatan Çelik, “Bizim Merkez Birliği olarak ana hedefimiz hem ülkemizin küçükbaş hayvan sayısını artırmak diğer yandan da yerli ırklarımızı ıslah ederek verimlerini yükseltmektir. Bu konuda ilerleme kaydedildiğinde hem vatandaşlarımızın hayvansal proteini doğal bir biçimde almaları sağlanacak hem de ülkemiz dünya çapında bir ihracatçı ülke konumuna ulaşacaktır. Bu manada ülke çapında çok büyük bir potansiyelimiz mevcuttur ve bizim önceliğimiz bu potansiyeli harekete geçirecek çalışmalar yapılmasıdır. Küçükbaş hayvan ıslahında 80 il birliğimiz ve 250 bin değerli yetiştiricilerimiz ile her zaman ülkemizin emrindeyiz, yapılacak her türlü işbirliği ve ortak çalışmalarda da sonuna kadar varız. Yurt çapındaki 80 ildeki birliklerimiz ve 250 bin yetiştiricimizle ülkemizin hizmetindeyiz. Çorum’da gerçekleştirilen çalışmalar ışığında küçükbaş hayvancılıkta verim artıyor. Yetiştiricilerimiz aldıkları damızlık hayvanların kıymetini bilmeli. Çorum’da görev yapan Birlik Başkanımızın üstün gayretleri takdire şayan. Uygulanan ıslah programına destek verenlere teşekkür ederken dağıtımı yapılan hayvanların yetiştiricilere hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum’un hayvancılıkta iyi bir durumda olduğunu kaydetti.
Küçükbaş hayvancılık alanındaki ıslah projeleriyle Çorum’un pek çok büyükşehiri dahi geride bıraktığını anlatan Erkan Elfaz Ermiş, “Yeni projeler ve yeni hedefler belirledik” dedi.
Damızlık koç ve teke dağıtım töreninde konuşan Ermiş, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
“Bakanlığımızca 2014 yılında programa dâhil edilmemizle başlayan Damızlık Koç Dağıtım Projesi, Valiliğimiz İl Özel İdaresi ve üretici katkısı ile devam ediyor. 2014 yılında 57 adet koç dağıtımı ile başlanan projede, 2015 yılında 100 adet ve bu yıl da damızlık teke de dâhil olmak üzere toplam 172 adet küçükbaş hayvan dağıtıyoruz.
Damızlık koç ve teke dağıtımında esas amaç; üreticinin elindeki kendi genetik kaynaklarından olan ırkların yerine, aynı ırktan ve değişik genetik kaynaklı verimli olanlarla kan değişimini sağlamak ve bir nevi hibrit üretim elde etmektir.
2011 yılında ilk defa Halk Elinde Islah Projesi ile 6 bin 300 Akkaraman ırkı ile başladığımız projede gösterdiğimiz başarı kısa sürede meyvelerini vermeye başladı. 2013 yılında Akkaraman ırkı için 6 bin 300 koyun projeye dâhil edildi. 2016 yılında da yine 6 bin 300 kıl keçisi ile projelerimizin sayısı üçe ulaştı. Bizim potansiyelimizden daha iyi durumda olan illerde tek proje dahi sürdürülemezken biz bugün Akkaraman ırkında 3’ncü projeyi talep ediyoruz. Bu başarı iyi bir ekip çalışması ve projelerin ruhuna uygun hareket etmekle oluştu. Burada en büyük teşekkürü sürü sahiplerimize etmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü projeye onlar sahip çıkmasalar ve projeye inanmasalar bu başarı asla olmazdı. Yine aynı şekilde teknik personelimize ve proje yöneticilerine de teşekkür etmek isterim. Onlar da gece-gündüz demeden özveri ile ve yaptığımız işe inanarak projeye sahip çıktılar. Bugün geldiğimiz noktada Çorum ili olarak hayvancılıkta iyi bir durumdayız, daha büyük hayallerimiz var.”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ile Çorum İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde gerçekleşen törende yapılan konuşmaların ardından 147 adet koç ve 25 adet teke çekilen kur’a ile sahiplerini buldu.
Etiketler : Çorum da Damızlık Koç Ve Tekeler Kura Çekimiyle Yetiştiricilere Dağıtıldı