Islah projeleri, küçükbaş hayvanların verimini artırdı

Islah projeleri, küçükbaş hayvanların verimini artırdı

2005 yılında 2 ilimizde 2 proje ile başlayan ve bugün itibariyle 60 ilimizde 189 projeyle yürütülen Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi, verim artışları ile birlikte ülkemize önemli kazanımlar sağlamaya devam ediyor.
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, damızlık koyun keçi yetiştirici birliklerinin kurulması ve beraberinde hayata geçirilen ıslah projesiyle kayıtlı yetiştiriciliğin temellerinin atıldığını, koyun ve keçi ırklarının saf olarak yetiştirilmesinin ve ırkların genetik potansiyelin korunmasının, birim hayvan başına elde edilen verimlerin arttırılmasının projenin başlıca amaçları arasında yer aldığını ifade ederek, 2015 yılı sonu itibariyle 59 İlde, 29 koyun keçi ırkında yaklaşık 1 milyon hayvanı kapsayan toplam 172 proje devam ederken bu projelere 2016 yılında 1 ilimiz ve 17 adet projenin daha eklendiğini ve bu yönüyle de küçükbaş hayvancılık sektörüne önemli katkılar sunulduğunu söyledi.
Genel Başkan Çelik, Halk elinde küçükbaş hayvan ıslahı projelerinde yetiştiricilerin rolüne vurgu yaparak ‘’Halk elinde küçükbaş hayvan ıslahı projesi başlangıcında; verim kayıtları alınarak bir veri bankası oluşturulması çok önemliydi. Bu nedenle Bakanlığımız ve Üniversitelerimizin projeye katkıları yanında verim kayıtlarının daha düzenli bir hale getirilmesi amacıyla Merkez Birliğimizce Damızlık Koyun Keçi Bilgi Sistemi kuruldu. Ayrıca Birliklerimize üye olan yetiştiricilerimiz de ıslah, seleksiyon ve kayıt tutma gibi konularla tanışarak projenin ilerlemesine önemli katkılarda bulundular. Diğer yandan Yetiştiricilerimize proje kapsamında Bakanlığımız tarafından 2015 yılı için yaklaşık 50 milyon lira gibi bir destekleme ödemesi yapıldı. Projenin başlangıcından bu güne toplam destekleme tutarı 190 milyon lira civarında oldu. Proje kapsamında 25 Üniversitemizde 47 öğretim üyesi, Araştırma Enstitülerimizde 40 proje lideri ve Birliklerimiz bünyesinde Ziraat Mühendisleri ve Veteriner Hekimlerden oluşan 152 proje teknik elemanının görev yapması bu projenin büyüklüğünü ortaya koymaktadır. Bu yönüyle de TÜDKİYEB olarak bu projeyi fazlasıyla önemsiyoruz. Bugün itibariyle 60 ilimizde yürütülen projenin bütün illerimizde de uygulanması arzusundayız. Çünkü Birliklerimiz ve üye yetiştiricilerimiz bu projelerden alnının akıyla çıkmıştır.” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlikleri ve Üniversiteler işbirliğinde yürütülen küçükbaş hayvan ıslahı projeleri ile hayvanların verimlerinin arttığını belirten Genel Başkan Çelik, projelerin küçükbaş hayvancılık sektörüne ve dolayısıyla da ülkemiz hayvancılığına önemli kazanımlar sağladığını ifade etti.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, uygulanan ıslah projeleri sayesinde Ankara Keçisi gibi yerli gen kaynaklarındaki hızlı azalışın önüne geçildiğini, 29 koyun ve keçi ırkımızdaki anaç hayvanların canlı ağırlık ortalamalarında 4 ile 5.6 kg arasında artış sağlandığının altını çizerek “2006 yılında başlayan ve bugün emin adımlarla ilerleyen Halk elinde küçükbaş hayvan ıslahı projesi ile; doğum ağırlık ortalamasında 0.6 ile 1 kg arasında, ikizlikte yüzde 7 ile yüzde 13 civarında, kuzuların sütten kesim ağırlıklarında 4 ile 7 kilogram arasında, sütten kesim sonrasında yaşama gücünde de yüzde 5 ile yüzde 17 arasında artışlar sağlanarak sektörümüze ciddi kazanımlar sağlanmıştır. Sağlanmış olan bu verim artışları katma değer olarak da ekonomimize kazandırılmaktadır. Ben bu manada projelere destek olan ve yürütülmesini sağlayan Bakanlığımız mensuplarına, proje liderlerimize, proje teknik elemanlarımıza ve özellikle de projelere büyük katkı sunan ve emek sarfeden Birlik Başkanlarımız ile yetiştiricilerimize, teşekkürlerimle birlikte şükranlarımı sunuyorum. ’’ dedi.
 



Etiketler : TÜDKİYEB GENEL BAŞKANI ÇELİK; "Islah projeleri , küçükbaş hayvanların verimini artırdı"