Türkiye'de ilk kez düzenlenen ve 4 yılda bir gerçekleştirilen, "12. Uluslararası Keçicilik Konferansı" Antalya'da gerçekleştirildi. Antalya’nın turizm bölgesi Kundu’daki Kervansaray Otel’de 25-30 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen konferansa 37 ülkeden 350 katılımcı katıldı. Konferansa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan, TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Denetim Kurulu Üyeleri, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Teşkilatlanma Daire Başkanı M.Lokman Ramazanoğlu, Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Dr. Bekir Ankaralı, TAGEM Küçükbaş Hayvancılık ve Su Ürünleri Daire Başkanı Dr. Ali Ayar, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri İl Birlikleri Başkanları, yöneticileri ve personeli, Dünya Keçiciler Derneği Türkiye Temsilcisi ve Konferans Düzenleme Komitesi Başkanı Doç. Dr. İrfan Daşkıran başta olmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı bilim insanı katıldı.
12.Uluslararası Keçicilik Konferansının açılış konuşmasını Dünya Keçiciler Derneği Türkiye Temsilcisi Başkanı Doç. Dr. İrfan Daşkıran yaptı. Daşkıran, Türkiye’nin keçi varlığı açısından Avrupa'da ilk sırada yer aldığını söylerken buna karşılık Türkiye'nin küçükbaş hayvandan sağlanan üretim anlamında istenen düzeyde olmadığına dikkat çekti. Daşkıran, keçi peynirinin özellikle son yıllarda aranan bir ürün olduğunu dile getirirken, bu ürünün yüksek fiyatta alıcı bulmaya başladığını söyledi. Doç. Dr. Daşkıran, "Bu kongreyle hayvancılıkta nasıl bir seyir izlenmesi gerektiği ve nasıl tedbirler alacağımızı ele alacağız" dedi. Doç. Dr. İrfan Daşkıran, Türkiye'nin öz varlığı olan Ankara keçisinin geleceğinin de ele alınacak konular arasında olduğunu söyledi.
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Keçicilik alanında dünyanın en saygın ve önemli buluşmalarından biri olarak görülen, bu yıl on ikincisi olarak ülkemizde ilk kez düzenlenen Uluslararası Keçicilik Konferansına gerek ülkemizin çeşitli illerinden ve gerekse dünyanın her bir yanından gelen bilim insanı, bürokrat, uzman ve sektör temsilcilerini Akdenizin incisi Antalya’da ağırlamaktan büyük onur duyduklarını ifade ederek ‘’Bugünden itibaren 5 gün boyunca keçicilik sektörü bütün yönleriyle ele alınacak olup sektörel gelişmeleri, beklentileri, geleceğimizi değerlendirme bakımından bu konferansı önemli bir gösterge olarak buluyoruz. Bundan sonraki çalışmalarımıza da ışık tutması açısından önemli görüyoruz. Bizler merkez birliği ve il birlikleri olarak keçicilik konusunda yapılacak uluslararası projelerde aktif olarak iş birliğine gitme konusunda bu konferansın tüm katılımcı ülkelere ve Türkiye’ye akademik anlamda bir başlangıç oluşturacağını düşünmekteyiz. Bilindiği üzere keçi yetiştiriciliği dünyanın büyük bir bölümünde kırsal kalkınmanın unsuru olduğu gibi yoksullukla mücadelede de etkin olarak kullanılan bir üretim dalıdır. Bu yönden bakıldığında da ülkemiz için küçükbaş hayvancılık son derece önemlidir. Küçükbaş hayvan sayımız geçmişten bu güne önemli mesafeler almış ve özellikle son yıllarda kayda değer gelişmeler olmuştur” diye konuştu.
Çelik, 2006 yılına kadar hayvan sayımızda önemli ölçüde azalmalar görüldüğünü 2006 yılında TÜDKİYEB’ in ve il birliklerinin kurulmasıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sağladığı destekler sayesinde küçükbaş hayvan sayısının 31 milyondan 44 milyon seviyesine çıktığını ifade etti.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, “Küçükbaş hayvan sayımızdaki gelişmeler dünya ve Avrupa birliği ülkeler içerisinde kendisini göstererek üst sıralarda yer almamızı sağlamıştır. Ülkemiz sahip olduğu 11 milyon keçi varlığıyla da Avrupa’da birinci sırada yer almaktadır” dedi. Çelik, “ülkemizde küçükbaş hayvan sektörü son yıllarda büyük bir atılım yapmış ve bu gelişmede şüphesiz bakanlığımızın destekleme politikası ve ıslah çalışmaları büyük rol oynamıştır. Bir diğer önemli faktör ise küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin kapsamlı bir örgüte kavuşmuş olmasıdır” diye konuştu.
Temel amaçlarının, bu sektörden ekmek yiyen insanların ekonomileri, refahı, huzuru ve kırsaldan kentlere göçün önlenmesi olduğuna dikkat çeken Çelik, ‘’ ülke hayvancılığının geliştirilmesi için ciddi bir gayret ve çalışma içinde olmamız, bizlere samimiyetle hizmet etme konusunda büyük bir motivasyon sağladığını ve bizleri mutlu ettiğini belirtmek isterim. Bu manada bize güç ve moral vererek sektörümüze sahip çıkan Sayın Bakanımız Faruk Çelik beyefendi başta olmak üzere bakanlık mensuplarına, tüm il birlik yöneticilerimize ve Birlik çalışanlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum.’’ şeklinde konuştu.
Genel Başkan Çelik, TÜDKİYEB’ e bağlı 80 il birliği olduğunu, 250 bin üyesiyle amaçlarının küçükbaş hayvancılık sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak olduğunu ifade etti. Çelik, “Ülkemizdeki kırmızı et açığının kapanmasının ancak küçükbaş hayvancılık sektörünün gelişmesiyle mümkün olacaktır“ dedi. Avrupa Birliği ülkelerinde süt keçilerine bebeklerin sütannesi gözü ile bakıldığını aktaran Çelik, bu nedenden dolayı diğer sütlere oranla keçi sütünün 2-3 kat daha fazla fiyata satıldığını söyledi. Nihat Çelik, "Anne sütüne en yakın süt özelliği taşıyan keçi sütüne ve bundan elde edilen ürünlere talebin her geçen gün arttığını görmek sektörümüz adına mutluluk verici" diye konuştu.
Konuşmasının son bölümünde 15 Temmuz darbe girişimine de dikkat çeken Genel Başkan Çelik, ‘’15 Temmuz bize biz olmayı hatırlattı. Bize bir olmayı hatırlattı. 15 Temmuz 79 milyon insana birlik olmayı öğretti. 15 Temmuz 2016 tarihinde vatan hainlerince gerçekleştirilmek istenen darbe girişiminde başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım olmak üzere, emniyet güçlerimiz, darbe karşıtı askerlerimiz ve vatandaşlarımız kenetlenerek birlik ve beraberlik içerisinde cuntacılara darbe imkânı vermemiştir.15 Temmuz gecesi ülkemiz için ne kadar karanlıksa 16 Temmuz sabahı da o kadar aydınlık olmuştur. 15 Temmuz gecesi bize biz olmayı, birlik olmayı hatırlatmış, söz konusu vatan olunca 79 milyonun bir ve beraber olduğunu öğretmiştir. Ve bu durum Dünyada da bir ilk olarak tarihe geçmiştir.’’ dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan, “Türkiye’nin yaklaşık 60 milyar dolarlık tarım hasılası var. Bu 60 milyar dolarlık hasılasının da yaklaşık yüzde 35’i hayvancılığa ait. Öyle olunca bu coğrafya için hayvancılığın ayrı bir yeri var. Hayvancılığın içinde de keçiciliğin ayrı bir yeri var. Bu konferansta bir araya gelirken bu coğrafyaya has bazı değerlerinde gözden kaçmaması gerekir. Ankara Keçisi‘nin bu coğrafya için özel olduğunu vurgulamak gerekir. Her geçen gün bu hayvanların sayısı biraz azalıyor. Ancak bakanlık olarak biz hayvancılık sektörü içerisinde keçiciliğin geliştirilmesi için de özel destekler veriyoruz” diye konuştu.
Dr.Özcan , “Hepinizin malumu değişik ırklardan yaklaşık 11 milyon kadar bir keçi varlığımız var. Ama bu coğrafyada yaşayabilen 34 ırk melez olarak ya da saf olarak bulunuyor. Son yıllarda bakanlığın vermiş olduğu desteklemelerle ilgili olarak ve özellikle Akdeniz sahilinde keçi yetiştiriciliğinin çok önemli bir özelliği var. Dolayısıyla Antalya’da düzenlenmiş olan bu konferansında ayrıca bir katkısı olacağını düşünüyorum. Öbür taraftan Türkiye hayvan sağlığı açısından da hem kendi coğrafyasında hem de diğer coğrafyalarda hastalıklarla ilgili konuları yakından takip eden bir ülke. Öyle olunca bu coğrafyada, bu bölgede ya da dünyanın başka yerlerindeki çalışmaları yakından izlemeye çalışıyoruz. Son 10 yılda hayvancılık konusunda görülen ilerlemeler ve özelliklede keçi konusunda yapılan çalışmalarda da bakanlık olarak biz yanınızdayız. Bütün çalışmaların ülkemiz ve dünya hayvancılığına katkısı konusunda da birlik ve beraberliğin çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum ” diye ifade etti.
Konuşmaların ardından 4 ayrı salonda yerli ve yabancı bilim insanları tarafından keçicilik alanında çeşitli sunumlar yapıldı.