GENEL BAŞKAN ÇELİK, ÇİFTÇİ TV DE HABERİNİZ OLSUN PROĞRAMINA BAĞLANDI

GENEL BAŞKAN ÇELİK, ÇİFTÇİ TV DE HABERİNİZ OLSUN PROĞRAMINA BAĞLANDI
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 28 Şubat 2017 tarihinde Çiftçi TV’de Taner Öztürk’ün hazırlayıp sunduğu Haberiniz Olsun programına telefonla bağlanarak gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
Genel Başkan Çelik, konuşmasında yaklaşık 9 aylık görev süresi içerisinde yetiştiriciler ve birlik başkanları ile olan iletişimlerden elde edilen bilgi ve verileri, sahada yaşanan sıkıntıları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e arz etme fırsatını bulduklarını ve Bakan tarafından ilgili birimlere gerekli talimatların verildiğini söyledi.
Desteklemeler hakkındaki görüşlerini açıklayan Genel Başkan Çelik, mevcut destekleme kapsamında olan küçükbaş hayvancılık desteklerini yeterli bulmadıklarını, 2016 yılı için ödenecek olan 25 liralık anaç koyun keçi desteklemelerinin en az 50 TL ye çıkarılmasını talep ettiklerini söyleyerek ‘’ Tabiki takdir Sayın Bakanıma aittir. ‘’ dedi.
Destekleme ödemelerinin her yıl haziran ayı başında yapıldığına dikkat çeken Çelik, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin bundan muzdarip olduklarını ve ödemelerin yetiştiricinin en çok finansman ve yeme ihtiyaç duyduğu Mart ayı sonunda yapılması gerektiğini ifade etti.
Organik hayvancılık deyince ilk akla gelen şeyin küçükbaş hayvancılık olduğunu vurgulayan Çelik, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin bu konuda da destek almaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Soybis konusunda da açıklamalarda bulunan Çelik bu konuda şunları söyledi. ‘’Soybis bizim 10 yıllık bir hayat gerçeğimiz. Biz 10 yıldır merkez ve il birliklerimiz olarak amacımıza uygun işimizi yapamıyoruz. Çünkü bizim Soybis yetki devrimiz yok. Bakanlık bize bu konuda yetki vermemiştir. Sayın Bakanımızdan bunu talep ettik. Soybis Allah nasip ederse Merkez Birliğimize verilecek. Merkez Birliği de alt yapısı müsait olan birliklere bu soy kütüğü yürütme yetkisini verecektir. Tabi ki siz soybis devreye girdiğinde getirileri neler olarak diye sorabilirsiniz. Merkez birliği ve il birliklerinin kuruluş amacı olan ıslah çalışmaları yürütülecek. Damızlık olabilecek hayvanlar kayıt altına alınacak, Pedigri dediğimiz yani anne babası belli olan, verim kayıtları tutulan ve bu sistemde de uluslararası kayıtlarımız olacak, koyun keçi hayvan türünde ilk kez ülke genelinde var olacak, ülke genelini kapsayan ıslah programına kavuşulacak. Küçükbaş ıslah çalışmalarının gerçek anlamda başlangıcı olacak. Bu bizim için bir devrim niteliğindedir. Onun için hayvanlarda et süt ve yapağılarında verim artışı sağlanacak. Bu da yetiştiricilere maddi yönden büyük bir avantaj sağlayacak. Dolaysıyla ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak, soybise kayıtlı olan yetiştiricilerin hayvanlarına Merkez Birliği tarafından damızlık belgesi verilecek. Yetiştirici bu belge ile hayvanlarını daha yüksek fiyatlara satacak. Yetiştiriciler en iyi damızlık hayvana sahip olmak için bir yarış içinde olacak. Dolayısıyla Birlikler bir farkındalık oluşturacak. Soybis kapsamında kayıtlı yetiştiricilere pozitif ayrımcılık sağlanarak hayvan başına 50-80 TL arasında bir destekleme talep ediyoruz.’’
Genel Başkan Nihat Çelik, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin çok meşakkatli bir meslek olduğunu, İnsanlarımızın meralarımızı sahipsiz bırakmamak adına, hayatlarını idame ettirmek ve ülke ekonomisine katkıda bulunarak yaşanan kırmızı et açığının kapanması adına çok emekler sarf ettiğini belirterek kırmızı et açığının kapatılmasının ancak ve ancak küçükbaş hayvancılığın gelişmesiyle mümkün olacağını ifade etti.
Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin destekleme müracaatı yaparken bütün il ve ilçe müdürlüklerince döner sermaye adı altında 10 TL dosya masrafı ücreti alındığına dikkat çekerek ‘’ Oysa hiçbir yetiştiricinin bireysel olarak bir dosyası il ve ilçe müdürlüklerinde bulunmamaktadır. Bu dosyaları tutan bağlı olduğu il birlikleridir. Dolayısı ile bu ödemeyi doğru bulmuyorum ve sayın Bakanımızın bu konuda kökten bir çözüm getireceğine inanıyorum. Ayrıca yetiştirici başvuru esnasında güncel hayvan çıktısını aldığına 4 TL çıktı ücreti alınıyor. 10 lira dosya ücreti ile birlikte yetiştiricimizin cebinden 14 TL çıkıyor. Çiftçide bu para olmayınca destekleme müracaatından kaçıyor. Dolayısı ile bu dolaylı kesintilerin ivedilikle ortadan kaldırmasını talep ediyorum. ‘’ şeklinde konuştu.
Diğer taraftan bir yetiştiricinin destekleme ödemesini bankamatikten değil de şubeden çektiği zaman ciddi miktarda kesinti yapıldığını söyleyen Çelik, ‘’ Bankalar usullere uygun değil de keyiflerine göre kesinti yapabiliyorlar. İnsanların aldığı destekleme miktarına göre sanki paranın ortağıymış gibi o aldığı paraya göre bir kesinti yapmaktadır. Devletçe bakanlıkça buna da bir çözüm bulunması lazım. Bu dolaylı kesintilere kesinlikle bir çözüm bulunması gerekiyor. ‘’dedi.
Şu anda Ülkemizde küçükbaş hayvanların yüzde 30 unun küpesiz olduğunu ve desteklemeden faydalanamadıklarını ifade eden Çelik, küpe ve küpeleme işinin birliklerin asli görevi olduğunu, bu işin birliklere verildiği takdirde küpesiz tek bir hayvan kalmayacağını ve yetiştiricinin cebine daha çok destek gireceğini söyledi.
Bütün zorluklara rağmen küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan yetiştiricilerin destekleme alıyor diye yeşil kart denilen hizmetten yararlanamadıklarını söyleyen Çelik, ‘’Bu insanlar ödüllendirilmesi gerekirken bunlar sağlık güvencesinden mahrum kalıyor. SGK ile iletişime geçerek bu mantıksız uygulamanın kaldırılmasını talep ediyoruz. ‘’ dedi.
Anaç koyun keçi desteklemelerinin 25 Kasımda başvurularının son bulmasının bazı yetiştiricilerin farklı nedenlerle başvuru yapamadan sistemin kapanmasıyla mağdur olduklarını ifade eden Çelik, sistemin yeniden bir haftalığına açılmasını da talep edeceklerini kaydetti. Bazı bölgelerimizde Et ve Süt Kurumunun kesim ve alım yerleri bulunmadığına vurgu yaparak acilen faaliyete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Çelik, İş ve işçi bulma kurumu tarafından istihdam edilmek üzere her ilde işçi alımı yapıldığını ve en az yüzde 25 çoban kontenjanı koyulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Genel Başkan Çelik, son olarak şuan küçükbaş hayvan sayısının 44 milyon civarında olduğunu ve taleplerinin gerçekleşmesi durumunda yeniden bir şahlanma olacağını, Ülkemiz çayır ve meralarının da göz önüne alınarak küçükbaş hayvan sayısının 60-70 milyonlara çıkabileceğini kaydetti.
Programı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
 
 


Etiketler : GENEL BAŞKAN ÇELİK , ÇİFTÇİ TV DE HABERİNİZ OLSUN PROĞRAMINA BAĞLANDI