Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Türkiye – Arnavutluk Tarım İş Formu açılış toplantısı ve görüşmeleri 28 Mart 2017 tarihinde Tiran’da gerçekleştirildi. Tarım İş Forumuna Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve çok sayıda iş adamı katılırken toplantıya Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel başkanı Nihat Çelik ve Muhasip Üye Şevket Avcı’da iştirak etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, açılış konuşmasında Arnavutluk ile Türkiye arasında tarımsal işbirliğinin geliştirilmesi doğrultusunda ciddi çalışmalar yapıp yol haritasının belirlendiğini kaydederek "İki ülke cumhurbaşkanlarının dış ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılması hedefini ortaya koyduk. Değerli mevkidaşım bakanla da bu sürecin takipçisi olacağız." dedi.
Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani'nin geçen aralık ayında Türkiye'ye yaptığı ziyareti hatırlatan Çelik, "Cumhurbaşkanlarımızın Ankara'daki görüşmelerinde, tarım alanında iş birliğinin geliştirmesi talimatı bizlere verilmişti. Hemen teknik ekiplerimiz bir araya geldiler ve yoğun bir çalışma gerçekleştirerek bugün itibarıyla 2017-2018 yılları arasında yapacağımız çalışmaların yol haritasını belirlediler. Bu çalışmalar bir takvime bağlandı. Değerli mevkidaşım bakanla da bu sürecin takipçisi olacağız." diye konuştu.
Çelik, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminde tarımın yüzde 11 seviyesinde olmasının yetersiz olduğunu kaydederek, iki ülke cumhurbaşkanlarının dış ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılması hedefini ortaya koyduklarını hatırlattı.
Türkiye'nin bugün, 192 ülkeye bin 681 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir ülke olduğuna işaret eden Çelik, gelecek ay Antalya'da 54 Afrika ülkesinden tarım bakanları ve iş adamlarının da katılımıyla bakanlar toplantısı ve tarım iş forumu düzenleyeceklerini aktardı.
Bakan Çelik, bölgesinde adeta "güvenli bir liman" olan Türkiye'nin, 3 milyon tarımsal işletme, 5 milyon tarımsal istihdam, 24 milyon hektar tarım arazisi, 60 milyar dolar tarımsal hâsıla ve 17 milyar dolar tarımsal ihracat ile Avrupa'nın en büyük tarımsal gücü haline geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bir taraftan 80 milyon vatandaşımıza tarımsal ürünleri arz ediyoruz, bir taraftan 3 milyon sığınmacı var. Arnavutluk'un nüfusu kadar bizde şu an sığınmacı var. Diğer taraftan da 30 milyonları aşan turiste hizmet sunuyoruz. Biz ortak kültürümüz gereği hep mazlumun yanında olmuşuz, mazlumla soframızı, yemeğimizi paylaşmışız. Bu vesileyle, sözde medeni olan Avrupa Birliği ülkeleri sığınmacılara kapıları kapatırken, aciz, çaresiz ve sularda boğulma ile karşı karşıya olan insanlara kapıları kapatırken, teröristlere sonuna kadar kapılarını aralamışlardır."
Arnavutluk Tarım, Kırsal Gelişim ve Su Yönetimi Bakanı Edmon Panariti de tarım iş forumunun iki ülke arasındaki ilişkilerin daha ileri taşınmasına yardımcı olacağını söyledi.
Siyasetçiler olarak, dostluk havasını en iyi şekilde değerlendirip, ticari ilişkileri de geliştirmeleri gerektiğini kaydeden Panariti, özellikle tarım alanındaki ilişkilerin ilerletilmesi için ortak zorluklarla mücadele etmeleri gerektiğini ifade etti.
Bu arada, Türkiye-Arnavutluk Tarım İş Forumu'nun ardından bir araya gelen Çelik ile Panariti, tarım alanında iş birliği anlaşması ve iki yıllık eylem planını da imzaladı.
Bakan Çelik, Tiran'daki temasları kapsamında Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani tarafından da kabul edildi.
Toplantının bir bölümünde ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik birlikte, Arnavutluk Tarım Kırsal Kalkınma ve Su Kaynakları Bakanı Edmon Panariti'ye Çoban Koyun ve Keçi tasarımlı heykel hediye etiler.
Etiketler : TÜRKİYE-ARNAVUTLUK TARIM İŞ FORUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ