İLK ÇOBAN FUARI ANKARA DA TÜDKİYEB İN EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İLK ÇOBAN FUARI ANKARA DA TÜDKİYEB İN EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) ev sahipliğinde ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin ana sponsorluğunda İZFAR Fuarcılık tarafından düzenlenen “Anadolu Yetiştiriciler, Canlı Hayvan ve Çoban Fuarı” Atatürk Kültür Merkezi’nde 18-21 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Dört gün boyunca süren olan ‘Anadolu Yetiştiriciler, Canlı Hayvan ve Çoban Fuarı’nın açılışı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik’in katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliklerinden ve özel sektörden küçükbaş hayvan ırkları ile çoban köpeklerinin de yer aldığı fuarda; Türkiye’nin dört bir tarafından gelen çobanların beraberinde getirdikleri hayvanlar ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Fuarda ayrıca kurulan platformda İbrahim Gün isimli Çoban, “Çoban Deklarasyonu” nu okudu. Deklarasyonda çobanların, Anadolu'da tarımın doğru noktaya gelmesi için canla başla çalışacakları, çobanlığa hak ettiği itibarı kazandırmak için mücadele edecekleri ifade edildi.

Fuarın açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Anadolu Yetiştiriciler, Canlı Hayvan ve Çoban Fuarı’nın tarım hayatına hayırlı, uğurlu olması temennileriyle tarım ve hayvancılık sektörünün önemine dikkat çekerek, “Tarım öyle bir sektör ki, her şeyin modası geçer ama tarımın modası geçmez. Neden? Sabah kahvaltıya ihtiyaç var, öğlen yemeğe ihtiyacı var, akşam yemeğe ihtiyaç var. Bu sofraları kim şenlendirecek; alın terini tarlayla, toprakla buluşturan çiftçilerin gayretleriyle biz hayatı sürdürebiliyoruz. Bugün 10 milyon Suriyeliye sahip çıkmayan dünya 20 yıl içeresinde 700 milyon insana nasıl sahip çıkacak. Bu neyi gösteriyor önümüzde gerçekten gıdaya ve suya erişimle ilgili yaşanacak büyük badirelerin bizi beklediğini gösteriyor. Onun için ülkemizdeki tarım alanları, tarım potansiyelini ve hayvancılığı kendi kedine yeterli olmanın yanında bizden beklentisi olan ülkeler ve insanlara da taşıyabilecek azim ve kararlılıkta, bilimin öncülüğünde bu sektörde çalışma yapmamızın zorunluluğunu sizlerle paylaşmak istiyorum” diye konuştu.

İlk defa böyle bir fuar gerçekleştirildiğini emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek konuşmasına başlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek de, “İlk defa gerçekleştirilen böyle büyük bir fuarda bakalım nasıl neticeler alacağız beraber göreceğiz” dedi.

Gelecek yıllarda da söz konusu fuarın yapılacağını belirten Başkan Gökçek, “İnanıyorum ki bundan sonraki senelerde de yapacağımız bu fuar gelişerek devam edecek ve Ankara kırsalına hizmet de o derece büyümüş olacak" açıklamasını yaptı.

Valilik bünyesindeki İl Özel İdaresi’nin yetkilerinin 2014 seçiminden sonra kanun gereği Büyükşehir’e geçtiğini hatırlatan Başkan Gökçek, bu tarihten sonra Büyükşehir Belediyesi’nin kırsala verdiği hizmetleri şöyle anlattı:

 “Biz her alanda köylülerimize hizmet etmeyi şiar edindik. Şu ana kadar son 3 senede Kırsal Hizmet Dairesi, eski parayla söylüyorum 54 trilyon lira (milyon lira) para sarf etti. Bu paranın büyük bir kısmı, çiftçiye, köylüye yardım olarak, destek olarak gitti. Türkiye’nin en büyük arı kovan projesini biz gerçekleştirdik. 1400 çiftçimize 10 bin adet arılı kovan ve arıcılık malzemesi verdik. Artık Ankara’ya özgü bal üretimi başladı. Ankara’yı tam bir bal şehri yapmış olacağız. 752 yetiştiricimize damızlık koç ve teke verdik. Kırsalda işsizliği azaltmak için 92 genç çiftçimize 3 bin anaç koyun ve 1600 keçi desteğinde bulunduk. 8 kırkım makinesi hediye ettik. Kırkım eğitimi verdik. Ulusal Kırkım Şampiyonası düzenledik. 3166 çiftliğe 883 ton yem bitkisi dağıttık.’’

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik de konuşmasında, Başkan Gökçek ve eşi Nevin Gökçek’e, tarım ve hayvancılığa gösterdikleri ilgi ve desteklerden dolayı teşekkür etti. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak bugün çobanların da bulunduğu bu fuara ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Türkiye Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, "Birlikle tüm zorluklar aşılır. Maddi ve manevi olarak bizlere bu kapıları açan fuarın ana sponsorluğunu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e teşekkür ediyorum. Buraya gelip katılan tüm yetiştiricilerimize de teşekkürü borç bilirim. Koyun keçi denildiği zaman basit olarak değerlendiriliyor. Ancak yetiştiricilik bu ülkenin milli serveti milli meselesi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sigortasıdır. Hepimizin yaşamını sürdürebilmesi için buna gereksinim vardır. Geçmişe bakıldığında ülkeyi yönetenler, peygamberler, liderler çobanlık eğitiminden gelmiştir. Temel eğitim çobanlıktır. Çünkü hayvanların inisiyatifini anlamayan insan sevmeyi de beceremiyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından fuarların açılış kurdelesi kesildi. Başkan Gökçek ile Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanı Özgür Güven’e, TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik tarafından, çoban koyun keçi tasarımlı maket ve deri üzerine yazılmış "Çoban Deklarasyonu" takdim edildi. Genel Başkan Çelik ayrıca Fuar açılışı öncesinde bir süre sektörle ilgili sohbet ettiği Melih Gökçek’in eşi Nevin Gökçek’e de koyun keçi çoban tasarımlı maket hediyesinde bulundu. Açılış sonrası ise Genel Başkan Çelik, İZFAR Fuarcılık Genel Müdürü Şeyhmuz Öncel'e ve TÜDKİYEB Standında da Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Daire Başkanı Özgür Güven'e koyun keçi çoban tasarımlı maketler verdi. Genel Başkan Çelik, TÜDKİYEB standını ziyaret eden Romanya Büyükelçisi Benai Sali'ye ise çobanların kullandığı değnek hediye etti.

Fuar kapsamında kırmızı et açığı ile ilgili bir panel düzenlendi. Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman’ın yönettiği ve Blomberg TV den İrfan Donat’ın da katıldığı panelde TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, kırmızı et açığının kapatılmasının küçükbaş hayvancılığın gelişimiyle mümkün olacağına dair bilgiler paylaştı.Panel sonrası Genel başkan Çelik'e Prof. Dr. Nazan Koluman tarafından bir plaket takdim edildi.

Fuarın bir bölümünde ise 2.Ulusal Kırkım Şampiyonası'nda en hızlı kırkımcılar yarıştı. Çekişmeli geçen mücadele sonunda, erkeklerde Kırklareli’nden Kadir Sarı, kadınlarda da geçen yılın şampiyonu, Karamanlı Gulşah Un birinci oldu Erkekler kategorisinde birinci olan kırkımcıya 5, ikinciye 2, üçüncüye de 1 gremse altın hediye edilirken, kadınlar kategorisinde birinci olan kırkımcıya, kırkım makinesi verildi.

Dört gün boyunca devam eden fuarda TÜDKİYEB in açtığı stand büyük ilgi görürken Genel Başkan Nihat Çelik standı ziyaret eden Birlik Başkanları ve yetiştiricilerle birlikte oldu. Merkez Birliği standında; Van, Çorum, Malatya, Siirt, Kırklareli, Konya, Yozgat ve Manisa Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliklerince sergilenen küçükbaş hayvan ürünleri ziyaretçilerin akınına uğradı.



Etiketler : İLK ÇOBAN FUARI ANKARA DA TÜDKİYEB İN EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ