KOYUN VE KEÇİLERDE SOYKÜTÜĞÜ BİLGİLENDİRME VE İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

KOYUN VE KEÇİLERDE SOYKÜTÜĞÜ BİLGİLENDİRME VE İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Koyun ve Keçilerde Soykütüğü Bilgilendirme ve İstişare toplantısı 01 Ağustos 2017 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Hayvancılık Genel Müdürü Osman Uzun, Genel Müdür Yardımcıları Burhan Demirok ve Salih Çelik ile Islah Geliştirme Daire Başkanı Dr. Bekir Ankaralı, Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Koyun Keçi Yetiştirici Birlikleri Başkanları, sorumlu Müdürleri ve teknik personelinin katıldığı, toplantı saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik konuşmasında toplantıya Genel Müdür, yardımcıları ve Daire Başkanlarının katılması sektöre duyulan güven ve ilginin bir sonucu olduğunu ifade ederek kendilerine teşekkür etti. Genel Başkan Çelik, zaman zaman bazı insanların birlikleri kötü lanse etmeye çalıştıklarını ve gaflet içinde bulunduklarını belirterek ‘’ Doğru insan işiyle uğraşır. Aciz insanlar ise insanlarla uğraşır. Siz doğru insanlar olarak işinizle uğraşın. Ben hepinize güveniyorum. Bu manada sadece elimi değil gövdemi taşın altına koyduğuma inanın. Sizlerden de daha üstün gayret göstermenizi bekliyorum.’’ dedi.

Genel Başkan Çelik, Soykütüğü ile ilgili alınan yetkinin ilk adımının burada atıldığını onun için konunun her yönüyle ele alınması için tartışılması gereğine işaret etti.

Genel Başkan Çelik’ten sonra kürsüye gelen Hayvancılık Genel Müdürü Osman Uzun ise konuşmasında  Türkiye coğrafyasının küçükbaş hayvancılığa elverişli olduğunu söyleyerek ‘’ Küçükbaş hayvancılığın kırmızı et içindeki oranı yüzde 10 lara düştü. Bu oranı artırmanın 2 yolu var. Birincisi küçükbaş hayvan sayısını artıracağız. İkincisi birim hayvandan alınan verimi artıracağız. Sayıyı artırmak için ayrı bir destekleme projemiz var. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Henüz gerçekleşmedi. ‘’dedi. Genel Müdür Uzun, toplantının hayvanların verimini artırmaya yönelik bir ıslah çalışması olduğunu ve bu konuda Merkez Birliği ile bir protokol imzalandığını ifade ederek müracaatlar geldiğinde soykütüğü tutma yetkilerinin birliklere verileceğini söyledi. Uzun, damızlık koç teke üretim merkezleri ile ilgili de 37 Birliğin tamamından müracaat edilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Genel Müdür Uzun, küçükbaş hayvan sayısı ve verimlerinin artırılmasına yönelik 2023 hedefinin kırmızı et içinde küçükbaş hayvanların oranının yüzde 25 e çıkarılması olduğunu, böylece büyükbaş hayvancılığın kırmızı et içindeki baskısının azaltılarak başa baş seviyesini yakalayacaklarına inandığını söyledi.

Konuşmaların ardından HAYGEM Genel Müdürü Osman Uzun’a küçükbaş hayvancılığa yapmış olduğu hizmetlerden dolayı Genel Başkan Nihat Çelik tarafından bir plaket takdim edilirken, Genel Başkan Yardımcısı Ali İlbaş, Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok’a, Genel Muhasip Şevket Avcı Genel Müdür Yardımcısı Salih Çelik’e birer plaket verdiler. Sekreterya Üye İhsan Akın da Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Dr. Bekir Ankaralı’ya koyun keçi çoban tasvirli bir maket sunumunda bulundu.

Toplantının devamında Islah Geliştirme Daire Başkanılığından Ziraat Mühendisi Adem Bölükbaşı, Mevzuat, Birliklerin soykütüğü yürütme yetkisine başvuru süreci ve yetkilendirme ile koyun keçi türü hayvanlarda soykütüğü ve ön soykütüğü sistemi uygulama talimatına ilişkin birer sunum yaptı. Sonrasında Bilgisayar Mühendisi Emre Tokul tarafından Soybis veri tabanı ile ilgili bilgiler verildi. Halim Uzun ise damızlık koç teke yetiştiriciliği projesi hakkında bir sunum gerçekleştirdikten sonra Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Dr. Bekir Ankaralı tarafından desteklemeler konusunda bilgi aktarımında bulunuldu. Sorulara verilen cevaplardan sonra Genel Başkan Nihat Çelik katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı. Çelik konuşmasında birlik beraberlik mesajları vererek büyük bir aile olduklarını söyledi.

Genel Başkan Çelik, Koç ve teke üretim merkezleri kurulması konusunda Maliye Bakanlığı ile birlikte bir çalışma yapıldığını bu konuda hazine arazilerinin koyun keçi birliklerine koşulsuz olarak tahsis edilmesini istediklerini dile getirdi.

Koyun ve keçinin bu ülkenin milli meselesi olduğunu vurgulayan Çelik, milli meselelere sahip çıkılması gerektiğini yeni Tarım Bakanı Fakıbaba’nın da sahip çıkacağına inandıklarını söyledi. Islah çalışmalarının asli görevleri olduğunu da söyleyen Çelik, sektörün geleceği için buna mecbur olduklarını ifade ederek soykütüğü yürütme yetkisi ile küpe ve küpeleme yetkilerinin uzun uğraşlar sonunda alındığını ve küpeleme konusunda birlikler ile yetiştiricilerin karşı karşıya gelmeyecekleri çözümler üzerinde çalışıldığını söyledi.

Toplantının öğleden sonraki programında ise Genel Başkan Nihat Çelik tarafından yaptıkları proje ve çalışmalardan dolayı ve yeni seçilen Birlik Başkanlarına birer plaket verildi. Bu çerçeve de ; Niğde Birlik Başkanı Erdoğan Yılmaz, Bursa Birlik Başkanı Yıldırım Oran, Karaman Birlik Başkanı Yücel Yaman, Adana Birlik Başkanı Murat Şen, Çanakkale Birlik Başkanı Ferhan Savran, Eskişehir Birlik Başkanı Mehmet Köksal, Konya Birlik Başkanı Fettah Öztürk, Şanlıurfa Birlik Başkanı Hasan Eyyüpoğlu, Bolu Birlik başkanı Mustafa Gülkaya, Aydın Birlik başkanı Nazmi Koşar plaketlerini Genel Başkan Nihat Çelik’ten alırken mazereti sebebiyle toplantıya katılamayan Kırıkkale Birlik Başkanı M. Kürşat Ulusoy’un plaketi ise Birlik çalışanı tarafından alındı.

Toplantının son bölümü olan değerlendirme kısmında ise Daire Başkanı Dr. Bekir Ankaralı, Ziraat Mühendisi Adem Bölükbaşı ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden Sami Turan katılımcıların sorularını cevapladı.

 


Etiketler : KOYUN VE KEÇİLERDE SOYKÜTÜĞÜ BİLGİLENDİRME VE İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.