6. Uluslararasi Van Gölü Havzasi Sempozyumu

6. Uluslararasi Van Gölü Havzasi Sempozyumu

6. ULUSLARARASI VAN GÖLÜ HAVZASI SEMPOZYUMU ERCİŞ'TE SONA ERDİ
- İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. OKTAY BELLİ;
- "BİZİ BİZ YAPAN ORTAK DEĞERLERİMİZDİR"
- ERCİŞ KAYMAKAMI FERHAT KURTOĞLU;
- "BU ETKİNLİKTE SUNULAN TEBLİĞLER VAN GÖLÜ HAVZASINA AYRI BİR HEYECAN VERDİ"
- ERCİŞ BELEDİYESİ VE VAN GÖLÜ ÇEVRESİ BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANI FATİH ÇİFTCİ;
- "BİZİM ZENGİNLİKLERİMİZ PAYLAŞILDIKÇA DAHA DA BÜYÜYECEKTİR"

 

NİHAT ÇAVUŞOĞLU
VAN (İHA) - Van'ın Erciş ilçesinde sekiz gündür devam eden 'İnci Kefali Balık Göçü Kültür-Sanat Festivali' kapsamında düzenlenen '6. Uluslararası Van Gölü Havzası Sempozyumu'nun son günü de çeşitli konuların irdelenmesi ile Erciş Belediye Başkanlığı Meclis Salonu'nda tamamlandı..
Van Valiliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Erciş Kaymakamlığı, Erciş Belediyesi Erciş Meslek Yüksek Okulu ile Türk Mühendis Mimar Odası Birliği (TMMOB) Van Şubesi tarafından Erciş Belediye Başkanlığı Meclis Salonu'nda üç gün boyunca ortaklaşa düzenlenen sempozyumun sona erdi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli başkanlığında , Van Yüzüncü Yıl ile çeşitli üniversitelerden 60'a yakın akademisyen, araştırmacı ile gazetecinin katıldığı sempozyumun bugünkü oturumuna, Prof. Dr. Sedat Cereci başkanlık etti. İlk konuşmayı Dr. Yaşar Kalafat 'Van Gölü havzası dinin tabakalaşmasında sabililik inanç izleri', Naim Avan 'Osmanlı dönemi Van Gölü havzasında yaşamış Tasavvuf Erbabı (Taha-i Hakkari)', Doç. Dr. Hüseyin Suphi Erdem 'tarihsel süreçte Van ve çevresi medreselerinde eğitim semineri, alet ilimlerini tedavisi', Yrd. Doç. Dr. Yüksel Kaştan 'Van'da eğitimin Cumhuriyet dönemi tarihi gelişimi' konularında sempozyumda bildirilerini sundular. Konular üzerinde tartışma ve çay molasının ardından, ikinci oturuma Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlık etti. Bu oturumda da sırasıyla Yrd. Doç. Dr. Yüksel Kaştan 'DPT sonrası Van'ın sosyo ekonomik gelişimi', İsmet Alpaslan 'Erciş Köy Enstitüsü ve Alpaslan Öğretmen Okulu'nun çevre kültürüne katkısı', Yrd. Doç. Yakup Göktaş 'Ekonomik kalkınma artı sanatı mı? Sanat artı siyasi, ekonomik, kültürel kalkınma mı?', Prof. Dr. Galip Akın, Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adizel 'Çevre, sağlıklı yaşamın ön koşuludur, Van Gölü havzası örneği', Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atlı, H. Bayram Temur, Murat Avcı, 'Van Gölü havzasında spor ve geleneksel oyunlar' konularını anlattılar.
Bu konuşmanın ardından konuşmacı ve davetliler Erciş Ziraat Odası Başkanı Nihat Çelik'in onurlarına verdiği öğlen yemeğinin ardından tekrar sempozyumun yapıldığı salona geldiler. Günün üçüncü oturumuna Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk başkanlık etti. Bu oturumda ise Yrd. Doç. Dr. Münevver Ünsal, Hasan Buğrul, 'Hakkari kıyafetlerinde kuşak, Yrd. Doç. Dr. Şükran Sevimli, Yrd. Doç. Dr. Dilara Şeker 'Van Gölü havzasının planlamasının çevre etiği ve çevre psikolojisi bağlamında değerlendirilmesi', Yrd. Doç. Dr. Münevver Ünsal, Çiğdem Ertan 'Van tatlıları', G. Sürhan Belli, 'Batılı seyyahlara göre Van bölgesi mutfak kültürü ve yemekleri' konusunda tebliğlerini sundular. Konular üzerindeki tartışmanın ardından bir kez daha çay ve kahve molası verildi. Sempozyumun son oturumuna ise Prof. Dr. Oktay Belli başkanlık etti. Bu oturumda Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından 'İnci kefali balığı' konusu işlendi. Konuşmanın ardından oturumlar tamamlandı.
Sempozyumun genel değerlendirmesini yapan Prof. Dr. Oktay Belli, kendilerine gösterilen içten, samimi ve sıcak ilgiden ötürü, ev sahibi Erciş Kaymakamlığı ile Erciş Belediye Başkanlığı'na teşekkür etti. Anadolu'nun 10 bin yıllık geleneksel misafirperverliğinin tipik bir yansıması ile kendilerinin ağırlandığını belirten Prof. Dr. Oktay Belli, "Erciş'te ilk kez böyle bir uluslararası sempozyum gerçekleştirdik. Bizleri adeta baş tacı ettiler. Bütün imkanları eksiksiz bir şekilde bizlere sundular. Erciş, gerçekten uluslararası sempozyumların yapılacağı bir yer. Siz değerli ilçe yöneticileri bizlere asılında güç verdiniz. Sizin gibi enerjik, dinamik, sizin gibi aydınlığa inanan insanları görmek bizim için çok büyük mutluk oldu. Bizler burada kaybolan, kaybolmakta olan tarihsel değerlerimizi, kültür varlıklarımızı ama, bunlardan önemli olan soyut ve somut kültür varlıklarımızın kaybolmaması için, geleceğe aktarmak için bu tür sempozyumları yapıyoruz. Bizi biz yapan ortak değerlerimizdir. Bu paydaş değerler etrafından toplandığımız zaman kuşkusuz çok daha ileriye gideceğiz. Sempozyumda tebliğlerini sunan pırıl pırıl donanımlı, çok daha iyi, eksiksiz, hatasız daha iyi işler nasıl yapabilirim? diyen arkadaşlarımı gördüm. Bu bize gurur veriyor. Eğer biz bunları görmezsek, inanmasaydık yol kat etmeseydik, bugün Erciş'te 6 Uluslararası Van Gölü Havzası Sempozyumu'nu gerçekleştiremezdik. Bizler, çok daha iyilerini yapacağız. Sayın Kaymakam, Sayın Belediyle Başkanı ortak bir amaç doğrultusunda şirin ilçemiz ve en önemli kültür merkezlerinin başında yer alan Erciş'in çok daha ileriye gitmesi için olağanüstü bir çaba harcıyorlar. Bu sempozyumun gerçekleşmesinde katkısı bulunan Sayın Van Valisi Münir Karaloğlu başta olmak üzere, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Erciş Kaymakamlığı, Erciş Belediyesi, Erciş Meslek Yüksek Okulu ile Mimar ve mühendis Odası Birliği Van Şubesi'ne, emeği geçen herkese şahsım ve arkadaşlarım adına içtenlikle şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Erciş Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu da yaptığı konuşmada, üç gün boyunca çok ciddi bir bilimsel etkinlik düzenlendiğini bildirdi. Bu etkinlikte sunulan tebliğlerin Van Gölü havzasına ayrı bir heyecan verdiğini anlatan Kurtoğlu, "Türkiye'nin çeşitli yerlerinden hatta, yurt dışından buraya gelen bilim adamlarımız ilçemizi, bölgemizi ve Van Gölü havzası ile ilgili olarak tebliğlerini sundular. Başta Prof. Dr. Oktay Belli hocamız olmak üzere, tüm bilim adamlarımıza şahsım ve ilçem adına teşekkür ediyorum. Sempozyumun ilçemize, ilimize, Van Gölü havzasına ve Türkiye'mize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, diğer etkinliklerimizde de sizleri ilçemizde ağırlamaktan onur duyacağımızı da belirtmek istiyorum" şeklinde konuştu.
Erciş Belediyesi ve Van Gölü Belediyeler Birliği Başkanı Fatih Çiftci de yaptığı konuşmada, Prof. Dr. Oktay Belli önderliğinde gerçekleşen sempozyumun çok mükemmel bir sonuç verdiğini belirterek, "Bölgemizin, Van Gölü havzası ile yakın komşumuz İran'ın da bir çok tarihi ve kültürel mirası bu sempozyumda konuşulup tartışıldı. Başta hocalarımız olmak üzere sempozyumda emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Yapılan bu sempozyumun hayırlı sonuçlar vereceğine inancımız tamdır. Çünkü bizim zenginliklerimiz paylaşıldıkça daha da büyüyecek, çok çok daha mükemmel sonuçlar verecektir. Biz daha işin başındayız. Bu ülkenin her tarafı ayrı bir güzel ama Van Gölü havzası da bambaşka bir güzeldir. Bu güzellikleri, bu önemli bilgileri ilçemizde sunmuş olduğunuzdan ötürü Van Gölü havzası, Erciş ve şahsım adına sizlere sonsuz teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum. Erciş sizlerin evidir. Lütfen her zaman için bunu böyle biliniz. Bizler buradayız ve her zaman için bizlerin misafirleri olmanızı bekleriz."
Konuşmaların ardından, sempozyuma katılıp tebliğ sunan bilim adamlarına katılım belgesi ile plaketleri sunuldu. Ardından, '6. Uluslararası Van Gölü Havzası Sempozyumu' sona erdi. Bilim adamları bir süre otelde dinlendikten sonra, topluca Erciş Balık Bendi Mevkii'nde İnci Kefal Balığı göçünü izlediler. Akademisyen, araştırmacı, yazar ve gazeteciler, buradan Erciş Ziraat Odası Başkanı Nihat Çelik tarafından onurlarına tertip edilen akşam yemeğine katılılar.
(NÇ)



Etiketler : 6. Uluslararasi Van Gölü Havzasi Sempozyumu