GENEL BAŞKAN ÇELİK, 300 KOYUN PROJESİ VE DESTEKLEMELERLE İLGİLİ MESAJLAR VERDİ

GENEL BAŞKAN ÇELİK, 300 KOYUN PROJESİ VE DESTEKLEMELERLE İLGİLİ MESAJLAR VERDİ
Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 22 Ekim 2018 tarihinde Çiftçi TV de yayınlanan ve Taner Öztürk’ün sunduğu Çiftçi Haber programında 300 koyun projesi ve desteklemelere ilişkin bir takım değerlendirmelerde bulundu.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, konuşmasının başında kamuoyunda 300 Koyun Projesi olarak bilinen projenin üretici şartlarında sözleşmeli küçükbaş hayvancılık projesi olduğunu ve yerli bir proje olduğunu söyleyerek ‘’ 300 koyun projesi ile küçükbaş hayvancılığın optimum büyüklüğe sahip işletmelerde yetiştiriciliğin yapılması ve böylelikle verimliliğin sağlanması hedeflenmiştir. Bu proje ile bir işletmede en az 300 koyun ile üretim yapılması sağlanarak verimliliğin artırılması sağlanacaktır. Bu projenin temel hedefi; ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi, yetiştiricilerimizin verimlilik esasları gözetilerek üretim yapmalarının sağlanması, kırsaldan göçün önlenmesi ve kırsala dönüşün sağlanması, üretimin artırılarak ülkemizde et açığının kapatılması ve et ithalatının önüne geçilerek ülkemizden döviz çıkışının durdurulması, tüketicilerimizin ucuz ve kaliteli et ihtiyacının sağlanması ve yetiştiricilerimizin karlılık ve verimlilik ilkelerine göre üretim yapma imkânlarının sağlanabilmesidir. ‘’dedi.
Genel Başkan Çelik, bir ay öncesinde TİGEM ile bir protokol imzaladıklarını ve geçen bir aylık sürede bazı işletmelerde dağıtıma başlandığını ve önümüzdeki günlerde hız kazanacağını ifade ederek proje kapsamında bir takım aksayan durumlardan da bahsetti.
Çelik, yetiştiricilerin kredi konusunda teminat verme güçlüğü yaşadıklarını bu manada verilen koyun ve koçların teminat olarak kabul edilmesi beklentisinde olduklarını belirterek diğer yandan güvenlik soruşturmalarının işlemleri geciktirdiğini ve bu nedenle halen soruşturması tamamlanan 15 ilden 70 işletme bulunduğunu bunun da şu an için tatmin edici bir sonuç olmadığını, soruşturma konusunda hızlı hareket edilmesi ve bu kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Projenin bir koyunculuk projesi olduğuna dikkat çeken Genel Başkan Çelik, bu projede keçinin de yer almasını arzuladıklarını belirterek ‘’ Bazı bölgelerimizde keçi yetiştiriciliği vazgeçilmezdir. Allah nasip ederse önümüzdeki yılda keçiyi de bu projeye dâhil edeceğiz’ ’dedi.
Genel Başkan Çelik, koyun temininin Merkez Birliği üzerinden yapılmasının yetiştiricilere KDV avantajı sağlayacağına işaret ederek ‘’ Koyun temini Merkez Birliğimiz üzerinden yapıldığı için yetiştiricilerimiz yüzde 8 KDV yükünden kurtulacaklardır. Proje başlangıcında artı KDV olarak kamuoyuna yansıtılmıştı. Ancak Merkez Birliğimizin muafiyeti ve kanunun ilgili maddeleri nezdinde yaptığımız girişimler olumlu sonuçlandı. Yetiştiricilerimiz bu konuda bir sıkıntı çıkması halinde bize veya TİGEM’e yazılı olarak bildirsinler. Ziraat Bankası da bu anlamda samimi ve yetiştiricinin elinden tutma çabası içindedir. ‘’ dedi.
Genel Başkan Çelik, 300 koyun projesinde kendilerine duyulan güvenden ötürü Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye teşekkür ederek, Merkez Birliğine önemli bir görev verildiğini yetiştiricilerin de Merkez Birliğine itimat etmelerini sözlerine ilave etti.
Diğer yandan anaç koyun keçi desteklemelerinde en son yayınlanan tebliğ ile hayvan yaş aralığının 15-90 aydan 15-120 aya çıkarılması konusuna da değinen Genel Başkan Çelik 90 ile 120 ay arasında mevcut anaç hayvan varlığı içinde yaklaşık yüzde 20 civarında hayvan bulunduğunu söyleyerek ‘’ Bu konuda İl Birliklerimizden Merkez Birliğimize yazılı ve sözlü talepler olarak ciddi şekilde mağduriyetler yaşanacağı dile getirildi. Biz Merkez Birliği yönetim ve denetim kurulu üyeleri olarak Sayın Bakanımızdan randevu alarak konuyu kendisine izah ettik. Kendileri de ikna oldular. Biz sadece bununla yetinmedik, 53 maddelik sektörümüzün sorunlarını 1,5 saatte sözlü olarak ifade ettim ve yazılı olarak da verdim. Sayın bakanımız çok samimi davrandı. Bu vesileyle şahsım ve yetiştiricilerimiz adına Sayın Bakanımıza saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz. Kendisine başarılar diliyoruz. Destekleme miktarlarının artırılması noktasında Sayın Bakanımızla hemfikir olduk. Sayın Bakanımız ilerleyen bir süreçte bu müjdeyi verebilir.’’ dedi.
Destekleme ödemelerinin erkene alınması konusunda sürekli ve ısrarla talepleri olduğunu da söyleyen Çelik, ‘’Sayın Bakanımızla bu konuda da görüş birliğine vardık. Büyük ihtimalle Mart ayı içerisinde ödemelerin yapılmasını bekliyoruz’’ dedi.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik programın sonunda ise yetiştiricilere bir hatırlatmada bulunarak ‘’ Anaç koyun keçi desteklemeleri müracaatı için son haftadayız. Müracaatlar 2 Kasımda sona eriyor. Yetiştiricilerimiz mağdur olmamak için müracaatlarını yapsınlar’’ şeklinde konuştu.
 


Etiketler : GENEL BAŞKAN ÇELİK , 300 KOYUN PROJESİ VE DESTEKLEMELERLE İLGİLİ MESAJLAR VERDİ