Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkan Yardımcısı Nihat Çelik e yakın ilgi göstererek, çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi aldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TÜDKİYEB Genel Başkan Yardımcısı Nihat Çelik’ten birliğin çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Küçükbaş hayvancılığın sorunlarını, gelinen noktayı Başbakan’a iletme fırsatı bulan Nihat Çelik, görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Çelik, “Sayın Başbakanımızın, Türkiye Cumhuriyeti’nin can damarı olan tarım ve hayvancılıkla ilgili konulardaki hassasiyetinden dolayı büyük memnuniyet duyduk.
Ben de, zatıalilerine hayvancılıkla ilgili gereken her türlü desteğin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker Bey’in sağladığını, ancak destekleme miktarlarının arttırılmasının daha da faydalı olacağını düşündüğümü ifade ettim. Sayın Bakanımızın tarım ve hayvancılığın her kalemini desteklediğini, özellikle küçükbaş hayvancılığı önemseyerek yetiştirici ve birliklerimize her türlü desteği sağlayarak Bakanımızın üstün gayretleri sonucunda bugün hayvancılıkta gelişme noktasına geldiğimizi ve Sayın Başbakanın huzurunda şahsım ve tüm birlikler ve yetiştiriciler adına Bakanımıza şükran borçlu olduğumuzu bildirdim. Sayın Başbakanımız da bu anlattıklarımızı dikkatle dinledikten sonra kendi düşüncelerini Sayın Bakanımıza ilettiler. Büyüklerimizin bu samimiyetleri karşılığında hükümetimizin tarım politikalarını da biz meslek grupları ve yöneticiler olarak üstümüze ne tür görevler düştüğünü ve bunu taşraya taşımaya, projeler uygulama ve benzeri hizmetleri çiftçilerimize vermek için misyon üstlenerek bir kez daha gözden geçirme gereği duymaktayız. Bilindiği üzere Türkiye'de yaklaşık 35 milyon küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Ülkemizde kırmızı et üretimi ve o ülkenin doğal kaynakları, kültürel özellikleri ve inançlarına göre şekillenmektedir. Türkiye'nin gerek Orta Doğu gerekse, Avrupa pazarında rekabet şansı olan tek hayvancılık dalı koyunculuktur. Ülkemizde her yıl sadece Kurban Bayramı için 2,5 milyon koyuna ihtiyaç duyulmaktadır. Dünyanın önemli koyun üretici ülkeleri Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Amerika gibi tüketim bölgelerine uzak kalmaktadır.
Ülkemizin konumu gereği komşularına canlı koyun ve koyun ürünlerini satma potansiyeli de daima mevcuttur. Ancak, üretim planının iyi yapılması öncelikle kendimize yeterli üretim planlaması gerekir. Sığır eti ile kapatılmayan kırmızı et açığı ancak koyun eti ile kapatılabilir. Et ve Balık Kurumu’nda da koyun kesimlerinin yapılması gerekmektedir. Koyunlarımız tamamen doğal ve organik otlardan beslendikleri için etlerinden herhangi koku olması da söz konusu değildir. Koyun etinin kebapları, köfteleri, sulu et yemekleri dünya çapında ünlü Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Ayrıca, çeşit sayısı fazla ve daha kaliteli koyun peyniri üretimine de önem verilmelidir. Süt kalitesine etki eden sağım hijyeni programı uygulanmalıdır. Koyun yan ürünlerinin işlenmesi ve değerlendirilmesi ihmal edilmemelidir.
Özellikle dünya çapında damak tadı ile meşhur olan Van'ın otlu peynirine de patent alınması gerekmektedir” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Nihat Çelik’in ayaküstü sohbetine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da eşlik etti.
Etiketler : Başbakan Erdoğan , Nihat Çelik