Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 21 Mart 2019 tarihinde Bereket TV de Mehmet Sarcan’ın sunduğu Hayvan Pazarı programına konuk olarak katıldı ve gündeme dair birtakım değerlendirmelerde bulundu.
Genel Başkan Çelik, küçükbaş hayvancılığın önemine işaret ederek başladığı konuşmasında ‘’ Küçükbaş hayvancılık ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayan bir sektördür. Bu ülkenin sigortası, bu ülkenin milli meselesidir ve Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli ve ilgili bürokratlarımızın küçükbaş hayvancılığa olan yakın ilgisi ve alakaları ile hükümetimizin verdiği desteklerle şu anda zirvededir. Allah’a şükürler olsun ki bugünleri görmekten çok mutluyum‘’ dedi.
Küçükbaş hayvancılığın piyasada 24 ayar altın değerinde olduğuna vurgu yapan Çelik ‘’ Küçükbaş hayvanlarımız piyasada o kadar kıymetli ki büyük talebi vardır. Adeta şu an stoklarda satış bekleyen hayvanımız yok. Taleple beraber ilgi var, sektöre bağlılık var, köye dönüş var. Bakanlığımız ve Hükümetimizin kırsalı destekleme yönünde köye dönüş projeleri ile sektörümüze büyük ilgi var’’ şeklinde konuştu.
Küçükbaş hayvan etinin sanılandan daha fazla tüketildiğini de ifade eden Çelik, ‘’ Küçükbaş hayvan et tüketiminin toplam tüketim içindeki payı olarak % 10-12 oranında olduğu söyleniyor ancak bu gerçeği yansıtmamaktadır. Bu oran en az % 25 civarındadır. Üstelik küçükbaş hayvan eti tüketen insanlar sağlıklıdır, dinçtir. Küçükbaş hayvanlar kimyasal madde tüketmez. Besi hayvanı değildir. Açık havada, meralarda beslenen hayvan türleridir.‘’ dedi.
Küçükbaş hayvan sayısına da dikkat çeken Genel Başkan Çelik, konuşmasında ‘’2006 yılında Merkez Birliğimiz kuruldu. O zamanlarda küçükbaş hayvan sayımız 31-32 milyon civarındaydı. Şu an 46 milyona yükseldi. Bunda Birliklerimizin payı da büyüktür. Çünkü Birliklerimiz bu sektörün asıl sahipleridir. Sürü sahibi sürüsünü terk edemez. Şu anda genç çiftçi ve 300 koyun projeleri devam etmektedir. 2018 yılında verilmesi gereken hayvanlar çeşitli firmalar veya şahıslar tarafından yerine getirilemediğinden dolayı sürülerin asıl sahipleri olduğumuzdan bu görev 2019 yılı için bize verildi. Bu manada Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli ve TİGEM Genel Müdürümüz Sayın Ayşe Ayşin Işıkgece’nin bize duydukları güveni hiçbir zaman boşa çıkarmayacağız. Bu projeleri oldu bittiğe getirip bugün verelim paramızı alalım hesabında değiliz. Biz yetiştiricimizin memnuniyetini gözeterek devletimizin verdiği imkânları, aracılara peşkeş çekmeden direk yetiştiriciye ulaştırmak için gecemizi gündüzümüze katıp hizmet etmeye devam ediyoruz.’’ İfadelerine yer verdi.
Küçükbaş hayvancılık sektöründe sivil toplum kuruluşları nezdinde en önemli görevleri Merkez Birliği ve İl birliklerinin üstlendiğini belirten Çelik, ‘’ Biz hem yetiştiriyoruz, hem üretiyoruz, hem sütü hem de kuzuyu veriyoruz, meralarımızı yaylalarımızı sahipsiz bırakmıyoruz. Merkez Birliğimiz ve İl birliklerimiz şu anda sözüm ona bana da üye olsunlar aidat versinler diyenlerin korkulu rüyası olmuştur. Ve olmaya da devam edecektir. ‘’dedi.
Genel Başkan Çelik, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde birçok belediye başkan adayının projelerini açıkladıklarını, ancak küçükbaş hayvancılık sektörü ile ilgili dikkat çeken bir proje olmadığını söyleyen Genel Başkan Çelik, Belediye Başkan adaylarına seslenerek ‘’ Bu ülkeyi ayakta tutan hayvancılıktır. Bu ülkenin ekonomisini, sanayisini güçlendiren milli değerlerimizi ayakta tutan bu sektördür. Bununla ilgili ne gibi projeleriniz vardır. Hayvan pazarları diyorsunuz. Ama hayvan pazarları aracı kullanmadan yetiştiricinin direk hayvanını getirip satacağı yerler olmalıdır. Belediyeler beş kuruş almadan bu pazarlarda yetiştiricilerimizin sosyal ihtiyaçlarını karşılayıp hayvanlarını değerinden satabileceği yerler haline getirilmelidir. O zaman hem yetiştirici hem de tüketici kazanacaktır.’’ mesajını verdi.
Konuşmasında küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi hususuna da yer veren Çelik, ‘’ Anaç koyun keçi destekleme miktarı üç senedir 25 liradır. Bu miktarın makul bir seviyeye yükseltilmesini istiyoruz. Sayın Bakanımız son bir hafta içerisinde çeşitli yerlerde kuzu ve oğlağa 100 lira destek verileceği açıklamasında bulundu. Böylece kırmızı et açığının kapatılmasında aktif rol oynanacaktır. Çünkü bizim kuzularımız oğlaklarımız karkas olarak 9-10 kilo iken kesime gidiyordu. 100 lira destekten dolayı kuzular ve oğlaklar 30-35 kilo olduğunda kesime gidecekler. Biz 46 milyon olan küçükbaş hayvan sayımızı en az 60 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Kırmızı et açığımızı ancak bu şekilde kapatabiliriz.’’ diyerek, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli şahsında Bakanlık bürokrat ve çalışanları ile sektöre hizmet eden tüm paydaşlara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Etiketler : TÜDKİYEB GENEL BAŞKANI NİHAT ÇELİK , BEREKET TV DE GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ