Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) tarafından ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’ kapsamında 29 Nisan- 01 Mayıs tarihleri arasında Antalya'da Küçükbaş Hayvancılık Şurası düzenlendi.
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) tarafından düzenlenen ve 3 gün süren programa Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilileri ile 80 ilden birlik başkanları ve yaklaşık 350 temsilci katıldı.
Etkinlikte ‘Yeni Ekonomi Programı’ hedefleri arasında da yer alan küçükbaş hayvan sayısının 4 yıl içinde 47 milyondan 100 milyona çıkarılması için atılması gereken adımlar ele alınarak ‘Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Sürü Büyütme ve Yenileme Destek Model’inin tanıtımı yapıldı ve sektörün sorunları tartışıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, birlikler olarak hükümet ile iş birliği içerisinde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çelik, küçükbaş hayvan sayısının birlikler sayesinde 47 milyona ulaşmasının da memnuniyet verici olduğunu kaydetti.
‘Hayvan sayısını en az 100 milyona çıkarmak için yoğun çaba harcayacağız’
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, yaptığı açıklamada, küçükbaş hayvancılığın ülkenin milli meselesi olduğunu vurgulayarak, ‘Hayvancılık Şurası'nda Ulusal Islah Programı kapsamında yürütülen çalışmaları ele alacak ve Türkiye'de hayvancılığın karşılaştığı sorunlara çözüm arayacağız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarını yerine getirmek ve 4 yıl içinde küçükbaş hayvan sayısını 47 milyondan en az 100 milyona çıkarmak için yoğun çaba harcayacağız.’ diye konuştu.
Bu hedefe ulaşmak için önerilerini sıralayan Çelik, ‘Öncelikli olarak koyunda ithalata son verilmeli, ihracatın önü açılmalı. İhracat yapabilmek için de üretici bir ülke olmamız gerekiyor. Birliklerimize ihracat yetkisi verilirse ithalatı azaltarak ihracata yönelebiliriz.’ dedi.
Genel Başkan Çelik, küçükbaş hayvancılığın ülkenin sigortası ve milli meselesi olduğunu, yaylaların, meraların güneşi, köylünün de altın bileziği olduğunu dile getirdi. ‘Bizler yetiştiricinin ta kendisiyiz’ diyen Çelik, hayvanın doğumundan büyümesine, beslenmesine, sağlığına, derisine kadar hepsiyle ilgilendiklerini aktardı. Çelik, ‘Biz hayvan sayımızı nasıl 100 milyona çıkarabiliriz diye çalışıyoruz. Güçlü bir üretim için yetiştiriciye ve kırsala önem vererek burada da sorunlarımızı dile getirdik’ şeklinde konuştu.
‘Mera ıslahının yapılması lazım’
Kuzuya verilen 100 TL destekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Çelik, ‘Hazine ve Maliye Bakanımızın da belirlemiş olduğu küçükbaş hayvan sayısının 100 milyona yükselmesi hedefine odaklanacağız. Bunun için köylerimizi sahipsiz bırakmamamız lazım, yayla yasaklarının derhal kaldırılması lazım. Girdi maliyetleriyle birlikte yem sorununun tamamen ortadan kalkması lazım.
Küçükbaş hayvancılık mera hayvancılığıdır. Meralarımız ve iklim şartlarımız buna müsaitken mera yasağı ile meralarımız kapalı tutulursa sayıyı yükseltemeyiz. Mera ıslahının yapılması lazım. Biz ithalata artık dur diyoruz, özellikle küçükbaşta koyun keçi yetiştirici birliklerine ihracat izni verilmesi lazım. Biz sadece Türkiye’nin değil dünyanın her yerine hayvan ihracatı yapacağız’ şeklinde konuştu.
‘5 bin Afgan çobanın önü açılmalı’
Genel Başkan Çelik, çoban konusunun önemli bir sorun olduğunu belirterek, bu sorunun çözülmesi gerektiğini aktardı.
Çelik, ‘Biz ilk etapta 5 bin Afgan çobanın ülkemizde deneme amaçlı çalışmasının önünün açılmasını istiyoruz. Üç Bakanlığın iş birliği içinde bu konuyu acil eylem kapsamına almaları lazım. İnsanlara böyle bir imkân tanınmalı. Çünkü bizim işletmelerimizde çalışan çobanlar oldukça verimli ve sadakatli insanlardır. Onlar bizim din kardeşlerimiz’ çağrısında bulundu.
Çelik, Kurban Bayramı’na ilişkin tanzim merkez çağrısını da yineledi. Özellikle Büyükşehirlerde hayvan satışlarının yapılacağı ve aracının ortadan kaldırılacağı tanzim merkezler kurulması konusunda çağrıda bulundu. Çelik, bu uygulamanın bir ay boyunca sürdürülmesi ile yetiştirici ve alıcının fayda sağlayacağını kaydetti.
‘Hayvan küpeleme yetkisi birliklere devredilmeli’
Hayvanların kayıt altına alınması ve izlenmesi için yapılan küpeleme işlemindeki sorunlara dikkat çeken Genel Başkan Çelik, kürsüden küpeleme yetkisinin birliklere devredilmesi gerektiğini söyledi ve medyanın önünde bu konuda yetkililerden bir söz istedi.
Küpeleme konusunu araçlardaki plakalara benzeten Çelik, trafikte plakasız araca cezai işlem uygulandığı gibi, küpesiz hayvana da cezai işlem uygulanması gerektiği mesajını verdi.
Çelik, kesime gönderilecek hayvanların da küpelendiğini belirterek, ‘Bu durum kamu israfına yol açıyor. Kesimlik, kasaplık hayvanlara sadece tespit küpesi takılmalı.’ diye konuştu.
‘Aşı desteği istiyoruz’
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, hayvan hastalıklarının etkin mücadele için koruyucu hekimlere de önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Çelik, ‘Bir destekleme kalemi olarak da aşı desteği istiyoruz. Devletin sırtındaki kamburu hep birlikte ortadan kaldıracağız. Biz somut ve kalıcı çözümler istiyoruz’ diye konuştu. Çelik, göçer hayvan sevk ve hareketlerinde kolaylık sağlanması gerektiğinin altını çizerek, ‘Bizim küçükbaş hayvanlarımız kışın başka bir bölgede yazın başka bir bölgede. Hayvanın olduğu yerde tespit edilerek destekleme yapılması lazım.’ dedi.
Çelik, ‘İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri hem aşılamayı hem küpelemeyi bir arada yapamaz. Küpeleme birliklere devredilirse müdürlüklerin yükü de azaltılmış olur. Küpeleme yükünü kaldıramadığımız sürece hayvan hastalıklarıyla etkin bir mücadele sürdürmemiz de mümkün değildir. Karma aşıları da ithalattan çok kendi aşılarımızla yapmamız lazım. Türkiye'nin her türlü imkânı var’ diye konuştu.
‘Yayla yasakları ivedilikle kaldırılmalı’
Yayla yasaklarının hala uygulanıyor olmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Çelik, ivedilikle bu yasakların kaldırılması gerektiğini ve bu konunun takipçisi olduklarını kaydetti. Hayvan sevkleri yapılırken işletmeden ayrılan hayvanların kulak numaraları işlemlerinin gelişigüzel yapıldığını ifade eden Çelik, ‘İşin içinden çıkamıyoruz. Bizim kayıtlarımızın hiçbiri güncel değil, biz güncel kayıt istiyoruz’ çağrısında bulundu.
Programda sektörün sorunlarını dinleyen ve bir konuşma gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü ZekeriyyaErdurmuş, küçükbaşla ilgili çalışma yapılırken sektörün tüm paydaşlarıyla bir araya gelindiğini kaydetti. Türkiye'nin küçükbaş hayvan varlığında artış meydana geldiğini ve 46 milyon seviyesinde olduğunu ifade eden Erdurmuş, aynı şekilde büyükbaş ve sütte de bir artış olduğunu aktardı. Erdurmuş, Türkiye'deki canlı hayvan varlığındaki artışın dünya ülkelerinin hiçbirinde olmadığını söyledi. Erdurmuş, "Bundan sonraki günlerimiz geçmiş yaşadığımız günlerden çok daha güzel olacak. Tabi bizler sektörün sorunlarıyla ilgilenirken gelecekle ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Şu anda bir başarı hikayemiz var ve yerimizde sayamayız, kendimizi geliştirmemiz lazım. İlk çalışmamız küçükbaş üzerine, bu konuda projemizi hazırladık. Ülkenin geleceğini coğrafyanın kaderine uygun olarak küçükbaş üzerine uygulamaya devam edeceğiz" dedi.
'Çoban ciddi bir sorun'
Hayvancılık sektöründeki sorunlar üzerinden spekülasyon yapıldığının altını çizen Erdurmuş, bu tür spekülasyonların üreticinin emeğine saygısızlık olduğunu söyledi. Erdurmuş, "Bu coğrafya kendi kaderini çizebilir, yeter ki biz inanalım, devlet üreticinin arkasında" mesajını verdi. Çoban konusunun ciddi bir sorun olduğunun altını çizen Erdurmuş, bu konuda girişimlerin başlatıldığını ve ilgili bakanlıklarla temasa geçildiğini açıkladı. Bir diğer konu olan meranın önemli bir kültür olduğunu dile getiren Erdurmuş, bu konuyu sosyolojik yapıyla ele almak gerektiğini kaydetti. Erdurmuş, 'Küçükbaştaki hedefimize hep birlikte hızlı bir şekilde ulaşacağız" mesajını verdi.
‘14 buçuk milyon küçükbaş’
Programın ikinci gününe Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Mümtaz Sinan da katıldı. Sektörün sorunlarını dinleme fırsatı bulan Sinan, bir konuşma da gerçekleştirdi.
2016 yılında elektronik kimliklendirilmeye geçildiğini anımsatan Sinan, 2018 yılında 14 buçuk milyon küçükbaş hayvanın kayıt altına alındığını aktardı. Ayrıca hayvan hastalıklarıyla mücadele konusunu ele alarak, bu konudaki çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.
‘İhracat kapılarının açılması taraftarıyım’
‘Biz kendimizi sizin rakibiniz olarak değil ortağınız, kardeşiniz olarak görüyoruz’ diyen Sinan, ‘Türkiye'nin en önemli konusu koyun ve keçidir. Bu kadar insanı ilgilendiren ve geniş yelpazede iş yapan başka bir sektör yoktur.’ ifadesini kullanarak,
‘Türkiye özellikle ihracatla ilgili, bölgesel potansiyelini, yılların tecrübesini, kabiliyetlerini sadece kendine yeten bir ülke olmaktan çıkarıp bölgeye ağabeylik yapabilecek, yetiştirdiği ürünleri de paylaşabilme konumuna gelmek zorundadır. Gecikmiş bir durumdur. Bunun bugünden tezi yok başlatılması gerektiğine inanıyorum. İhraç eden pozisyona gelmek için el birliği ve iş birliği içerisinde bu adımı çok süratle atmalıyız. Küçükbaş hayvancılığın gelişmesi için ihracat kapılarının açılması taraftarıyım.’ şeklinde konuştu.
‘Küpeleme birliklere devredilecek’
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca, hayvanların kayıt altına alınması ve izlenmesi amacıyla uygulanan ‘küpeleme’ işlemi birliklere devredilecek.
Başkan Çelik'in küpeleme konusundaki çağrısını ele alan Genel Müdür Sinan, birliklere küpeleme müjdesi verdi. Sinan, ‘Küpelemeden geri adım atmak hayvancılığa verilebilecek kuralsızlık, bizi doğruya götürmez. Dünya bir konuda bir karar aldı ve bundan da netice aldıysa, bizim de buna direnmememizin bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Devlet eliyle yapılan küpeleme işi çok başarılı görünse bile sağlıklı netice alınamadığı kanısındayız. Küpeleme işini yapabileceğine kanaat getirdiğimiz birliklere bu işi devredeceğiz. Küpeleme külfetinden devleti, küpeleme zahmetinden de yetiştiriciyi kurtaracağız. Bu işi yapabilecek, altyapısı uygun birliklerimizin bu işin içinde olmasından rahatsızlık duymuyoruz. Öte yandan, kesime gidecek hayvanların küpelenmesi de gerçekten bir külfet. Bu anlamda yeni bir model üzerinde çalışıyoruz, buna da bir çözüm getireceğiz. Başkanımızla istişare halindeyiz. Bu işi yapamayacaklarına kanaat getirdiğimiz birliklere de vermeyeceğiz açık ve net olacağız. Alt yapısı uygun olan ve akredite olan işletmelerin bu işe ortak olmasından memnuniyet duyacağız.’ açıklamasında bulundu.
Program, birlik başkanlarının katılımında soru cevap bölümüyle devam etti.
TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, basına kapalı gerçekleşen istişare toplantısının ardından ‘Küçükbaş Hayvancılık Şurası’ kapsamında genel değerlendirmede bulundu.
Oldukça verimli ve başarılı bir şura gerçekleştiğini vurgulayan Çelik, ilgili genel müdürlerin çalışmalara ortak olup, sorunların çözümü noktasında katılımlarının olduğunu söyledi.
‘Hem yetiştirici hem de tüketici kazanır’
Bu yıl Kurban Bayramı için de çağrıda bulunan Çelik, aracıların aradan çıkarılması gerektiğini ifade etti. Çelik, ‘Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bütün belediyelere talimat vermeli. Kurban kesimleri için satış merkezlerinin kurulması lazım, satış yerlerinde gelen hayvan bakıcılarına yer tesisi yapılması lazım. Tanzim noktalarından daha önemlidir bu. Bugün herkes nereden hayvan bulabilirim, kaç para diye arıyor. Ayrıca dini vecibelere uymayan çok konu var. İnsanlar her şeyi satıyor ama vatan satılmaz. Belediyelerimiz satış merkezlerini kursun, yetiştiriciler de hayvanlarını getirsin. Her belediyenin bu anlamda tahsis ettiği bir yer olmalı. Böylelikle yetiştirici fahiş fiyata satamaz, hem yetiştirici hem de tüketici kazanır’ dedi.
Antalya’da 3 gün süreyle düzenlenen Küçükbaş Hayvancılık Şurası kapsamında Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Adem Bölükbaşı, aynı daire Başkanlığından Ziraat Mühendisi Bilgehan Özen ve Merkez Birliği Teknik İşler Müdürü Veysel Ören özellikle küçükbaş hayvan ıslahı konularında birtakım sunumlar gerçekleştirdiler.
Program, katılımcıların toplu fotoğraf çekimi ile sonlandırıldı.
Etiketler : TÜDKİYEB TARAFINDAN ANTALYA DA KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK ŞURASI DÜZENLENDİ