Çorum İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından merkeze bağlı Sevindikalan köyünde 12 dekarlık arazi üzerine kurulan Türkiye'nin ilk Damızlık Koç Teke Üretim İstasyonu 06 Ağustos 2019 tarihinde düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Küçükbaş hayvancılığın gelişmesine önemli katkı sunması hedeflenen Türkiye'nin ilk Damızlık Koç Teke Üretim İstasyonu'nun açılışı Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Mlletvekili ve MKYK üyesi Ahmet Sami Ceylan, İl Jandarma Komutanı Albay Abdurrahman Başbuğ, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Belediye Başkan Yardımcısı Zübeyir Tuncel, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ÇESOB) Başkanı Recep Gür, Çorum Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, Çorum Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yılmaz Kaya, Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, PANKOBİRLİK Başkanı Ahmet Pehlivan, Çorum ili Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, Birliğin Yönetim Kurulu Üyeleri ve birlik üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.
Açılışta konuşan Vali Mustafa Çiftçi, "Ülkemiz bir tarım ülkesi. Hayvancılık ülkemizin milli bir meselesidir. Çorum bir tarım ilidir. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri için son derece elverişli iklim ve topraklara sahibiz." dedi.
Türkiye'de küçükbaş hayvan sayısının 100 milyona ulaşması durumunda et sorununa kalıcı bir çözüm bulunabileceğini ifade eden Çiftçi, "Ülkemizde yaklaşık 47 milyon küçükbaş hayvan varlığımız var. Bu rakamın 60 milyona orta vadede ise 100 milyona çıkması durumunda et sorununa kalıcı bir çözüm gelecektir. Koyun yetiştiriciliğinde birinci sırada Van var. İkinci sırada Konya ve Urfa geliyor. Keçi yetiştiriciliğinde ise birinci sırada Mersin var. İkinci sırada Antalya ve Siirt geliyor. Bizim sıralamaya girmemiz için gayretlerimizi artırmamız gerekiyor. 240 bin olan küçükbaş hayvan sayımızı artırmamız gerekiyor. Birliğimiz ilimizde hayvan sayısının artırılması, ıslahı, yetiştirilmesi noktasında faaliyetlerini devam ettiriyor. Bizde elimizden geldiği kadar destek vermeye devam ediyoruz. Birliğimizin yem deposu, suluk, yemlik, traktör ve yem karma makinesi gibi ihtiyaçları olduğunu biliyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
AK Parti Çorum Milletvekili ve MKYK üyesi Ahmet Sami Ceylan, Çorum'da hükümetin hayvancılık ve bitkisel üretime 196 milyon TL destek verdiğini söyledi. 2018 yılında ise 72 milyon TL hayvancılığa destek verildiğini aktaran Ceylan, "İlimizde genelinde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Akkaraman koyun ırkının ıslah edilerek verim kalitesinin yükseltilmesi için kurulan bu tesis ile ilimizde küçükbaş hayvancılığın gelişmesinde önemli bir adım atılmıştır. Hükümetimizin hayvancılık ve bitkisel üretime vermiş olduğu destek 196 milyon TL'dir. İlimizde 240 bin adet koyun ve keçi varlığı bulunmaktadır. 2018 yılında hayvancılığa verilen destek 72 milyon TL'dir. Koyun ve keçi destekleme tutarı ise 4 milyon TL'dir. İlimizde yürütmüş olduğumuz ıslah projemiz koyun-keçi olarak 16 bin adettir. Bu sayıyı artırmamız gerekir. Bizim için hayvancılığın ıslahı birinci önceliktir. Sağlıklı ve kaliteli ıslah edilmiş küçükbaş hayvan ile ülke hayvancılığına büyük katkı sağlamış oluruz. Çorum'da küçükbaş desteği hayvan başına 25 TL'dir. Islah projesinde olan üreticilerimiz ise koyun ve kuzu başı toplamda 64 TL destek almaktadır." ifadelerini kullandı.
Tesiste yetişen kaliteli koç ve tekelerin Çorum'un küçükbaş hayvancılığına çok büyük destek olacağına aynca bölge illerine de örnek olacağına inandığını kaydeden Ceylan, "Bu proje çıktığında ilimiz kapsam dışında idi. 36 il içinde yoktuk. Dönemin Tarım Bakam Faruk Çelik ile yaptığımız görüşme sonucu Çorum'u da bu proje içine dahil ettik. Üzerime düşeni her zaman yapmaya hazırım. Burada yetiştirdiğimiz kaliteli koç ve tekelerin ilimiz küçükbaş hayvancılığına çok büyük destek olacağına aynca bölge illerine de örnek olacağına inanıyorum. Geçen yıl Vali Beye rica ettik. Birliğe 40 bin lira Özel İdare kaynaklarından aktarıldı. 34 kuzu aldık ve şu anda koç oldular. Bu istasyonu Çorum üreticisine örnek yapacağız. Ayrıca ıslah projesi kapsamında Tarım Bakanlığı'nda 120 bin TL birliğimize geldi. Bu parayla TİGEM Çiftliği'ne alınan 73 damızlık koç, üreticilerimize dağıldı. İlimizde hayvancılığa yapılacak tüm projeler Tarım ve Orman Bakanlığı Komisyonu üyesi olarak yakın takibimizde. Tarım Bakanlığı'nın projelerini ilimizde uygulamamız ve örnek olmamız gerekir." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin ilk Damızlık Koç Teke Üretim İstasyonu açılışında bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan, Türkiye'de son 17 yılda büyükbaş hayvan sayısının %75, küçükbaş hayvan sayısının ise %44 arttığını söyledi. Hükümet olarak yetiştiricileri desteklediklerini ve sadece 2018 yılında koyun desteği kapsamında üreticilere 567 milyon TL destek sağladıklarını aktaran Ceylan, "Ülkemizde hızlı bir nüfus artışı gözlenmekte buna bağlı olarak da gıdanın önemi artmaktadr. Hayvansal gıdaların önemi fazlalaşmakta. Bütün dünyada gelişmiş ülkelerde olduğu gibi hükümet olarak hayvancılığa destek veriyoruz. Yetiştiricilerimizin daha fazla ve kaliteli üretmesi için destek ödemeleri yapıyoruz. Büyükbaş hayvan sayımız 2002 yılında 9.9 milyon iken bugün 17.2 milyon. Küçükbaş hayvan sayımız ise 2002 yılında 31 milyon iken bugün 46 milyon. Biz üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz." dedi.
Türkiye'nin tarımsal ve hayvansal faaliyetler bakımından gelişmekte olan bir ülke konumunda olduğunu ifade eden Ceylan, "Son yıllardaki gelişen refah düzeyinin ve nüfus artışının etkisiyle gıda tüketimi artmıştır. Özellikle gıda tüketiminde hayvansal proteinin önemi büyüktür. Bu nedenle gerekli hayvan ihtiyacımızı karşılamak için iki doğum arasındaki süreyi azaltarak döl verimini artırmalı ve hayvanlanmızın yem ihtiyacını karşılamak için kaba yem üretimimizi artırmalıyız." diye konuştu.
Etkinlik kapsamında bir konuşma gerçekleştiren Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik,"Bu tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte artık Çorum'da damızlık sorununun ortadan kalkacağı, damızlık koç ve teke ihtiyacının bu merkezden karşılanacak olması sektörümüz adına gurur verici olacaktır." dedi.
Tesis ile Çorum'da küçükbaş hayvancılığın çok daha iyi yerlere geleceğine inandığını belirten Çelik, "Merkez Birliğimiz ve il birliklerimizin temel amacı ıslah faaliyetlerini yürütmek ve neticesinde de yüksek verimli hayvanlar elde etmektir. Biz ancak üstün vasıflı damızlık koç ya da teke üretmekle ıslah çalışmalarından istediğimiz sonuçları alabiliriz. Bu nedenle ülkemiz genelinde olmasını arzu ettiğimiz ve Çorum Birliğimizce yapılan bu Koç Teke Üretim İstasyonu'nu fazlasıyla önemsiyoruz. Bizim Merkez Birliği olarak ana hedefimiz halen 47 milyon civarında olan küçükbaş hayvan sayımızı yapacağımız çalışmalarla orta vadede 100 milyona çıkarmak ve bu hedefe ulaşırken de özellikle yerli ırklarımızı ıslah ederek verimlerini yükseltmektir. Vatandaşlarımızın ihtiyacı olan hayvansal proteini küçükbaştan karşılamaları, doğal ve sağlıklı beslenme adına büyük önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.
Çelik, "Buğdayla Koyun Gerisi Oyun" sözü ülkemiz tarım ve hayvancılığını 4 kelimeyle özetleyen ve ülkemiz gerçeğini anlatan en güzel söylemdir. Ülkemiz, coğrafyası, iklimi ve mera yapısı ile küçükbaş hayvancılığın en uygun üretim dalı olduğunu göstermektedir. Daha da önemlisi Peygamberler mesleği olmasıyla övündüğümüz ve bizlere atalarımızdan kalan bu mirası en iyi şekilde değerlendirmek hepimizin boynunun borcudur. Bu nedenle çok zor şartlarda küçükbaş hayvancılıkla meşgul olarak geçimlerini sağlayan ve ülkemiz ekonomisi için katma değer ortaya koyan tüm yetiştiricilerimizin alınlarından, mübarek ellerinden öpüyorum. Bizler Merkez Birliği olarak hakkını hiçbir zaman ödeyemeyeceğimiz çok değerli yetiştiricilerimizin, çobanlarımızın emrinde olduk, bundan böyle de çalışmalarımıza azimle devam edeceğiz. Bugün Çorum ilimizde inşa edilen bu tesisin Çorum hayvancılığına büyük katkılar sağlayacağını inşallah önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ben tekrar emeği geçen herkesi cam gönülden tebrik ediyor bir kez daha hayırlı olması dileklerimle teşekkürlerimi sunuyorum." şeklinde konuştu.
Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı ise, "Tarımın önemli ana kollarından biri olan koyunculuk bu coğrafyada binlerce yıldır çiftçilerimizin geçim kaynağı olmuştur." dedi.
Çorum'da 240 bin küçükbaş hayvan varlığı olduğunu belirten Sarı, Çorum'da koyunculuğun en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu kaydederek, "Bu sektörün nüfusa göre değerlendirmesi yapıldığında et ve süt ürünleri kendine yeten konumda iken günümüzde artan nüfus ile birlikte ihtiyaçlan karşılamamaktadır. 240 bin koyun,keçi sayısına sahip olan ilimizde koyunculuk önemli geçim kaynağıdır. Bunun en önemli sebeplerinden biri 66 bin hektar mera alanlarına sahip olmamızdır. İlimizde var olan potansiyelin geliştirilmesi, hayvanların verim bakımından daha kaliteli bir ırka dönüştürülmesi, bölgemiz ve ülke ekonomisi için önem arz etmektedir. Müdürlüğümüz, Bakanlığımızın desteği ile küçükbaş hay van yetiştiriciliğinde mevcut ırkın et verim kalitesinin iyileştirilmesi ve döl veriminin artırılması amacıyla 73 çiftçimize damızlık koç ve 40 adet damızlık kuzu dağıtımı yapılmıştır. Bu destekle ırk ıslahı ve genç girişimcilerin sektöre katılımı sağlanarak koyun sayısı artırılacak, ülkemizin et açığının giderilmesine katkıda bulunmuş olacağız." diye konuştu.
Sarı, Çorum'a kazandırılan Damızlık Koç Teke Üretim İstasyonu ise hayvancılığın gelişmesinde önemli bir adım atıldığına dikkat çekti.
Çorum ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı ise yaptığı konuşmada, Çorum'u damızlık merkezi haline getirmek istediklerini söyledi. Koyun üretiminde ilk sıralarda yer alan Konya'ya yetişmek için çaba göstereceklerini belirten Avcı, ana hedeflerinin Çorum'daki koyun ve keçi yetiştiricilerinin damızlık ihtiyacını karşılamak ve daha sonra çevre illere göndermek olduğunu ifade etti. Çorum hayvancılığı için çok önemli bir merkezin faaliyete geçtiğini dile getiren Avcı, elit sürülerin ıslah programlan ile burayı daha da büyütmek ve geliştirmeyi hedeflediklerini aktardı.
Program, üretim istasyonunun oluşturulmasında emeği geçenlere plaket ve teşekkür belgelerinin dağıtımının ardından sona erdi. Bu kapsamda Vali Mustafa Çiftçi, TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik’e bir takdir plaketi verdi.
Etiketler : ÇORUM BİRLİĞİMİZE AİT KOÇ TEKE ÜRETİM İSTASYONU AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ