19-21 Eylül tarihleri arasında Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da düzenlenen "2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi" Emine Erdoğan'ın katıldığı açılış toplantısıyla başladı. Bu yılki teması "Anadolu'dan dünyaya" olarak belirlenen zirve, Türkiye coğrafyasına ait ürünlerin bir markaya dönüşmesine katkı sağlayarak, coğrafi işaretli ürün potansiyelini harekete geçirmeyi ve bu yolla büyüyen uluslararası ticaretten yararlanmasına ve kırsal kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Zirvede coğrafi işaretler ve yöresel ürünler ile ilgili üreticiler, paydaşlar, Türk ve yabancı perakende ve HORECA (yemek servisi endüstrisi) sektörü temsilcileri ile uluslararası organizasyonların stantları yer aldı. Toplantıya Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik de katılım sağladı.
Toplantıda bir konuşma yapan Emine Erdoğan, zirve kapsamında yapılan çalışmaları, Anadolu'nun mirasına sahip çıkmak olarak gördüğünü, ülkenin her köşesinden fışkıran zenginliği tescillemenin takdire şayan olduğunu belirterek "Bugün Türkiye'de, Adana'nın kebabından, Ayancık keten bezine, Kastamonu siyez bulgurundan, Mut zeytinyağına, Nizip sabunundan Safranbolu safranına kadar yüzlerce coğrafi işaretli ürün mevcut. Gaziantep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı ise, AB'den coğrafi işaret tescili almış üç ürünümüz. Afyon sucuğu, Kayseri mantısı, Giresun tombul fındığı gibi 15 ürün için de, AB'ye tescil için başvurularımız yapıldı, işlemlerimiz devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda bu ürünler de ülkemizin anonim değerleri olarak dünya sahnesine çıkacak" dedi.
Erdoğan, bu sevindirici gelişmelerin sadece bir başlangıç olduğunu ifade ederken, "Türk Patent ve Marka Kurumu'nun envanterine göre, Türkiye'de coğrafi işaret alabilecek ürün sayısı 2 bin 500'e yakın. Yani hemen elimizin altında müthiş bir potansiyel var. Çünkü Türkiye medeniyetlerin doğumhanesi, farklı kültürleri barındıran bir çeşitlilik havzasıdır. Bu muhteşem hazine, bitkiden tekstile, esanstan gastronomiye kadar her alanda kendini ortaya koymaktadır" diye konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun coğrafi işaretlerin tescilini yaptığını, bugün itibariyle 81 ilde toplam 446 tescilli ürünün olduğunu, 428 ürün başvurusunun işlemlerinin ise devam ettiğini söyledi. Yaptıkları hesaba göre Türkiye'de tescil edilebilir 2 binin üzerinde potansiyel coğrafi işaret bulunduğunu belirten Varank, İtalya'da 500'ün üzerindeki tescilli coğrafi işaretin ülke ekonomisine 12 milyar Avro'nun üzerinde gelir sağladığına dikkat çekti.
Mustafa Varank, coğrafi işaretlerin ihracatını arttırmak için, yurt dışında da tescil edilmelerinin sağlanması gerektiğini, bu amaçla AB Komisyonu'yla işbirliği yapıldığını anlattı. Varank, AB ile yürütülen işbirliği kapsamında, ilk aşamada 35 başvuruyu daha tescil ettirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ise yaptığı konuşmada, bereketli hilal içinde yer alan Türkiye'nin, farklı mikro klimaları, geniş tarımsal topraklarıyla zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu söyledi.
Amaçlarının, Ankara'da Türkiye'nin bütün coğrafi işaretli ürünlerinin satışa sunulacağı bir merkez kurmak olduğunu belirten Baran, şunları kaydetti:
"İlimize gelen yerli ve yabancı turistler, bu merkeze geldiklerinde Siirt'in battaniyesini, Malatya'nın kayısısını, Kayseri'nin sucuğunu alarak geri dönsün. İşte bunu başardığımızda Ankaramız 'Anadolu'nun dünyaya açılan kapısı' misyonuna ulaşacak. Başkentimiz sadece 5,5 milyonluk nüfusa sahip bir şehir değildir, 80 milyonun şehridir ve 80 milyonun ürettiği bütün güzelliklerin sorumluluğunu taşıyor. Biz bir yandan yerli ve milli teknoloji üretmeye yoğunlaşmalı, diğer yandan, yöresel ve geleneksel ürünlerimize hak ettiği değeri kazandırmalıyız."
Program sonrası ATO Başkanı Gürsel Baran tarafından Emine Erdoğan'a doğal kumaştan özel olarak hazırlanan bir kaftan hediye edildi.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik de toplantı sonrasında geleneksel ve yöresel ürünlerin tüm dünyaya ulaştırılması noktasında 2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesinin ülkemiz için hayırlara vesile olması temennilerinde bulundu.
Etiketler : GENEL BAŞKAN ÇELİK , 2.ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ZİRVESİNE KATILDI