Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, yaptığı açıklamada koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak için küçükbaş hayvancılık ve tarım sektöründe de milli seferberlik ilan edilmesi gerektiğini bildirdi.
Çelik, yaptığı açıklamada, sadece insan sağlığı ve toplumsal hayatta değil ekonomide de tüm dünya ve Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının, küçükbaş hayvancılık ve tarım sektörünü olumsuz etkilediğini, bu etkinin azaltılması gerektiğini belirtti.
Hayvansal üretim ve gıda ihtiyacının karşılanmasında aksaklık yaşanmaması için acil eylem planı uygulanmasının önemine dikkat çeken Çelik, salgınla mücadele son derece yerinde bir karar olan ve ülkedeki herkesin desteklemesi ve uyması gereken "Evde Kal" çağrısının koyun eti talebinde azalmaya yol açtığını söyledi.
Çelik, "COVID-19 pandemisinin ekonomiye etkisi küçükbaş hayvancılık sektörüne de yansımıştır. Koyun eti daha çok lokanta ve restoranlarda tüketilir. Lokanta ve restoranların geçici olarak kapatılması, piknik ve mesire alanlarının yasaklanması ve vatandaşlarımızın doğru bir hareket tarzıyla "Evde Kal" çağrısına uyarak evlerinden çıkmaması koyun etine olan talebi azaltmıştır.” dedi.
YETİŞTİRİCİLER ZARARINA ÜRETİM YAPIYOR
Koronavirüsün etkisiyle yükselen maliyetler ve talebin düşmesiyle birlikte yetiştiricilerinin üretimde sıkıntı içine girdiğine dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:
"Hayvancılıkta üretim ve pazarlamada devamlılık çok önemlidir. Üretimde belli bir seviyeye gelmek zaman ister. Kısa zamanda üretim kapasitesini artırmak mümkün değildir. Fakat, üretim sıkıntıya girerse çok kısa zamanda üretim kapasitesinde büyük kayba uğramak mümkündür. Yetiştiricilerimiz yatırımların heba olmaması adına koronavirüsün getirdiği zorluklarla mücadele etmeye çalışmaktadır. Bu ortamda başta yem fiyatları olmak üzere üretim maliyetleri artmışken, kesim fiyatlarının düşmesi, talebin de azalması yetiştiricilerimizi içinden çıkılmaz bir duruma doğru itmektedir. Yetiştiricilerimizin daha çok desteklenmeleri şarttır. Zararına üretim yapmaya ilelebet devam edemezler.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da hemen her konuşmasında vurguladığı gibi, salgınla mücadele sürecinde, kendi kendine yeten ve üretimde kesintinin olmadığı bir ülke olmak artık daha çok önem taşımaktadır. Bu durumu devam ettirmeliyiz.”
ÖNLEM ALINMALI
Ülkenin gıda üretiminin etkilenmemesi, sektörün ve yetiştiricilerin sorun yaşamaması için gerekli tedbirlerin alınması, sektörde ‘Acil Eylem Planı’ uygulanması gerektiğine dikkati çeken Çelik, Merkez Birliği olarak üretimin sekteye uğramaması için alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:
“Küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik ‘sıfır faizli işletme kredileri’ verilmeli, sektörün finansal sorunları çözülmelidir.
Yem bitkisi üreten yetiştiricilere faizsiz, uzun vadeli finansman sağlanmalıdır.
Yem bitkisi üretiminin artırılması için, yem bitkisini kendi üreten yetiştiricilerin yem maliyetlerinin yarısı sübvanse edilmelidir.
Kuzu kesim fiyatlarına müdahale edilmeli, fiyatların üretimi etkileyecek düzeylere inmesinin önüne geçilmelidir.
Et ve Süt Kurumu piyasaya müdahale etmeli, kesim çağına gelmiş hayvanların etleri ‘kavurma’ gibi et ürünlerine dönüştürülerek raf ömrünü uzatmalıdır.
Küçükbaş hayvan ihracatına bir süre ara verilmelidir.
Özellikle piyasa ihtiyacının üzerindeki keçi sütü, keçi yetiştiricilerinden alınarak süt tozuna çevrilmelidir.
Hayvansal üretim yapan yetiştiricilerin kredilere başvuru koşulları kolaylaştırılmalıdır.
Genç çiftçi hibe projeleri uygulanmaya devam etmelidir.
Köye dönüş yapan çiftçilere yönelik 300 koyun desteği projesi sürdürülmelidir.
Küpe ve küpeleme işlemleri birliklere devredilmelidir.
Hayvan hastalıklarıyla mücadele için altyapısı uygun olan birliklere hayvan hastanesi kurma imkanı tanınmalıdır.”
TARIM İSTİŞARE KURULU OLUŞTURULMALIDIR
Çelik, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin başkanlığında, tarımdaki bütün tarafları bir araya getirecek, sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirecek Tarım İstişare Kurulu oluşturulmasının yararlı olacağını bildirerek, “Bu kurul sorunların kısa zamanda çözümüne katkıda bulunacak, konuyla ilgisi olmayan kişilerin kamuoyunu yanlış yönlendirmesinin de önüne geçecektir.” dedi.
Nihat Çelik, Merkez Birliği olarak bu zorlu sürecin en kısa sürede atlatılabilmesi, yetiştiricilerin sorunlarının çözümü için canla başla çalıştıklarını ifade etti.
Etiketler : TÜDKİYEB GENEL BAŞKANI ÇELİK TEN KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK VE ÜRETİM İÇİN MİLLİ SEFERBERLİK TALEBİ