1 HAZİRAN DÜNYA SÜT GÜNÜ VİDEOKONFERANS YÖNTEMİYLE KUTLANDI

1 HAZİRAN DÜNYA SÜT GÜNÜ VİDEOKONFERANS YÖNTEMİYLE KUTLANDI
1 Haziran Dünya Süt Günü münasebetiyle Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç’ın katılımıyla bir etkinlik düzenlendi.
Videokonferans yoluyla düzenlenen etkinliğe Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ( TÜDKİYEB ) Genel Başkanı Nihat Çelik, HAY-KOOP Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, ASÜD Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin ve Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder katılım sağlayarak birer konuşma yaptılar.
Umut Özdil’in sunumunu yaptığı etkinlikte ayrıca Ankara-Polatlı İlçesi ŞeyhaliMahallesin’den süt üreticisi  Ekrem Tetik, Ak Gıda San. ve Tic. A.Ş. Sakarya-Pamukova Fabrika Müdürü Levent Uygar ve Balıkesir-Altıeylül İlçesi Aslıhantepecik Köyünden Süt üreticisi Erol Ağıç ile canlı yayın bağlantısı kurularak görüşlerine yer verilerek Bakan Pakdemirli’nin sorularını cevapladılar.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli yaptığı konuşmada, Avrupa'da büyükbaş hayvan varlığında ikinci sırada, küçükbaş hayvan varlığında ise ilk sırada olduklarını belirterek bunda verilen desteklerin payının çok büyük olduğunu söyledi.
Bakan Pakdemirli süt piyasasını yakından takip ettiklerine dikkat çekerek “ 4 yılda toplam 1,1 milyon tondan fazla arz fazlası çiğ sütü piyasadan çektik ve bununla 92.330 ton süt tozu ürettik. “ dedi.
Bakan Pakdemirli konuşmasında "Ülkemiz yetiştiricilerinin üstün vasıflı damızlık taleplerinin karşılanması amacıyla TİGEM tarafından, her yıl yetiştiricilerimizin 3.500 baş damızlık sığır ve 17.500 baş damızlık koyun ihtiyacını karşılıyoruz. İnşallah bu yıl da, 4.500 baş damızlık sığır ve 22.000 baş damızlık koyun ile yetiştiricilerimizin kaliteli damızlık ihtiyaçlarını karşılayacağız. " değerlendirmesinde bulunarak “ Süt Sığırcılığı Projesi kapsamında; 47 bin 370 aileye, 1,6 milyar Lira destek, Süt Koyunculuğu Projesi kapsamında ise 13 bin 135 aileye 555 milyon Lira destek verdik. İnşallah 2020 yılında da, bu projeler kapsamındaki desteklerimiz için 90 milyon liralık daha kaynak aktararak, orman köylümüzü desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
Gezen HibritSağımcı projesinin prototipinin hazır olduğunu ve seri üretim aşamasına geldiğini ifade eden Bakan Pakdemirli konuşmasında " Gezen HibritSağımcı sistemi ile; işletme maliyetini düşürmeyi, sağım hijyenini sağlamayı, sağım işini düşük emek ve maliyetle gerçekleştirerek kolaylaştırmayı, mera hayvancılığı yapan ve sütü sağmayan üreticimizin sağımını gerçekleştirerek, küçükbaş hayvan sütünü ekonomiye kazandırmayı hedefledik. Tabi bildiğiniz gibi; ahırda yapılan günlük işlerin en zoru sağımdır. Süt hayvancılığında sağım işi günlük toplam çalışma zamanının, bağlı ahırda yüzde 40-60'ını, serbest ahırda ise yüzde 70-80'ini almaktadır.  İşte bu nedenle "Gezen HibritSağımcı'' projemize ek olarak Fotovoltaik Pil Destekli Küçükbaş Mobil Süt Sağım Makinası Projemizi de Güneydoğu Anadolu Bölgesi için tasarladık.  Buna ek olarak çadır aydınlatılması, sıcak su gibi insan refahını etkileyecek çözümler de, prototipin üzerinde monofoze priz çıkışı verilerek sunulmuştur" ifadelerine yer verdi.
Süte, sağımdan sofraya bir serüven olarak bakmadıklarını vurgulayan Bakan Pakdemirli "Bu konunun önemine istinaden, sektörün tümüne hitap edecek olan, geniş kapsamlı bir süt eylem planı hazırlığı yapıyoruz. Çünkü biz sütten ağzı yanan değil, sütle dünyayı doyuran bir ülke olmak gayretindeyiz. Ve gönülden inanıyorum ki, inşallah sağlıklı gıda tedarikinde öncü ülkelerden birisi de Türkiye olacaktır. Bu bağlamda; sektörümüzün Dünya Süt Günü'nü kutluyor, "Sağlık İçin, Süt İçin" diyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç da yaptığı konuşmada sütün önemini ve yan sektörlere olan etkisini her mekanda anlatmaya çalıştığını ifade ederek, salgın döneminde bağışıklığın geliştirilebilmesi için süt başta olmak üzere hayvansal ürünlerin çok değerli olduğunu söyledi.
Kılıç, ülke çapında çiğ süt tüketiminin yıllık kişi başı 80-90 litrelere çıkması için mücadele edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, bu kapsamda çalışmalar yürüten Bakan Pakdemirli başta olmak üzere üreticilere emeklerinden dolayı teşekkür etti.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde yerli üretimin öneminin daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Kılıç, "Yerli üretime olan saygı yüzde 10-11 seviyelerindeyken, bugün yeni yapılan anketlerde yüzde 65 düzeyine çıktı. Bu şunu gösteriyor, bütün tarımsal ve hayvansal üretimlerimizi artık kendimiz yapacağız." diye konuştu.
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik ise yaptığı konuşmada, Dünya Süt Günü dolayısıyla vatandaşları daha çok süt içmeye, özellikle de ana sütüne eşdeğer olan keçi sütünü tüketmeye davet etti.
Genel Başkan Çelik, sektöre büyük hizmetlerde bulunan Bakan Pakdemirli’ye teşekkür ederek yıl boyunca kutlanan belirli günlerin farkındalık oluşturmak yanında sektör sorunlarının ifade edildiği özel günler olduğunu söyledi.
Bakan Pakdemirli’den bir takım taleplerde bulunarak konuşmasını sürdüren Çelik, konuşmasında  “ Öncelikle süt ülkemiz için stratejik bir üründür ve süt konusunu milli mesele haline getirmemiz gerektiğine inanıyorum. Sayın Bakanım, bu nedenle şahsınızın önderliğinde bir Süt Fonu kurulmasını teklif ediyorum. Bu fonu sektörde iş yapan, ticaret yapan firmaların desteklemesi suretiyle ihtiyaç halinde süt üreticilerimizin zor zamanlarında devreye koyacağımız bir sistem haline getirilmesini öneriyorum. “ ifadelerine yer verdi.
Virüs salgınına karşı süt ve süt ürünlerinin önemini kamuoyuna tam olarak tüm paydaşlarla birlikte anlatılması gereğine işaret eden Çelik, “ Bu konuda güçlü bir kamuoyu oluşturmalıyız. Üzülerek belirtmek isterim ki süt ve süt ürünlerinin önemini halka yeterince anlatamadığımızı görmekteyiz.” Şeklinde konuştu.
Genel Başkan Çelik, çocuklar açısından sütün önemine de vurgu yaparak “ Geçmişte uygulanan okul sütü programının yeniden değerlendirilmesi ve bu manada besin değeri diğer sütlere nazaran yüksek olan keçi sütünün ön planda tutulmasını Sayın Bakanımdan talep ediyorum. Ayrıca özellikle ilkokullarda süt ile ilgili bir dersin müfredata eklenmesi,  geleceğimizin Umudu olan çocuklarımız için son derece önem arz etmektedir.” ifadelerinde bulundu.
Coronavirüs ile birlikte,  insanların artık alışverişlerinin büyük bir çoğunluğunu internet üzerinden gerçekleştirdiğini söyleyen Çelik, “ Sayın Bakanım, sizin önderliğinizde,  bir yasa,  çalışması hazırlanarak internet alışveriş sitelerinde süt ve süt ürünlerinin satış görsellerinin,  ön plana çıkarılmasının zorunlu hale getirilmesi düşüncesindeyim.” dedi.
Konuşmasında çiğ süt desteklemelerine de değinen Çelik, konuşmasında  “ Çiğ süt desteklemeleri kapsamında,  süt üreticilerini memnun edecek,  bir rakamın verilmesi yetiştiricilerimizden bize yoğun bir şekilde talep olarak gelmektedir. Bu nedenle halen 15 kuruş olan koyun keçi çiğ süt destekleme miktarının 25 kuruş olarak belirlenmesini Sayın Bakanımızın takdirlerine sunuyorum. “ ifadelerine yer verdi.
Genel Başkan Çelik, Ulusal Süt Konseyi kararlarına da dikkat çekerek “    Her yıl Ulusal Süt Konseyince çiğ süt için belirlenen referans fiyatları inek sütü için geçerli olup,  koyun ve keçi sütü dikkatlerden kaçmaktadır. Bu nedenle koyun keçi sütü için de referans fiyatlarının açıklanmasını talep ediyoruz.” şeklinde görüş bildirdi.
Çelik, konuşmasını “ Dünya Süt gününü bir kez daha kutluyor, bu anlamlı günde tüm vatandaşlarımızı günde en az 1 bardak süt içmeye davet ediyor, hepinizi tekrar saygılarımla selamlıyorum.” diyerek tamamladı.


Etiketler : 1 HAZİRAN DÜNYA SÜT GÜNÜ VİDEOKONFERANS YÖNTEMİYLE KUTLANDI