TÜDKİYEB GENEL BAŞKANI ÇELİK TEN KURBANLIK AÇIKLAMASI

TÜDKİYEB GENEL BAŞKANI ÇELİK TEN KURBANLIK AÇIKLAMASI

-Kurbanlık satışları başladı...

-Bu yıl Hacca gidemeyen hacı adayları kurbanlık kesimlerini artıracak...

-TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik:

-“Kurban Bayramında, geçen yıl yaklaşık 800 bin büyükbaş, 2,7 milyon

küçükbaş hayvan kesilmişti. Bu yıl küçükbaş hayvan kesiminin geçen

yıla oranla yüzde 10 civarında artarak 3 milyonu geçeceğini tahmin

ediyoruz”

-“Ülkemizde yeterli kurbanlık hayvan var. Halen 1,2 milyon büyükbaş,

3,5 milyon da küçükbaş hayvan kesim için hazır bekliyor”

-“Rakamlarımız 3,5 milyon küçükbaş hayvanla da sınırlı değil,

yetiştiricilerimizin stoklarında ihtiyaç olursa 5 milyona kadar küçükbaş

hayvan pazara indirilebilir”

-“Kurban kesecek vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Gönül rahatlığı

içinde dini vecibelerini yerine getirebilirler”

-“Vatandaşlarımızın ve yetiştiricilerimizin kurban pazarlarında yeni

koronavirüs salgınına yönelik belirlenen tedbirlere harfiyen uyması

hayati önemdedir”

-“Piyasada ortalama canlı kilogram fiyatının kuyruklu koyunda 24-25 lira,

kuyruksuz koyunda 26-27 lira, kurbanlık fiyatlarının ise ortalama

1050-1500 lira arasında olacağını tahmin ediyoruz. Tabii hayvanın koç,

teke olmasına, vasfına göre fiyatlar çok daha yüksek seviyelere çıkabilir”

-“Bu bayramın ve bayrama kadar olan sürecin yurdumuzun her yerinde

sağlıklı ve huzurlu bir şekilde geçmesi en büyük temennimizdir”

 

Ankara – 01.07.2020 – Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Kurban Bayramında geçen yıl yaklaşık 800 bin büyükbaş, 2,7 milyon küçükbaş hayvan kesildiğini hatırlatarak, “bu yıl küçükbaş hayvan kesiminin geçen yıla oranla yüzde 10 civarında artarak 3 milyonu geçeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı için yeterli hayvan sayının her yıl olduğu gibi bu yıl da fazlasıyla mevcut olduğunu belirten, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin geçtiğimiz günlerde verdiği bilgiye göre, halen 1,2 milyon büyükbaş, 3,5 milyon da küçükbaş hayvanın kesim için hazır beklediğini vurguladı.

Nihat Çelik, şunları kaydetti:

“Rakamlarımız 3,5 milyon küçükbaş hayvanla da sınırlı değil, yetiştiricimiz ihtiyaç olursa 5 milyona kadar küçükbaş hayvanı stoklarından pazara indirebilir. Kurban kesecek vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Gönül rahatlığı içinde dini vecibelerini yerine getirebilirler. Yoksula, yetime, muhtaçlara yardım eden, onları doyurup gözeten kimseler, bunların karşılığını öbür dünyada alacaktır. Yüce rabbim bu insanlara kat kat fazlasıyla verecektir. Kurban bizim dini vecibelerimizden biridir. Kurban, Allah’a yaklaşmak demektir. Dolayısıyla Hazreti İbrahim’den bu yana her yıl Müslümanların özellikle kurban simgesi haline gelen koç kesimiyle yerine getirdikleri kutsal bir ibadettir. Kurban Bayramı, kurban kesip yoksullara dağıtacak insanlarımız için büyük bir fırsattır. Bunu her Müslüman çok iyi değerlendirmelidir.”

-“Koronavirüs tedbirlerine harfiyen uyalım”

Çelik, bu yıl yeni koronavirüs salgını nedeniyle gerek insanların tatilden ziyade evlerinde kalmaları, gerekse Suudi Arabistan’ın, bu yıl yurt dışından hacı kabul edilmeyeceğini duyurmasının ardından hac farizasını yerine getiremeyecek olan hacı adaylarının kurbanlarını ülkede kesecek olmalarının kurbanlık kesimlerinin geçen yıla oranla artacağına dikkati çekti.

Nihat Çelik, vatandaşların ve yetiştiricilerin kurban pazarlarında yeni koronavirüs salgınına yönelik belirlenen tedbirlere harfiyen uymasının da hayati önemde olduğunu vurguladı.

Çelik, şunları kaydetti:

“Diyanet İşleri Başkanlığımızın, 26 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete’de 2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği yayımlandı.

Tebliğe göre, kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesi ile koronavirüs bulaşma riskini en aza indirmek için kesim yerlerinde randevu sistemi uygulanacak, kesim işlemlerinin bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için gerekli tedbirler alınacak.

Satıcılar ve müşteriler arasında ''el teması'' olmayacak ve bu nedenle kurban pazarlığında, gelenekleşen 'tokalaşma' yapılmayacak. Kurban satış yerleri İstanbul'da bayramdan 15 gün, diğer illerde ise 1 ay önce hazır hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek. İstanbul'a kurbanlık hayvan girişleri 16 Temmuz'dan itibaren başlayacak. Tabii tebliğde ayrıntılı düzenlemeler de var. Biz yetiştiricilerimizin kurallara harfiyen uyacağına inanıyoruz. Vatandaşlarımızın da kurallara uyma konusunda hassasiyet göstereceğini biliyoruz. İnşallah, herhangi bir sıkıntıya yol açmadan, koronavirüs salgınının yayılmasına sebep olmadan Kurban Bayramımızı sağ salim geçireceğiz. Bu salgının panzehirihijyen, mesafe, maske ve karantinadır. Lütfen hepimiz kurallara uyalım. Ülkemiz bu konuda aldığı tedbirlerle koronavirüs salgınını en az hasarla atlatan ülkelerin başında gelmektedir. Süreci gayet iyi yöneten başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’ye, Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca’ya, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya ve tüm Bakanlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu sürece zarar vermememiz için elimizden geleni yapmak zorundayız.”

-Vekâlet yoluyla kurban hisse kesim bedelleri

Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfının, 2020 yılı vekâlet yoluyla kurban hisse kesim bedelini yurt içi için 85 lira artışla 890 liradan 975 liraya, yurt dışı için 100 lira artışla 725 liradan 825 liraya çıkardığını hatırlatan Çelik, “Türkiye Diyanet Vakfımız, vekâlet yoluyla kurban hisse kesim bedelini belirlerken, birliklerin de görüşünü almalı diye düşünüyoruz” dedi.

Vekaletle kurban hisse kesim bedellerinde yetiştiricilerin emeklerinin karşılığını alması gerektiğini bildiren Çelik, “Vekâlet yoluyla kurban kesimlerinde yetiştiricimiz mağdur edilmemelidir. Çünkü, yetiştiricilerimiz görevlerini her zaman eksiksiz yapmış, ülkemizin hiçbir zaman kurbanlık sıkıntısı çekmesine izin vermemişlerdir” diye konuştu.

Başta Diyanet Vakfı olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun yurt dışında yüzlerce noktada kurban kesimi yaparak ihtiyaç sahiplerine dağıtmakta olduğunu ve bunun takdir edilecek bir davranış olduğunu bildiren Çelik, öncelikle ülke yetiştiricilerinin kurbanlıkların satılmasının sağlanması ve bunun çözümü için çalışılması gerektiğine dikkati çekti.

Çelik, “Elbette vatandaşlarımız vekâlet yoluyla kurban kestirebilirler. Ama biz vatandaşlarımızın dini vecibelerini tam olarak yerine getirmeleri bakımından kurbanlarını bizzat kesmeleri veya kasaplar aracılığı ile kestirmelerinin daha doğru bir yaklaşım olacağı için tavsiye ediyoruz. Ayrıca büyük marketlerde kurbanlık diye satılan kilogramı düşük et alınmasını da tasvip etmiyoruz. Müslümanların zor günler yaşadığımız şu günlerde kurbanlarını keserek daha çok fakir fukarayı gözetmeleri de Allah katında makbul olacaktır” dedi.

Kurbanda bir diğer unsurun da kurbanlıkların kurban vasfını taşıması olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti;

“Zaten Diyanet İşleri Başkanlımız tebliğinde bu konuya da dikkati çekmiş, dini ve sağlık açısından kurban olması uygun olmayan hayvanların sevklerine asla izin verilmeyeceğini, sevk işlemleri hayvan refahı mevzuatına uygun yapılacağını, kurban satış yerlerinde her satıcıdan hayvanların kurban olmaya uygun olduğuna dair taahhütname alınacağını, yapılan denetimlerde uygun olmayan hayvanların satış yerine getirildiğinin anlaşılması durumunda (X) sembolüyle işaretlenerek vatandaşların uyarılacağını bildirmiştir. Bu tedbirleri destekliyoruz.”

-Fiyatlar

Kurbanlık alışverişinde hem yetiştiricilerin hem de alıcı konumunda olan vatandaşların memnun olacağı bir bayram olması temennilerinde bulunan Çelik, şöyle devam etti:

“Büyük zorluklarla ve özellikle de artan yem masraflarına rağmen kurbanlıklarını satmaya çalışan yetiştiricilerin değerinden ve mağdur olmayacak fiyatlarda hayvanlarına alıcı bulmalarını arzu ediyoruz. Artan yem maliyetleri ile birlikte yeni koronavirüsün birtakım olumsuz etkileri göz önüne alındığında küçükbaş kurbanlık hayvan fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 10 civarında artabilir. Bölgesel farklılıklardan dolayı da artış oranı illere göre farklı olacaktır. Piyasada ortalama canlı kilogram fiyatının kuyruklu koyunda 24-25 lira, kuyruksuz koyunda 26-27 lira, kurbanlık fiyatlarının ise ortalama 1050-1500 lira arasında olacağını tahmin ediyoruz. Tabii hayvanın koç, teke olmasına ve vasfına göre de fiyatlar çok daha yüksek seviyelere çıkabilir.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kurbanlık hayvanlarını satamayan ve elde kalan hayvanların Et ve Süt Kurumunca değerinden satın alınmasını Tarım ve Orman Bakanımızdan talep ediyoruz.”

Çelik, bu bayramın ve bayrama kadar olan sürecin yurdun her yerinde sağlıklı ve huzurlu bir şekilde geçmesinin en büyük temenni olduğunu vurguladı.

   


Etiketler : TÜDKİYEB GENEL BAŞKANI ÇELİK TEN KURBANLIK AÇIKLAMASI