GENEL BAŞKAN ÇELİK, KANAL 5 İN CANLI YAYIN KONUĞU OLDU

GENEL BAŞKAN ÇELİK, KANAL 5 İN CANLI YAYIN KONUĞU OLDU

Ankara - 21.07.2020 - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Yekpa Ahmed moderatörlüğünde Kanal 5'te yayınlanan "Merkez Ankara" programının canlı yayın konuğu oldu.

Programda Yekpa Ahmed'in sorularını yanıtlayan Çelik, Kurban Bayramı öncesinde küçükbaş hayvancılığın önemi, kurbanlık sayıları, kurbanlık fiyatları, marketlerin kurban eti satışı, yetiştiricilerin sorunları, küçükbaş hayvancılığa verilen destekler ve vekalet yoluyla kurban kesimi hakkında bilgi verdi, değerlendirmelerde bulundu.

Genel Başkan Nihat Çelik, talep olursa yetiştiricinin 5 milyon başa kadar küçükbaş hayvanı pazara kurbanlık olarak indirebileceğini bildirerek, “Kurban bir ibadettir. Türkiye bu organizasyona çok güçlü bir şekilde hazırlanıyor. Ülkemizdeki kurban organizasyonu, dünyanın en büyük etkinliklerinden biri durumundadır. Yaptığımız hesaplamalara göre, halen kurbanlık olarak ayrılan 3,5 milyon küçükbaşın değeri 4 milyar 550 milyon lirayı, 5 milyon küçükbaşın değeri ise 6,5 milyar lirayı buluyor. Kurbanlığa ayrılan 3,5 milyon küçükbaş hayvan sayımız, tek tek 138 ülkenin koyun, keçi toplam varlığından fazladır.” dedi.

Koyun, keçi varlığıyla dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye’nin koyun sayısında Avrupa'da 1'nci dünyada 8’inci, keçi sayısında 22’inci sırada bulunduğunu söyleyen Çelik, Türkiye’nin potansiyelini harekete geçirmesi halinde, kısa bir zamanda, koyun sayısında ilk 4’e, keçi sayısında ilk 12’ye girebileceğine ve orta vadede koyun keçi sayısını nüfus başına bir tane olacak şekilde artırmayı hedeflediklerine dikkati çekti.

Çelik, Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü Bilgi Sistemi (SOYBİS) kapsamında Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nde Sayın Prof. Dr. Türker Savaş ile çalıştıklarını ifade ederek, en az 40 ilde uygulanacak ilk Islah Komite Toplantısını yaptıklarını bildirdi.

Çelik, program kapsamında şu konulara değindi:

" Geçen yıl 800 bin büyükbaş, 2,7 milyon küçükbaş kurbanlık kesildi. Bu yıl kesilecek kurbanlık sayısı bunun çok üzerinde olacaktır. Çünkü, koronavirüs salgını nedeniyle birçok kişi tatil planını erteledi. Kurban Bayramı’nı ilinde, ilçesinde, mahallesinde, köyünde geçirecek. Bu kişilerin önemli bir bölümü de kurban kesecektir. Suudi Arabistan da bu yıl yurt dışından hacı kabul etmeyeceğini açıkladı. Kutsal topraklara hac farizasını yerine getiremeyecek olan hacı adaylarımız da ülkemizde kurban kesimi yapacak. Biz, küçükbaşta kesilecek kurban sayısının en az 300 bin artışla 3 milyona çıkacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıla göre artış 1 milyona kadar çıkabilir. Bu durumda 3,7 milyon küçükbaş hayvanın kesimi yapılır. Geçen yıla göre küçükbaş hayvan kesimi isterse 1 milyon fazla artsın sorun yok. Talep olursa yetiştiricimiz 5 milyona kadar küçükbaşı kurbanlık olarak pazarlayabilecek durumda.

Enflasyondaki artışa bağlı olarak %10 civarında fiyatlar artmış durumda. Piyasada ortalama canlı kurbanlığın kilogram fiyatı kuyruklu koyunda 24-25 lira, kuyruksuz koyunda 26-27 lira. Kurbanlık fiyatlarının ortalama 1050-1500 lira olacağını tahmin ediyoruz. Tabii hayvanın koç, teke olmasına ve vasfına göre de fiyatlar çok daha yüksek seviyelere çıkabilir. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da satılamayan ve elde kalan hayvanların Et ve Süt Kurumunca değerinden alınmasını talep ediyoruz."

Genel Başkan Çelik, koyun ve keçi yetiştiriciliğinin tarihimizde ve kültürümüzde ayrı bir yeri olduğunun altını çizerek,  "Atalarımıza keçi çobanı denirdi. Osmanlı devleti kurulana kadar atalarımız obaları ve sürüleri ile hayvanlarını otlatabilecekleri güvenli topraklar için göç etmişlerdir. Bizler peygamber mesleği ile övünen, Osmanlı Devletini kuran keçi çobanı alperenlerin milletindeniz.

Atalarımız küçükbaş hayvancılıkla geçinirler. Hayvanlarının etinden, sütünden, yününden faydalanırlardı. Hayvanların yününden yaptıkları kilimlerle dokumalarla kumaşlarla ticaret yaparlardı. Bu toprakların onların gayretleriyle, savaşarak yurt edindik.

Bin yıl önce koyunla keçiyle başlayan Selçuklu’nun ardından Osmanlı’nın ipekten, yüne, tiftikten kıla, kilimden dokumalara baskı kumaşlara üretim araçları dokuma tezgahları ile yeryüzüne hakim olan atalarımızın, keçi çobanlarının torunlarıyız." dedi.

Marketlerin kurbanlık satışlarına tepki gösteren Çelik, marketlerin çeşitli kilogramlarda kurbanlık satışı yapılması hizmetini doğru bulmadıklarını ve vatandaşların kurbanlıklarını görerek, seçerek almalarının daha güzel olduğunu kaydetti.

Çelik, “Bizim anlamadığımız bazı marketlerin 1450 lira fiyatla 16 kilogram karkas ağırlıklı kurbanlık koç fiyatı açıklaması. TÜİK’e göre kesilen koyunların ortalama karkas ağırlığı 21,6, keçilerinki 19,8 kilogram. Şimdi sormak lazım. 16 kilogram karkas ağırlığı olan koç olur mu? Bulsunlar getirsinler bir görelim. Ortalama karkas ağırlık kurban vasıflarını taşıyan koçta nereden baksanız 40-50 kilogram gelir. Bunlar koyunu ikiye, koçu 4’e mi bölüyorlar?

Hesabı vatandaşımız yapsın.

Biz her zaman söylüyoruz. Kurban aynı zamanda bir ibadettir. Bunun kuralları vardır. İlgili kurumlarımız kurbanın olması gereken niteliklerini açıklıyor. Nitelikleri kurbanlık için uygun olmayan koyun, koç, keçi ve tekelerin kesilmemesi gerekir.” şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı geleneklerinin yaşatılması gerektiğine işaret eden Çelik, kurban kesmek isteyen vatandaşların pandemi kurallarına uyarak pazarlarda üreticilerden alış veriş yapmalarını tavsiye etti.

Çelik, "Kurbanlık satışının ve kesim işlemlerinin marketler tarafından yapılması işin doğasına aykırıdır. Bu yüzden doğru bulmuyoruz. Zincir marketler kurbanlık satış işini ticari bir faaliyet olarak görmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığının pazar günkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvan Satış Yerlerinin Ruhsatlandırılma ve Denetleme Usul ve Esasları Hakkındaki yeni yönetmeliği ile hayvan satış yerlerine otel konforunda ortam getirilmesini amaçladığına dikkati çeken Çelik, şunları söyledi:

“Yetiştiricimiz için insani şartlarda bir ortam sağlamayı hedefleyen düzenlemeyi çok yerinde buluyor ve takdir ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’ye teşekkür ediyoruz.

Tertemiz, hijyen şartları sağlanmış, kaba yem, kesif yem, su, gübre ve hayvansal atık depoları bulunan, yeterli kapalı ve açık alanları olan, ısı ve iklimlendirme merkezi bulunan, hayvanların gece rahat konaklamasına imkan veren düzenleme faaliyete geçince, yetiştiricimiz içi rahat bir şekilde hayvan toplama ve satış yerlerini kullanacaktır.

Güvenlik noktası, tıbbi ve biyolojik atıkların depolanmasına imkân sağlayan kapalı ve muhafazalı depolama alanı, ısı ve iklimlendirme merkezi olacak. Hayvan sahipleri veya bakıcılar için konaklama yeri, Veteriner hekimler için tam donanımlı büro ve dinlenme odası bulunacak.

Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin yaptığı birçok ilkten sonra böyle düzenleme yapması bizim için büyük bir jest olmuştur. Kurban Bayramı'nı yetiştiricilerimiz daha güzel bir ortamda geçirecektir.

Yetiştiricilerimiz, Avrupa standartlarına uygun dünyadaki birçok ülkeye de örnek olacak hizmetinden dolayı Bakan Pakdemirli’ye minnettardır.

Genel Başkan Çelik, hayvan satış yerlerinin yeni düzenlemeye göre yapılanmasının en fazla bir yıl içinde gerçekleşeceğine inandıklarını bildirdi.

Programda çoban sorununa da değinen Çelik, sorunun en kısa sürede çözülmesi gerektiğine dikkati çekti.

 


Etiketler : GENEL BAŞKAN ÇELİK , KANAL 5 İN CANLI YAYIN KONUĞU OLDU