GENEL BAŞKAN ÇELİK, TARLADAN SOFRAYA PROGRAMININ CANLI YAYIN KONUĞU OLDU

GENEL BAŞKAN ÇELİK, TARLADAN SOFRAYA PROGRAMININ CANLI YAYIN KONUĞU OLDU

Ankara-29.07.2020- Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, A Para TV'de Hande Özdemir'in sunduğu "Tarladan Sofraya" programının canlı yayın konuğu oldu.

Çelik, Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık sayıları,desteklemeler,kurban pazarlarında dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları, sektörümüzün mevcut durumu, DİTAP ve sözleşmeli tarım konularında gündeme dair merak edilenleri yanıtladı.  

Programda, bayramın yaşadığımız diğer bayramlardan bir farkı olduğunu belirten Genel Başkan Çelik,  "Koronavirüs ortamında bir bayram geçireceğiz. Vatandaşlarımızın ve yetiştiricilerimizin kurban pazarlarında koronavirüs salgınına karşı belirlenen tedbirlere harfiyen uyması hayati önem taşıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığımızın, Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği yayımlandı. Tebliğe göre, kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesi ile Kovid-19 bulaşma riskini en aza indirmek için kesim yerlerinde randevu sistemi uygulanacak, kesim işlemlerinin bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için gerekli tedbirler alınacak.

Satıcılar ve müşteriler arasında 'el teması' olmayacak ve bu nedenle kurban pazarlığında, gelenekselleşen “tokalaşma” yapılmayacak.

Hayvan pazarlarında kontrol yapan kamu otoritelerimiz, hayvanların sağlık kontrollerini eksiksiz yerine getirmeli, hayvanların kurbanlık vasıfları taşıyıp taşımadığına da dikkatli bir şekilde bakmalı ve amacımız sağ salim bir Kurban Bayramı geçirmek olmalıdır." dedi.

Kurbanlık hayvan sayısında bir sıkıntı olmadığını dile getiren Çelik, geçen yıl 800 bin büyükbaş, 2,7 milyon küçükbaş kurbanlık kesildiğini, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle tatil planlarının ertelenmesi, Suudi Arabistan’ın yurt dışından hacı kabul etmemesi gibi nedenlerle kesilecek küçükbaş kurbanlık sayısının en az 300 bin artışla 3 mliyona yükseleceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Çelik şöyle devam etti:

"Bu artış rakamı 1 milyona kadar da çıkabilir. Bu durumda kesilecek küçükbaş hayvan sayısı 3,7 milyona ulaşır. Ama hiçbir sorun yok, küçükbaş kurban kesimi 1 milyon da artsa 2 milyon da artsa yetiştiricimizde bunu karşılayacak kurbanlık stokumuz var.

Öyle ki kurbanlığa ayrılan küçükbaş sayısı 138 ülkenin koyun, keçi sayısından fazla. Yetiştiricilerimiz 3,5 milyon küçükbaşı kurbanlık için ayırdı. Talep olursa, yetiştiricimizdeki küçükbaş kurbanlık sayısı 5 milyona kadar çıkabilir. Bunun parasal karşılığı 6,5 milyar lirayı buluyor.

Kurbanlık fiyatlarının koyunda ortalama 1300 lira, keçide 1000-1100 lira arasında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz ama tabii ki hem koyunda hem de keçide hayvanın koç, teke olmasına, vasfına göre fiyatlar yükseliyor."

Programda Hande Özdemir'in sorularını yanıtlayan TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, online kurban satışıyla ilgili bayramın geleneklerinin yaşatılması gerektiğinedikkati çekerek, kurban kesmek isteyen vatandaşların pandemi kurallarına uyarak pazarlarda üreticilerden alış veriş yapmalarını tavsiye etti.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'nin DİTAP'ı hayata geçirmesiyle birlikte artık çiftlikten sofraya kadar bir hizmet zinciri oluşacağını vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Programın adı “Tarladan Sofraya” olduğuna göre bu konuya da değinmek istiyorum. Bilindiği gibi ülkemizde bir aracı gerçeği var. Gelişmiş ülkeler bu işi çözmüş. Aracıyı ortadan kaldırmışlar. Piyasanın bazı Avrupa ülkelerinde yüzde 90’ını kooperatif ve üretici birlikleri kontrol ediyor. Çok iyi örgütleniyorlar. Mali yapıları çok güçlü. Çiftçiye, yetiştiriciye ucuz girdi, makine, ekipman sağlıyorlar.

Üretilen ürünün nakliyesini, paketlemesini yapıyorlar. Modern depolarda ürünü saklıyorlar. Ürün kayıplarını en aza indirmişler. Ürünü pazarlıyorlar. Çiftçi, yetiştirici alıcılara karşı tek başına değil. Bizde örgüt çok ama mali yapısı güçlü, bütün bu yükün altından kalkabilecek örgüt yok. Ne personel sayıları, ne mali yapıları bu işi yapmaya yeterli değil. Kooperatifleri, üretici birlikleri güçlendirmek zorundayız. Bu işin yolu bu...

Ülkemizde bunu yapamadığımız için aracıyı ortadan kaldıramıyoruz. Tarlada 1 lira olan bir ürün markete gelene kadar 4 liraya çıkıyor, tüketici marketten ürünü 6 liraya alıyor. Ne üretici yeterince para kazanabiliyor ne de tüketici makul fiyatlarla ürün satın alabiliyor. Üretici de tüketici de mağdur. İhya olan aracı…

Aslında dijitalleşme, internet dünyası bizlere büyük olanaklar sunuyor. Pandemi sürecinde gördük. İnsanlar alışverişlerini evlerinden çıkmadan, internet üzerinden rahatlıkla yapabildiler. Bu kriz sürecinde internetten hizmet sağlayanlar en yüksek büyümeyi gerçekleştirdi.

Nitekim Tarım ve Orman Bakanlığımız tarımda dijitalleşme adına çok önemli bir proje geliştirdi: Dijital Tarım Pazarı (DİTAP). Çiftçimizin alın teri ve binbir emekle ürettiği ürünler, değer fiyattan tüm alıcılar ve üreticiler ile artık bu online platform DİTAP üzerinden buluşabilecek. Hem üretici hem tüketici hem de sektör kazanacak.

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'nin DİTAP'ı hayata geçirmesiyle birlikte artık çiftlikten sofraya kadar bir hizmet zinciri oluşacak. Alıcı, satıcı, üretici, tüketici hepsi bu platformda bir araya gelecek.

Proje aslında üretimden tüketime tüm zinciri dijital ortama taşıyacak.

Tarımsal arz ve talebin dijital pazaryeri yaklaşımı ve sözleşmeli tarım uygulaması ile buluşmasını sağlayan DİTAP projesiyle üreticimiz, daha fazla gelir elde edecek. Tarım endüstrisinin istediği nitelikte tarımsal ürün bulması ve tüketicinin de tarımsal ürünlere daha ucuza ulaşması sağlanacak."

Genel Başkan Çelik,son olarak Kurban Bayramının ülkemize ve bütün İslam âlemine barış ve huzur getirmesi temenni ederek, "Milletimize ve bütün İslam âlemine hayırlı bir Kurban Bayramı diliyorum." ifadelerini kullandı.



Etiketler : GENEL BAŞKAN ÇELİK , TARLADAN SOFRAYA PROGRAMININ CANLI YAYIN KONUĞU OLDU