-TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik:
-“Pandemiye rağmen hayvan sayısında artış görüldü. Üretime ara verilmeden devam edildi”
-“83 milyon nüfusumuzu ve 35 milyon turist besliyoruz. Bunu sürdürebilmemiz için küçük aile işletmelerine pozitif ayrımcılık
yapmamız hem hayvan sayısını 90 milyona ulaştırmamız hem de verimi artırmamız gerekiyor”
-“Küçük aile işletmelerini desteklemezsek iki yakamız bir araya gelmez”
-“Sektörümüzün en büyük sorunu çoban sorunudur. Çoban sorunu çözülmeden sektörün sorunu çözülmez”
-“Küçükbaşta 2021’i zirve yılı yapacağız”
Ankara – 19.12.2020 –Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Kanal 5 televizyonunda “Kerim Akbaş ile A Planı” programına konuk oldu.
Çelik, programda Kerim Akbaş’ın sorularına verdiği yanıtlarda, geçmişte destekte üvey evlat muamelesi yerine bile konulmayan küçükbaş hayvancılığa ilk kez AK Parti hükümetleri zamanında destek verildiğine dikkati çekti.
Sektörün pandemi sürecinde önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirten Çelik, şunları kaydetti:
“Pandemi sadece ülkemizi değil tüm dünyayı etkiledi. Fakat, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin zamanında ve yerinde müdahaleleriyle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle bu süreçte en az zarar gören kesim, bizim sektörümüz oldu. Pandemiye rağmen hayvan sayısında artış görüldü. Üretime ara verilmeden devam edildi. Bunlar önemli gelişmeler. Zaten bu süreçte halkımız da daha sağlıklı gıdaların tüketimine önem verdi. Son derece sağlıklı olan küçükbaş hayvan etine yönelik talep arttı.
Sektörümüz son yıllarda önemli bir gelişim içinde. Küçükbaş hayvancılıkta ithalat yok denecek kadar az. Hatta bu yıl 250 bin baş civarında bir ihracat yaptık. Küçükbaş hayvan etinde üretimi artırmamız çok önemli. Çünkü kırmızı et açığını kapatmanın tek yolu küçükbaş hayvancılığı geliştirmekten geçiyor.
83 milyon nüfusumuzu ve 35 milyon turist besliyoruz. Bunu sürdürebilmemiz için küçük aile işletmelerine pozitif ayrımcılık yapmamız hem hayvan sayısını 90 milyona ulaştırmamız hem de verimi artırmamız gerekiyor. Büyük şirketler bu işi kar alanı olarak görüyor. Aile işletmeleri gibi hareket etmiyorlar. Kendileri işin başında değiller. Bilindiği gibi tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmazmış. Küçük aile işletmelerini desteklemezsek iki yakamız bir araya gelmez.”
-Destekler artırılmalı
Destekleme miktarlarının artırılması gerektiğine dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:
“Küçükbaşa verilen 30 liralık desteği yeterli bulmuyoruz. Bu artırılmalı. Özellikle hayvan varlığı 100 başın altında olan aile işletmelerine daha fazla destek verilmeli. Dolaylı destek yerine doğrudan destekler artırılmalı. Destekleme miktarlarının artırılması olmazsa olmazımız. Küçükbaş hayvan yetiştiricilerimizin elini güçlendirmek zorundayız. Bakanlığımızın ana hedefi ithalatı durdurmak, ihracatı da sürdürülebilir kılmak. Bu konuda biz de benzer düşünceler içindeyiz. Bunun yolu destekten geçiyor. Mera komisyonlarında birlikler görev almalıdır. Küçükbaş hayvancılığımızın gelişmesi için çoban sorunumuzun da giderilmesi şarttır. Sektörümüzün en büyük sorunu çoban sorunudur. Çoban sorunu çözülmeden sektörün sorunu çözülmez.”
-Yetiştirici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 100’e yakın
Çelik, yetiştirici ile market fiyatları arasında yüzde 100’e yakın fiyat farkı görüldüğünü bildirerek, “Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) kuruldu. Bu işi yapmak isteyen birlikler, bu pazarda satış yapabilecek. Böylece aracı ortadan kaldırılabilecek. Aracı aradan çıkarılırsa, sadece tüketici değil, yetiştiricimiz de korunur. Yetiştiricimiz bir yıl emek veriyor hayvanı yetiştiriyor ama maliyetler nedeniyle yeterince gelir elde edemiyor” dedi.
-Yem açığını ithalatla kapatamayız
Türkiye’nin 100 milyon küçükbaş hayvanı besleyecek mera, çayır, atıl hazine arazisi bulunduğunu belirterek, “otlatılmayan meramız kalmamalı. Meraları ıslah edip verimliliğini artırmalıyız. Yem açığını ithalatla kapatamayız. İhtiyacımız olan yemi kendimiz üretmeliyiz. Bunun için hala sulamaya açılmamış alanları sulamaya açmalıyız. Atıl alanlarda üretim yapmalıyız” diye konuştu.
-Tüm ülkede küpesiz hayvan kalmamalıdır
En son yapılan düzenlemeyle küpeleme süresinin 6 aydan bir yıla, el değiştirmede bildirim süresinin bir haftadan bir aya çıkarıldığını vurgulayan Çelik, “tüm ülkede küpesiz hayvan kalmamalıdır. Valiliklerimizde oluşturulan komisyonlarda bu sorun cezasız halledilebilir. Bu sorunu çözmeliyiz” dedi.
Çelik, çalışmalarda, bürokrasi engeline takılmak istemediklerini, 2006-2009 döneminde birliklerin AB hibesiyle küpelemeyi yaptığını ama daha sonra Tarım Bakanlığı'nın bu işi üzerine aldığını, birliklerin bu işi rahatlıkla gerçekleştirebileceğini kaydetti.
Canlı hayvan satış yerlerinin 5 yıldızlı otel konforunda olması gerektiğini ifade eden Genel Başkan Çelik, Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda güzel bir düzenleme yaptığını, gelecek sene konforlu hayvan satış yerleri olacağını söyledi.
Büyükşehir yasanın da sektöre zarar verdiğini bildiren Çelik, “büyükşehir belediye sınırları içinde hayvancılık yapılmaz demek yanlış olur. Tarım alanlarının imara açılması da doğru değil. Büyükşehir de olsa kırsalda hayvancılık da tarım da yapılmalı. Tarım alanları korunmalı. Ülkemiz için vazgeçilmez olan hayvancılığın yapılması engellenmemeli” dedi.
Çelik, 2021 ile ilgili temennilerini ise “2021’in 2020’yi çiğneyerek geçmesini diliyorum. 2020 çok kötü geçti. Depremden sele, yangından koronavirüse kadar her şeyi yaşadık. Fakat her sorunda her yerde bakanlarımızı sahada gördük. Bu kadar zorluk yaşadık ama hükümetimiz hep yanımızda durdu. Küçükbaşta 2021’i zirve yılı yapacağız” dedi.
Kanal 5 televizyonu adına program moderatörü Kerim Akbaş, Nihat Çelik’e Türk bayrağı ve Kur’an-ı Kerim takdim etti.
Etiketler : GENEL BAŞKAN ÇELİK , KANAL 5 TE "KERİM AKBAŞ İLE A PLANI" PROGRAMINA KATILDI