TARIMSAL ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TARIMSAL ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Ankara -  29.12.2020 – T.C Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce Bakan Yardımcısı Fatih Metin Başkanlığında “Tarımsal Üretici Örgütleri Değerlendirme Çalıştayı” video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Prof. Dr. Haşim Özüdoğru moderatörlüğünde gerçekleştirilen Çalıştaya Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik de katılım sağladı.
Başta Bakanlık üst düzey bürokratları, İl Tarım Orman Müdürleri, Kooperatif ve Birliklerin Genel Başkanları olmak üzere 126 katılımcının sorunları dile getirdiği çalıştayda tarımsal üretici örgütlerinin mevcut sorunları ve çözüm önerileri ile birlikte genel değerlendirmelerde bulunuldu. Çalıştayda özellikle de mevcut acil çözüm bekleyen sorunların tespiti ve desteklemelerin üretici örgütleri üzerinden etkin bir şekilde verilmesi için çözüm önerilerinin ortaya konulması amaçlandı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, tarımın öneminin Dünyada ve Türkiye’de artmakta olduğunu söyleyerek üretimden pazarlamaya kadar güç birliği yapılması gereğine işaret etti. Küçük işletmelerin birleşmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Yardımcısı Metin, üretici örgütlerinin market raflarındaki payının Avrupa’ya göre daha az olduğunu belirterek “ Üretilen ürünlerde kalite, miktar ve fiyat istikrarında önemli olan Üretici örgütlerinin ekonomik yapıda kendilerini daha fazla temsil etmesini istiyoruz. ”dedi.
Çalıştay görüşmeleri kapsamında bir konuşma yapan TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik de Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak 80 ilde örgütlü 270 bin üye ile çok geniş bir aile olduklarını belirterek Bakanlıkla uyum içerisinde çalıştıklarını söyledi.
Pandemi döneminde Bakan Pakdemirli’nin talimatları doğrultusunda üretime devam ettiklerine dikkat çeken Çelik, 2020 yılının sonuna kadar küçükbaş hayvancılıkta 6,5 milyon artış sağlanarak 55 milyona ulaştıklarını ifade etti. Mevzuat konusunda da yapılması gereken değişikliklere değinen Genel Başkan Çelik,  özellikle Birliklerin yaptığı intibak genel kurullarının zaman kaybı ve masraflara yol açtığını söyledi. Çelik ayrıca destekleme ödemelerinin özellikle İl Birlikleri üzerinden yapılmasını talep ederek “ Küçükbaş hayvancılıkta çığır açan hedeflerimize emin adımlarla yürüyoruz. Bu kutlu görevde en büyük desteği gördüğümüz Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımıza minnet borçluyuz. Biz birlikte güçlüyüz “ dedi.
Tüm katılımcıların görüşlerini bildirmesi sonrasında ise Tarım Reformu Genel Müdürü Hasan Özlü, yaptığı değerlendirmede; destekleme ödemelerinin birlikler üzerinden yapılması ile ilgili taleplerin ağırlık kazandığını belirterek çalıştayda önerilen hususlar üzerinde çalışacaklarını söyledi. Genel Müdür Özlü ’nün değerlendirme konuşması sonrasında çalıştayı sonuçlandırdı.


Etiketler : TARIMSAL ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ