GENEL BAŞKAN ÇELİK,

GENEL BAŞKAN ÇELİK,

Ankara - 14.01.2021 -Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Çiftçi TV’de Taner Öztürk'ün sunumuyla yayınlanan "Çiftçiden Haber" programının canlı yayın konuğu oldu.

Programa videokonferans ile katılan Genel Başkan Çelik, 2020 yılını değerlendirirken, küçükbaş hayvancılık sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin yerinde ve zamanında yapmış olduğu müdahaleler sayesinde küçükbaş hayvancılık sektörünün pandemiden çok fazla etkilenmediğini ifade eden Çelik, şunları söyledi:

"Bakanımız bizlere üretime ara vermeden devam edin talimatını verdi. Bizler de Cumhurbaşkanımızdan aldığımız güç ve Bakanlığımızın destekleriyle, tüm olumsuz etkilere rağmen küçükbaş hayvan sayısını 2020 yılının ilk 6 ayında 6,5 milyon baş artırdık. 83 milyonluk nüfusumuzun gıda güvencesini sağladık. Eli öpülesi yetiştiricilerimiz kar kış, yağmur çamur demeden üretime devam etti. Onları yürekten kutluyorum. Biliyorsunuz pandemiden sadece ülkemiz etkilenmedi. Bütün dünya gıda ve sağlık için seferber oldu. Dolayısıyla en büyük sorun da gıdaya ulaşmak oldu. Her zaman parayla gıdaya ulaşılamadığını pandemi döneminde gördük. Bizim ülke olarak daha fazla üretimemiz ve tarımı sanayi ile entegre edip güçlendirmemiz gerekiyor."

Genel Başkan Çelik, küçükbaş hayvancılık desteklemelerine ilişkin bilgiler verirken, girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığını ve bu durumun sektöre olumsuz yansıdığını belirtti.

Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Girdi maliyetlerini düşürmek için destekleme kalemleri ve miktarlarının artarak sürdürülmesi gerekiyor. Hükümetimiz ve Bakanlığımız küçükbaş hayvancılığı oldukça önemsiyor. Çünkü bizim coğrafyamız küçükbaş hayvancılığa çok uygun.

Malumunuz yetiştiricilerimize hibe desteği veriliyor. Ancak bu hibeler, tarımsal gelir, destek olarak görülüyor ve yüzde 2 ile yüzde 4'e varan stopaj vergisi kesintisi yapılıyor. Bizler bu hibelerden yararlanan yetiştiricilerimizden stopaj kesintilerinin yapılmamasını istiyoruz.

Gıda üretmemiz lazım. Bunun için de önümüzdeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Yetiştiricilerimizin, çiftçilerimizin önünde tarımdan el çektiren engeller var. Küçük aile işletmelerine destek vermemiz lazım. Holdinglere yüzde 80'e varan destekler veriliyor. Ama kar etmeyince kapısına kilit vurup gidiyor. Küçük aile işletmeleri verdiği emeğin hesabını yapmıyor. Bunu bir geçim kaynağı olarak görüyor ve üretimini sürdürüyor. Yetiştiricimiz bu sektörü atasından bir miras olarak görüyor ve sektörümüze sahip çıkıyor.

Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi, kır ile şehir arasındaki sosyal farkın giderilmesi özellikle kırdan kente göçün önüne geçebilmek, yetiştiricilerimizi, çiftçilerimizi kırda tutabilmek için çok önemli. Çünkü sektörden el çeken birini geri döndürmeniz mümkün değil. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verileri incelendiğinde rakamın yüzde 40 azaldığı görülecektir."

Zorunlu tarım sigortası primlerinin yüksek olduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:

"Çiftçi belgesi alan bir kişiye hemen zorunlu tarım sigortası yapılıyor. Biz tarım sigortasına karşı değiliz ancak isteğe bağlı yapılmalı. Primler makul bir seviyeye çekilmeli. Şu an en düşük tarım sigortası primlerinizi düzenli ödüyorsanız 985 lira. Bir kez bile prim ödemeyi aksatmanız halinde hazine desteği verilmiyor ve prim 1152 liraya çıkıyor. Bu sorunun çözümü için sigorta primlerinin en az yarısına devletimiz destek vermeli ya da tarım sigortası isteğe bağlı olmalı. Şu anda küçükbaş hayvancılıkta TARSİM sigortasının kapsamı yüzde 8. Bu oranı küçükbaşta en az yüzde 50'ye çıkarmalıyız. Çünkü bu şekilde devam ettikçe çiftçi borcu ödeyemiyor. Tarımdan el çekiyor. Üretim ciddi manada kayıplar veriyor.”

Programda izleyici sorularını da yanıtlayan TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, 2021 yılı için koyun başına 30 lira, keçi başına 35 lira, sürü büyütme desteği kapsamında 100 lira, Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü Bilgi Sistemi'ne (SOYBİS) kayıtlı hayvanlarda hayvan başına 100 lira ve bu sürülerden elde edilen damızlık koç veya teke satın alan yetiştiricilere de ayrıca 500 lira destek verileceğini belirtti.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile ortak bir proje yürüttükleri bilgisini veren Çelik, proje kapsamında hayvan başına hibe desteği verildiğini,Bakan Pakdemirli’nin desteklemeler anlamında çok samimi yaklaştığını ifade etti.

Kuraklık konusuna da değinen Genel Başkan Çelik, "Kuraklık önümüzde çok büyük bir tehlike olarak görünüyor. Kuraklık olması durumunda da en çok zarar görecek olan sektörlerin başında küçükbaş hayvancılık gelir. Çünkü bizim sektörümüz meraya dayalı olduğu için kuraklık durumunda sektörümüz ciddi kayıplar yaşayacaktır. Umut ediyoruz ki, ülkemiz bu kuraklığı en az zararla atlatacaktır.

Ülke olarak özellikle su tüketiminde israf ediyor ve bilinçsiz kullanıyoruz. İsraf edenin sonu iflastır. Bunu her zaman söylüyorum. Su kaynaklarımızı çok bilinçli kullanmamız ve olası bir kuraklık durumuna karşı da tedbirli ve dikkatli olmamızı faydalı buluyorum." dedi.

Elde edilen başarıların arkasında Merkez Birliği'nin, İl Birlikleri ve yetiştiricilerle kaynaşmasının olduğunu vurgulayan Çelik, küçükbaş hayvan varlığında 2021 hedeflerinin 65 milyonun üzerine çıkarmak olduğunu bildirdi.

Çelik, hayvan varlığının artırılması noktasında sorunların çözümüne odaklanılması gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

"En önemli sorunlarımızdan biri çoban sorunudur. Çoban sorunu çözülmeden sektörün sorunu çözülmez. Çobanlık mesleği özendirilmelidir.

Sorunların çözümü noktasında, 2020 yılında kurulan Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) projesiyle birlikte hem yetiştiricimiz hem üreticimiz hem de tüketicimiz kazanacak. Aracının makası kısılacak. Bunun yanı sıra da Tarımsal Üretici Örgütleri Danışma Platformu kurularak Türk tarımının topyekun sorunlarının ve sektör temsilcilerinden gelecek çözüm önerilerinin değerlendirilmesine imkan sağlanmıştır. 

Biz görevimizin başındayız. Bazı eksikliklerimiz var. Bu eksikler ve zorluklar yetiştiricimizi yoruyor. Bunlara destek olmamız lazım.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'nin destekleri de bizimle olduğu sürece üretmeye ve sorunlarımızı çözmeye devam edeceğiz.

Biz, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak 2021 yılını zirve yılı yapacağız. Geçen yıl Sayın Bakanımızın katılımlarıyla Antalya'da bir toplantı gerçekleştirdik ve 2020 yılını hamle yılı yaptık. Birçok destekleme kalemi arttı. Hayvan sayımız pandemiye rağmen 6,5 milyon baş arttı, bununla da yetinmedik ihracata başladık. Bizim hedeflerimiz var, yapmamız gereken çok iş var. Biz 270 bin yetiştiricimiz ve 80 İl Birliğimizle bu yola baş koyduk ve kararlıyız. 2021 yılında oldukça iddialıyız. Allah'ın izniyle kuraklığı da yaşamazsak 2021 yılını zirve yılı yapacağız."

   


Etiketler : GENEL BAŞKAN ÇELİK , "ÇİFTÇİDEN HABER" PROGRAMININ CANLI YAYIN KONUĞU OLDU