Ankara - 11.03.2021 - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Akit TV'de Hasan Aslan'ın sunduğu "İş ve Ekonomi" programının canlı yayın konuğu oldu.
Programda gıda fiyatlarında yaşanan artışlara, yetiştiricilerin sorunları ve çözüm önerilerine değinen Çelik, sektörün mevcut durumunu da değerlendirdi.
Çelik, pandeminin birinci yılı olmasına dikkat çekerek, süreç boyunca üretici ve yetiştiricilerin durmadan üretime devam ettiğini söyledi.
Pandemiyle birlikte en çok kazanan kesimin aracılar ve marketler olduğunu belirten Çelik, bu durumun Bakanlığın hayata geçirdiği Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) ile önüne geçilebileceği bilgisini verdi.
Gençleri, peygamber mesleği olan çobanlığa ve tarıma özendirmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Genel Başkan Çelik, şunları aktardı:
"Küçükbaş hayvancılık ülkemizin milli meselesidir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleri, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'nin yerinde ve zamanında aldığı önlemler sayesinde pandemi döneminde bile hayvan sayımızı 6,5 milyon baş artırdık.
Şu anda 54 milyon civarındaki küçükbaş hayvan varlığımızla Avrupa'da birinci sıradayız. Koyun sütünde de Çin'i geride bırakarak, birinci sırada yerimizi koruyoruz. Dünyada da birinci sırada olmak ve Sayın Cumhurbaşkanımızın nüfus başına bir küçükbaş hayvan hedefine ulaşmak için Bakanlığımızla, birlik başkanlarımızla ve yetiştiricilerimizle bir ekip ruhu içerisinde çalışmaya devam ediyoruz.
Yetiştiricilerin en önemli sorunlarından biri olan çoban sorununun çözülmesi gerektiğine dikkati çeken Çelik, "Çoban sorunu çözülmeden sektör sorunu çözülmez. Biz zaman zaman Afgan çobanların yasal mevzuatlar çerçevesinde düzenlemelerle istihdam edilmesini dile getirdik. Ancak bu konuda tereddütlerimiz de var. Afganlara çalışma izni sağlandığı takdirde sadece çobanlıkla sınırlandırılmalıdır." dedi.
Çobanlık mesleğinin çok zor olduğunu belirten Nihat Çelik, çobanlara verilen desteğin 5 ay olduğunu belirtti.
Çelik, sözlerini şöyle noktaladı:
“Bu, 5 aylık mevsimsel bir iş değil. Beslenmesinden bakımına kadar hayvanın yanında sürekli birinin bulunması gerekiyor. Bu anlamda destekleme primleri ve sigortalarının 12 aya çıkarılması gerekmektedir. Bir ailenin reisi güçlüyse diğer üyeleri de güçlüdür. Merkez Birliği olarak biz her platformda yetiştiricimizin sorunlarını, taleplerini dile getirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda özellikle taşradaki küçük aile işletmelerinin daha fazla desteklenmesi ve sektörümüzün önünün açılması gerektiğine inanıyorum.”
Etiketler : GENEL BAŞKAN ÇELİK , AKİT TV DE SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRDİ