Ankara – 23.03.2021 – Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü etkinliğine katıldı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı ve Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Dünya Meteoroloji Örgütü Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Albert Martis, Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, üst düzey yöneticiler, meteoroloji editörlerinin katılımı ile gerçekleşen etkinliğin bu yıl ki teması Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından “Okyanus, İklim ve Hava” olarak belirlendi.
Etkinlikte konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şunları söyledi:
"Önümüzdeki yıllarda sıcaklık artışında yeni rekorlar bekleniyor. Kendi meteoroloji uydumuzu yapmak ve uzaya göndermenin planını şimdiden oluşturuyoruz. Özellikle sanayi devrimi sonrasında iklim değişikliği ve küresel ısınma her geçen yıl etkisini daha çok hissettirmeye başladı. Sanayi devriminden sonra yaklaşık 170 yılda dünya ortalama sıcaklığı yaklaşık 1,5 derece arttı.
Son 10 yıl tüm zamanların en sıcak dönemi oldu. 2020 yılı da sıcaklık rekorlarının yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçti. Önümüzdeki yıllarda maalesef sıcaklık artışında, yeni rekorlar bekleniyor. Kısacası, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini ciddi ciddi hissetmeye başladık."
"Her meteorolojik veri binlerce canı korur ve kurtarır"
1970-2019 yılları arasındaki doğal afetlerin yaklaşık yüzde 79'unun meteorolojik olaylarla doğrudan veya dolaylı olarak ilişkili olduğunun Dünya Meteoroloji Teşkilatı tarafından ortaya konulduğunu belirten Pakdemirli, "Yine bu doğal afetler sonucunda can kayıplarının yüzde 56'sı ve ekonomik kayıpların da yüzde 75'inin meteorolojik
"Kendi meteoroloji uydumuzu yapmak ve uzaya göndermenin planını şimdiden oluşturuyoruz"
Konuşmasında diğer bakanlıklara verilen meteorolojik desteklere ve meteoroloji alanındaki 2023 hedeflerine de değinen Bakan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 19 yılda şüphesiz çok önemli projeleri hayata geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda da İklim Projeksiyonları ve İklim İndisleri hazırlayarak, tarım ve gıda güvenliği, enerji, sağlık, su yönetimi ve turizm başta olmak üzere kamu kurumları ve bütün sektörlerin kullanımına sunacağız. Bu kapsamda meteorolojik gözlem uyduları üzerinde yoğun çalışmalarımız var. Kendi meteoroloji uydumuzu yapmak ve uzaya göndermenin planını şimdiden oluşturuyoruz. Hatta uzayda meteoroloji istasyonu kurmak gibi fikirlerimizi geliştiriyor ve vizyonumuzu da şimdiden ortaya koyuyoruz. Bunların yanı sıra tarımsal üretimde iklime bağlı verim kayıplarını en aza indirmek için, kuraklık Tahmin ve Erken Uyarı Sistemini hazırlayacağız.
Kum ve toz fırtınaları oluşmadan önce tahmin edilerek, yetkililerin önlem almaları ve halk sağlığı başta olmak üzere bu olayların olumsuz etkileriyle mücadele etmek için 'Batı Asya Toz Tahmin, Uyarı ve Değerlendirme Merkezi'ni kuracağız. Türkiye'de ilk defa İzmir'de başlattığımız 'Polen Gözlem, Tahmin ve Uyarıları' projesini başta Ankara olmak üzere tüm yurtta yaygınlaştıracağız. Alansal yağış miktarı tahmin periyodunu 5 güne çıkaracağız. Şu anda 7 gün olan hava tahmin periyodunu yapmış olduğumuz çalışmalar ile 15 güne çıkartacağız. Yine 68 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu ve Artvin-Rize Havalimanı'na havaalanı otomatik meteoroloji gözlem istasyon kurulumu yapacağız. Gözlem sistemleri ve sayısal hava tahmin modellerini kullanarak kısa vadeli hava tahmin sistemi kuracağız.
Hava tahmin model çalışmalarında diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde yapay zeka algoritmalarının kullanılmasını ve bu konuda ülkemizin daha aktif bir rol almasını sağlayacağız."
Programda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da konuşma yaptı.
"Terör örgütlerinin hareket kabiliyetlerinin ne zaman olup olmayacağını hava tahminine göre belirleriz"
Terörle mücadelede meteorolojik verilerin önemine değinen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,"Terörle mücadele konusunda meteorolojinin bize sunduğu imkanlar inanınız terörle mücadeleyi yapan kahraman arkadaşlarımız kadar kıymetlidir, yol göstericidir ve aynı zamanda iyi bir rehberlik ortaya koymaktadır. Biz her hafta pazartesi toplantı yaparız. Bizim en önemli slaytımızdan biri önümüzdeki haftanın hava tahminleridir. Tüm operasyonlarımızı buna göre belirleriz.
Terör örgütlerinin hareket kabiliyetlerinin ne zaman olup olmayacağını hava tahminine göre belirleriz. Çok kıymetli olan her bir evladımız için, bizim Hakkari merkezi ile Ağrı merkezi hava tahmini ile Küçük Ağrı ve Büyük Ağrı’da, Kars’ta hava tahmini birbiri ile aynı değildir. Orada bir gözlem ağına, doğru bilgiyi alabileceğimiz kaynak ve kabiliyete ihtiyacımız vardır.” diye konuştu.
Bir çok alanda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün önemli katkıları olduğuna dikkat çeken Soylu,” Doğa bizimle hep konuşur, bazen çiçeklerini açarak bazen yağmuruyla, depremiyle, eşrefi mahlukatı olan insana hep haber verir. Doğa aslında bizim hal dilimizdir. 21. yy. meselesi şu ki; insanoğlu bu hal diline uzaklaştıkça dünyada yaşamak bizim için biraz daha zorlaşmıştır.” dedi.
Bakan Soylu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle aynı standartta hava tahmini ürettiğini ve bu noktada MGM ile iş birliğinin artırıldığını söyledi.
Terör operasyonların yaz kış demeden zorlu koşullarda sürdürüldüğünü aktaran Bakan Soylu, meteorolojik verilerin anlık olarak değerlendirilebilmesi için 2018 yılından bugüne çok sayıda personelin bu eğitimleri aldığını bildirdi.
Meteorolojik tahminlerin doğruluğunun, kesinliğinin, nokta atışı olmasının kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken belirten Soylu, Türkiye bugün pek çok alanda olduğu gibi devler liginde mücadele etmekte, onların yapamadığını yapmayı hedeflemektedir. Türkiye eski Türkiye değil. Dünya teknolojik bir dönüşüm değişim geçirmekte. Türkiye bu teknolojik değişimi, dönüşümü en üst seviyede gösteren ülkedir, yoksa bizi çırak çıkarırlardı. Henüz daha yolun başındayız. Dünyaya öğretebileceğimiz, gösterebileceğimiz çok adımımız var” dedi.
Tadilat ve restorasyonu yapılan tarihi meteorolojik ölçüm aletlerinin sergilendiği Meteoroloji Müzesinin açılışını, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı ve Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Jandarma Genel Komutanı Org. Arif Çetin ve Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun gerçekleştirdi.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, açılış kapsamında Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile birtakım görüşmelerde bulunurken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de Afgan çoban konusunda taleplerini iletti. Çelik, “İçişleri Bakanımız Sayın Soylu Afgan çobanların sektörümüzde istihdamına ilişkin taleplerimizin karşılanması noktasında bize olumlu mesajlar vermiştir. Kendilerine şahsım ve sektörüm adına teşekkür ediyorum.” dedi.
Etiketler : GENEL BAŞKAN ÇELİK , 23 MART DÜNYA METEOROLOJİ GÜNÜ ETKİNLİĞİNE KATILDI