Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 5 Nisan 2022 tarihinde Çiftçi Tv de Taner Öztürk'ün hazırlayıp sunduğu "Çiftçiden Haber" programına görüntülü bağlanarak küçükbaş hayvancılık gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Genel Başkan Çelik programda Ramazan ayı ve gıdanın önemine dikkat çekerek “ Küçükbaş hayvan eti insanların sağlıklı beslenmesi adına daha da önemlidir. Çünkü tamamen organik ve meraya dayalıdır. Ramazanda Belediyeler, odalar, birlikler ve çeşitli yardım kuruluşları Ramazan paketlerinin içine konserve et ile süt ve süt ürünleri de bulundursun istiyoruz “ dedi.
Küçükbaş kırmızı et arzında bir sıkıntı olmadığına vurgu yapan Çelik, fiyat artışlarının aracılar tarafından yapıldığını dile getirerek “ Tarla ile market fiyatları arasında yüzde beşyüze varan farklar var. Dolayısıyla denetim mekanizmasının güçlü bir şekilde devreye girmesi lazım” dedi.
Çelik, Et ve Süt Kurumunun amacına uygun olarak hareket etmesi gerektiğini söyleyerek “ Et ve Süt Kurumu kırmızı ette küçükbaş et oranını artırması yanında 16 satış mağazasını ülke geneline yaygınlaştırması gerekir. Karkas et ihtiyacını biz karşılarız” ifadelerini kullandı.
Genel Başkan Çelik, Katar’a 2.5 milyon küçükbaş hayvan ihracatına dair ellerinde bilgi ve belge olmadığına işaret ederek ihracat konusunda Merkez Birliğinin etkin rol alması gerektiğini söyledi.
Çelik, küçükbaş hayvan varlığının 16-17 milyon civarında olduğunu söyleyenlere hitaben 2021 rakamlarına göre 57.5 milyon küçükbaş hayvan olduğunu, küçükbaş hayvancılığın destekleme kapsamına alınmadan önce 31 milyonlara gerilediğini ancak desteklemelerle beraber her yıl artışlar kaydedildiğini söyledi.
Destekleme miktarlarının yetersiz olduğunu belirten Çelik, “Anaç koyun keçi desteği iki yıldır aynı. Koyunda 30, keçide 35 lira. Bu desteğin en az 50 lira olmasını talep ediyoruz. Ayrıca destekleme ödemelerinin Nisan ayı sonuna kadar biran evvel yapılmasını istiyoruz” dedi.
Sürü Yöneticisi desteğinin de artırılması gereğine vurgu yapan Çelik, “ Çoban istihdam desteği 5 bin liradan 6 bin liraya çıkarıldı ama biz bu desteğin en az 15 bin lira olmasını talep ediyoruz. Ama çobanlarımızın sosyal güvenceye kavuşturulması bile bizim için yeterlidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın bir ilde çiftçilerle yaptığı toplantıda Sayın Bakanımız bu konuda çalışmaları olduğunu söyledi. İnşallah yakında Sayın Bakanımız müjdeyi vereceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Genel Başkan Çelik, koyun keçi sütü için de referans fiyatı açıklanarak yetiştiricilerin sanayici ve tüccarlara mahkum edilmemesi gerektiğini söyleyerek Ulusal Süt Konseyi içinde Koyun Keçi Yetiştiricileri temsilcisinin de bulunmasını önerdi.
Çelik, meraların durumu ve ormanlık alanların küçükbaş hayvan otlatmasına açılması hususundaki görüşlerini de dile getirerek “ Meraların tasarrufu, kullanımı, yönetiminin alt yapısı uygun olan Birliklerimize devredilmesini istiyoruz.Meraların sahibi biziz. Bu konuda Birliklerimizden talep gelirse Sayın Bakanıma arz edeceğim. Ayrıca koyun keçinin ormanlık alanlarda otlatılmasının yangın riskini ortadan kaldırdığını söylüyoruz. Ağaçlandırma yapılan alanın 3-4 katı kadar bir alanındada çevrilerek kapatılması mera işgalidir. Buradan Muhtarlarımıza da sesleniyorum. Bu konuda çaba göstermelerini yetiştiricilerimizin yanında olmalarını istiyorum” dedi.
Etiketler : Türkiye Damızlık Koyun